Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

A német császár és orosz czár találkozása

A különféle uralkodó-találkozások sorát, melyeket a közelebbi időben terveznek, a legérdekesebbek egyike, a német császár és az orosz czár találkozása nyitotta meg junius 17-ikén. Még nem oly régen, a balkáni háborús veszedelem idején mint veszedelmes ellenfelet néztük az oroszt s a német császár nem épen szelíd nyomására volt szüksége az európai békének, hogy Oroszország valami kalandos vállalkozásba ne bocsátkozzék balkáni atyafiai érdekében. De az idők ilyen rövidesen is nagyot változtak, s a még nemrég farkasszemet nézett két birodalom uralkodója ime baráti látogatással üdvözli egymást.


A találkozás az éjszaki tengeren történt. A német császár hajója, a „Hohenzollern” junius 17-én délelőtt tíz órakor érkezett Björkőbe. A czár azonnal látogatást tett Vilmos császárnál, a ki a „Hohenzollern” hajón fogadta. Nemsokára ezután Vilmos császár is vissza adta a látogatást a czár „Standard” nevű hajóján.
Az uralkodók első találkozása a „Hohenzollern” hajón rendkívül szíves volt. A két uralkodó ismételten megcsókolta egymást. Déli egy órakor a „Standard” hajón villásreggelit szolgáltak föl. Vilmos császár félhat óráig maradt a „Standardon”, hol meg is ebédelt.


Az ebéd folyamán Miklós czár a következő pohárköszöntőt mondotta:
„Boldog vagyok, hogy Felségedet körünkben üdvözölhetem és Felségedet fogadhatom viszonzásképpen a vendégszeretetért, a melyben két évvel ezelőtt Svinemündében részesültem és a mely legbecsesebb emlékeim közé tartozik. Megragadom ezt a szerencsés alkalmat, hogy biztosítsam Felségedet amaz őszinte és változatlan óhajomról, hogy a szives barátság és kölcsönös bizalom alapján álló hagyományos viszony fönmaradjon, a mely a mi két házunkat mindig összekötötte és melyet nem pusztán mint a mi két országunk jó viszonyának zálogát, hanem mint az általános békének zálogát kivánok ápolni. Emelem poharamat és tiszta szivemből Felségednek egészségére és szerencséjére, ő felségének, a császárnénak egészségére, a császári családnak javára és a német birodalomnak a boldogulására ürítem.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
II. Miklós orosz cár Vilmos császár a halálfejes testőr-huszárok egyenruhájában
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98