Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1909 | Május

Kis gazda rovat

A tenyészbikák takarmányozása

Talán egyik állatnál sem kell a takarmányozás minőségére annyira ügyelni, mint épen a bikáknál. A bikáknak az időelőtti tenyészképtelenségét legtöbbször a hibás takarmányozás és ápolás okozza. A jó és tiszta alom, a rendes és gondos puczolás, szóval az állat teljes tisztántartása elengedhetetlen.

A takarmányozásnál a vizenyős takarmányokat teljesen mellőzni kell.
A zöld tápanyagok egy része, a jó szénafélék és azok az abrak-takarmányok, melyek erőben fejlesztik a bikát, szükségesek. Ezeken kívül kell, hogy a bika elegendő mozgást végezzen, különben elnehezedik. A búgatásra a nehéz bikák kevésbé alkalmasak, avagy épen alkalmatlanok. Ez pedig hamar bekövetkezhet a csak istállón tartott és helytelenül takarmányozott tenyészállatnál.

Az elegendő mozgás a bikát kemény izmúvá rugalmassá és frissé teszi. Ugró- és hágóképessége emelkedettebb és így apaállatnak tovább megtartható. 


A török tyúk

Ez a tyúkfaj a legszebb díszbaromfiak egyike.
Az alakja kicsi, finom, fején gyönyörű bóbita van, lábai pedig egészen tollasak. Színe fehér, ezüst vagy kékesszürke. Európa keleti vidékein tenyésztik s ezért keleti tyúknak is nevezik. A kakas két, a tyúk pedig másfél kilónál soha nem lesz súlyosabb.

A kakas bóbitája rendkívül dús, kétoldalt el van választva, hátul pedig szépen visszaesik. A nagy, hosszú visszahajló bóbita a szemet takarja. A tyúk bóbitája nagy, kifejlett, felálló, kerek. Ha visszahajlik, hibás. Csőrük rövid, könnyed hajlású. Csőrhöz nőtt tarajuk nagyon kicsiny, felálló hústömb.

Arczuk vörös, pofa szakálluk sűrű, tömött, állebernyéjük kicsike, alig látható, fülkagylójuk fehér és szintén kicsiny. Szemük nagy, veresesbarna. Nyakuk középhosszúságú, visszahajlott. A kakas nyakát szép sűrű, hosszú nyaktoll borítja. Testük rövid, nyomott, de nem nehézkes. Hátuk rövid, széles, a farknál emelkedő, mellük pedig mély, előrehajló. Szárnyuk hosszú, farkuk széles, dús tollazatú. Lábuk rövid, dús tollazattal takarva, mely a kékes vagy hússzínű lábszárat is teljesen elfödi.

Ennek a kis tyúkfajtának legfőbb ékessége a dús tollazat, de épen ez teszi azután alkalmatlanná a tenyésztésre ezeket a tyúkokat minden nedves vidéken, mivel a tollak állandó nyirkossága szemgyúladást és köszvényt idéz elő.

De azért sem tenyésztik, mert a mellett, hogy mint gazdasági tyúk egyáltalában hasznavehetetlen, nagyon kényes állat. Szabadban nem szabad őket tartani s még a kifutóban is óvni kell őket az esőtől, nedvességtől. A művelt országok közül egyedül csak Angliában tenyésztik s itt is csak mint dísztyúkot tartják. 


A hordók kezelése

A borok kezelésében járatlanokkal gyakran megesik, hogy pálinkás hordókat akarnak felhasználni bor eltartására. Ez helytelen dolog, mert a pálinkás hordót, bármilyen jó állapotban van is, minden további nélkül nem használhatjuk boros hordóul, mivel a bor könnyen felveszi a pálinkaízt s így majdnem hasznavehetetlenné válna.

A pálinkáshordót mindenekelőtt meg kell vizsgálni, hogy belseje nincs-e fagygyúval bekenve? A pálinkáshordót belül ugyanis néha fagygyúzni szokták, hogy a pálinka a fából sárga festékanyagokat ne vonhasson ki. Ha a hordó fagygyús, akkor ezt belőle kikaparjuk, azután a hordó fenekét visszateszszük s forró marólugoldattal (1 kg. marólug 20 liter vízre) többször kimossuk; így a fa lyukacsaiban levő fagygyú is elszappanosodik, mi által azt könnyen eltávolíthatjuk.

A hordót azután forró vízzel többször kimossuk, végül kigőzöljük. Ha a hordó belül nem volt fagygyús, akkor a vízzel való mosás után elegendő azt addig gőzölni, míg a kiáramló gőz már többé nem pálinkaszagú. Az így megtisztított hordót mindjárt nem használhatjuk bor eltartására, hanem először mustot erjesztünk benne, vagy a zajos erjedésen átesett újbort öntjük bele.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Berni tenyészbika Simmenthali tenyészbika A kádár a hordó peremét a vonókéssel lekéseli
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Újabb orosz forradalom Újabb orosz forradalom
Az új orosz kormány, a Népbiztosok Tanácsa felhívást intézett a...
Darvas Lili , mint Sasfiók
Rostand nagyszerű giccse, a Sasfiók, stilizált játék, amit nemcsak a...
Magvak ellenállása a nagy hideggel szemben Magvak ellenállása a nagy hideggel szemben
A baktériumok, spórák, erjesztőgombasejtek mellett az összes növényi...
A Hungária a kispesti „oroszlánbarlangban” is nagy fölénnyel győzött A Hungária a kispesti „oroszlánbarlangban” is nagy...
Hungária - Kispest 4:2 (3:1) Az elmúlt héten pontot rabolt a Kispest...
A MAC atletikai versenye(Csurgay-díj) A MAC atletikai versenye(Csurgay-díj)
Szombaton délután rendezte a MAC margitszigeti sporttelepén Csurgay...
A Kassai Székesegyház A Kassai Székesegyház
A hazai csúcsíves építészet koronáját a kassai Szent...
Gotterhalte botrány Fiuméban Gotterhalte botrány Fiuméban
Fiuméban augusztus 26-ikán este az ott vendégül járó angol flotta...
A török állapotok A török állapotok
Angol jelentések szerint a menekültek és száműzöttek százával...
Földrengések Mórott Földrengések Mórott
A móri földrengési területen januárius 7.-én kisebb erősségű...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98