Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

Egy horvát képviselő mentelmi ügye

Hédervári Lehel előadó beterjeszti a mentelmi bizottság jelentését Novoszel Mátyás horvát képviselő mentelmi ügyében. Indítványozza, hogy ezt az ügyet azonnal tárgyalja a Ház.
A Ház az indítványt elfogadja. Az előadó ismerteti az ügyet. Novoszel Mátyás megabczugolta a bánt és ezért letartóztatták és tizennégy napi elzárásra itélték. a mentelmi bizottság véleménye az, hogy a letartóztatással nem történt sérelem, mert Novoszelt tetten érték és ily esetben nincs mentelmi jog. A bizottság nem nézte azt, hogy a deliktum kicsiny volt. A mentelmi jogot azzal sértették meg, hogy el is itélték Novoszelt a nélkül, hogy mentelmi jogát előbb a Ház felfüggesztette volna. A bizottság javasolja, hogy a miniszterelnököt a Ház utasítsa a megtorló lépések megtételére.


Popovics Dusán szerint ez az eset annak az alkotmányellenes kormányzásnak a következménye, a melyet Horvátországban Rauch báró meghonosított. Azzal, hogy Novossel azt kiáltotta: „Abzug Rauch” – nem követett el semmi büntetendő cselekményt. A miniszterelnöknek nincs semmi ingerencziája a horvát közigazgatásra, s megtorlásra való felhívás tehát legfölebb csak a miniszterelnöknek a bánhoz való viszonyára vonatkozhatik. Az lett volna a helyes, ha a horvát országgyűlést összehívnák és arra biznák a megtorlást. A mentelmi bizottság javaslatát mindazáltal elfogadja.


Vlád Aurél szerint a letartóztatás is jogosulatlan volt, mert Novoszel nem követett el büntetendő cselekményt, tehát nem is lehetett őt tettenérni. Indítványozza: mondja ki a Ház, hogy a letartóztatással sértették meg a mentelmi jogot.
Az elnök berekeszti a vitát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98