Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

Osztrák lapok a magyar helyzetről

A következőket olvassuk a „Neue Freie Presse”-ben: Tisza István grófnak és Andrássy Gyula grófnak közeledéséről szóló jelentést beavatott körökben teljes egészében megerősítik. Ebben a körben már régóta tudják, hogy a két államférfiú ismételten folytatott egymással eszmecserét. Már a tél folyamán több izben érintkezett egymással Tisza István gróf és Andrássy Gyula gróf. Erre a választói reform nyujtotta az alkalmat, a mely kérdésben, mint ismeretes, Tisza felfogása lényegesen eltér Andrássy álláspontjától. Andrássy Gyula gróf átnézés végett átadta Tiszának azt az anyagot, a melyre a választói reform tervezetét felépítette, mert nagyon fontosnak tartotta, hogy Tiszát, a ki nemzeti szempontokból politikai aggodalommal viseltetett az általános választói jog iránt, tervezetének elfogadhatóságáról meggyőzze.

 

Nagyon sokat mondanánk, ha azt állítanánk, hogy Andrássynak az ismételt tanácskozások során sikerült Tiszát az ő álláspontjának elfogadására rábirni; a belügyminiszter érvei azonban nyilvánvalóan hatással voltak Tisza grófra, mert nemsokára Tisza egy hozzá közelálló ujságban annak a véleményének adott kifejezést, hogy nem hazafias dolog még az előzetes szankczió előtt állástfoglalni az Andrássy-féle választói reformtervezet ellen és azt a felfogást képviselni, hogy az uralkodó ellentétbe helyezkednék a paktum szellemével, ha a pluralitásra alapított tervezethez az előzetes szentesítést megadná. Csak természetes, hogy Tisza gróf sok politikai kérdésben egyetért Andrássyval. Minkét államférfiú a 67-es alap híve és kétségtelen formában foglaltak állást mindketten a bankközösség föntartása mellett is.


Tisza és Andrássy közeledéséről a függetlenségi párt hivatalos lapja, a „Budapest” azt írta, hogy gróf Andrássy Gyula és gróf Tisza István között egy újságíró közvetítésével bizalmas értekezés folyt, a melynek folytatásaként Tisza és Andrássy a Nemzeti Kaszinó egyik első emeleti külön termében mintegy ötnegyed óra hosszáig tanácskozott egymással. A tanácskozás híre a Nemzeti Társaskörben nagy feltünést keltett, az alkotmánypártban kérdést is intéztek Andrássyhoz e tanácskozás ügyében, de Andrássy nem nyilatkozott bővebben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Divatba jöttek a diétás tanfolyamok Divatba jöttek a diétás tanfolyamok
Pontosan vasárnap volt két esztendeje annak, hogy az első...
A magyar kormány tiltakozása a fegyverszünet megsértése miatt. A magyar kormány tiltakozása a fegyverszünet megsértése miatt.
A magyar népkormány miniszterelnöke Károlyi Mihály november 20-án...
A Keleti Vásár A Keleti Vásár
A budapesti Keleti Vásár sikerét fényesen bizonyitja, hogy szombaton...
Soltész, a gyilkos Soltész, a gyilkos
Az 1919/20-as idők legfájdalmasabb és legszégyenteljesebb gaztette...
Dörmögő Dömötör újabb utazása Dörmögő Dömötör újabb utazása
A „Jó Pajtás” Sebők Zsigmond és Benedek Elek gyermeklapja...
Körmöczy Zsuzsi és az Asbóth-Tornyay - pár győzött a Postások versenyén Körmöczy Zsuzsi és az Asbóth-Tornyay - pár győzött a Postások...
A késő délutáni órákban még két döntőt játszottak. Egyébként nagy...
A valódi étherion
Az etherion czim alatt irtunk a minap Brust amerikai...
Roald Amundsen Roald Amundsen
Mi csak ebben a rovatban állitottuk első helyre a merész hajóst, az...
Mit tehetünk a balkezesség ellen ? Mit tehetünk a balkezesség ellen ?
A balkezesség nem rossz-szokás vagy helytelen nevelés eredménye,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98