Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

A táviró és a telefon ellenségei

A modern csodák idejében élünk. A réges-régi emberek már álmodni sem mertek volna azokról a találmányokról, a milyenek például a telefon és a táviró. Mi a megszokás folytán már nem csodálkozunk ezeken a találmányokon.

Sőt azon ütközünk meg, ha valami zavar miatt nem lehetne beszélnünk a telefonon s nem továbbithatnók idejében a táviratainkat. Pedig a vasúti közlekedésre, de méginkább a táviró- és telefon-berendezések forgalmának lebonyolitására óriási befolyással birnak az időjárási viszonyok.

Azt kevés ember tudja elképzelni, hogy mi köze lehet a ködnek, az esőnek, a havazásnak ahhoz,hogy a beszélgetést közvetitő áram a drótokon ne mehessen tova.

A drótok átlag ötven méternyi távolságokban elhelyezett oszlopokra erősitett szigetelpkre vannak felkötve. Szigetelpknek nevezzük azokat a harangalaku porczellánokat, melyekre a dróthuzalokat kötik fel. Rendeltetésük az, hogy a huzalt a földtől szigeteljük s igy a huzalban vezetett áramnak a földbe elvezetését megakadályozzuk.

A szigetelőknek azonban az is a rendelktetésük, hogy a földben mindenüttkeringő idegen áramok bejutását a vezetékekbe megakadályozzák. E szigetelés legnagyobb ellensége azonban a nedves időjárás,különsen pedig a köd, mikor is a szigetelő felületében nedvesség csapódik le s ez által az áramnak a földbe jutása meg van könnyitve.

A baj lehető mérséklése czéljából a szigetelők különös szerkezettel ugyneezett kettős haranggal készülnek, de a lecsapódás káros befolyását ne lehet teljesen kiküszöbölni.

A második nagy ellensége a táviró- és telefon-berendezéseknek a jeges eső, illetve a nedves hó. Eredeti fényképfölvételünk érdekes módon mutatja, hogy milyenek ilyenkor a telefon- és távirósodronyok. Az oszlopok a rájuk rakódott hóréteg miatt vastag oszlopoknak látszanak s a drótok is olyanok, mintha az oszlopokon keresztbe fektetett gerendák volnának.

Ha meggondoljuk, hogy a kifeszitett ötven méteres huzal a tiz-husz czentiméternyi jégréteggel mennyire meg vannak terhelve; nem fogunk csodálkozni azon, hogy a huzal elszakad.

Legtöbbször azonban ilyenkor a hóesések szélfúvással is vannak egybekötve s akkor a szélnyomás valamint a nagy teher következtében az oszlopok százszámra kidülnek vagy kitörnek.

Érdekes amásikkép is. Ezen is hóréteggel fedett táviródrótokat látunk. Legtöbb helyen olyan vastagon rakódott rá a hóréteg a drótokra, hogy messziről vstag köteleknek látszanak. A vonalfelvigyázók már ott vannak a veszedelem helyén.

Még e képeinknél is érdekesebb az a nagy képünk, a melyik a házetőn elhelyezett sodronytartó romlását mutatja. Hogy mekkora erők müködnek ily esetekben, mutatja a tetőtartó képén a tartó lábit alkotó traverzek elgörbülése.

A harmadik ellensége a berendezéseknek a hófuvás; nem ugyan azért,mert az okozná a berendezések tönkremenését, hanem azért, hogy a véletlenségből más módon megrongálódott vezetékhez nem lehet hozzáférni.

Hogy milyen nagy méretü hófuvások szoktak előfordulni, azt mutatják további képeink. Mind a két fölvételen hóval betemetett völgyet látunk, a hol a vonalfelvigyázó elakadt. A lokomotiv és a kocsi nem haladhat tovább a hóboritotta pályán.

Igen nagy ellenségei a berendezéseknek a nagy szelek, melyek huzalszakadásokat és oszloptöréseket okoznak.

Van még ezenkivül a berendezéseknek számos ás ellensége is, hogy ne emlitsünk mást mint a készakaratos megrongálást. Hányszor történik meg, hogy éjjel több kilométer távolságra az össszes vezetéket ellopják.

Mindennapi eset, hogy meggondolatlan és tanulatlan pásztorgyerekek czéltáblának használják a porczellánszigetelést. Ezeken mutatják meg, hogy melyikük tud jól czélozni.

Láthatjuk, hogy a mi nagyszabásu telefon- és táviró-hálózatunk rendben tartása milyen megfeszitett éberséget és munkásságot igényel s ha a közönség ismerné a szerkezetet és az elháritandó nehézéségeket, nem mondana oly könnyen ítéletet és nem vádolná sokszor oly élesen azt a személyzetet, mely egészségét,  idejét nem kimélve, az ő érdekében fáradozik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A háztetőn elhelyezett tetőtartón a sodronyok megvastagodtak a jeges esőben Hóréteggel fedet táviródrótok Hóval fedett táviróvezeték A hóval betemetett völgyben a vonalfelvigyázó elakadt. A lokomotiv és a kocsi nem haladhat tovább
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Itt lehetne Európa vitamintelepe Itt lehetne Európa vitamintelepe
A mezőgazdaság iparosításának és a háziipar fejlesztésének a...
Rendőrök harcza egy tolvajjal Rendőrök harcza egy tolvajjal
Véres harcz volt 16-án éjjel a fővárosban a Gróf Haller-utcza 54....
A diszkoszvetés világrekordjának fejlődése A diszkoszvetés világrekordjának fejlődése
A mióta az amerikai Garett az 1896. évi athéni olympiászon 29.15...
Vaklárma a bakara szobában Vaklárma a bakara szobában
A siófoki élénk kártya-szezont az idén több kellemetlen incidens...
Nemzetiségi kérdés
A nemzetiségi kérdés nagy szerepet játszott a most folyó...
Ady Endre -  Üdvözlet a győzőnek Ady Endre - Üdvözlet a győzőnek
Ne tapossatok rajta nagyon, Ne tiporjatok rajta nagyon Vér-vesztes,...
Húsz görl vad rohama Szaffanow nőimitátor ellen Húsz görl vad rohama Szaffanow nőimitátor ellen
A három táncos egyikét, Szaffanow urat, aki nőimitátor, úgy...
Olasz lapok Mussoliniről Olasz lapok Mussoliniről
Az olasz sajtó még mindig részeletesen foglalkozik Mussolininek a...
Két vers Két vers
A zöldakáczfás, kis fehér tanyák közt Úgy siklik át a gyorsvonat, ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98