Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1909 | Május

Kis gazda rovat

A tenyészbikák takarmányozása

Talán egyik állatnál sem kell a takarmányozás minőségére annyira ügyelni, mint épen a bikáknál. A bikáknak az időelőtti tenyészképtelenségét legtöbbször a hibás takarmányozás és ápolás okozza. A jó és tiszta alom, a rendes és gondos puczolás, szóval az állat teljes tisztántartása elengedhetetlen.

A takarmányozásnál a vizenyős takarmányokat teljesen mellőzni kell.
A zöld tápanyagok egy része, a jó szénafélék és azok az abrak-takarmányok, melyek erőben fejlesztik a bikát, szükségesek. Ezeken kívül kell, hogy a bika elegendő mozgást végezzen, különben elnehezedik. A búgatásra a nehéz bikák kevésbé alkalmasak, avagy épen alkalmatlanok. Ez pedig hamar bekövetkezhet a csak istállón tartott és helytelenül takarmányozott tenyészállatnál.

Az elegendő mozgás a bikát kemény izmúvá rugalmassá és frissé teszi. Ugró- és hágóképessége emelkedettebb és így apaállatnak tovább megtartható. 


A török tyúk

Ez a tyúkfaj a legszebb díszbaromfiak egyike.
Az alakja kicsi, finom, fején gyönyörű bóbita van, lábai pedig egészen tollasak. Színe fehér, ezüst vagy kékesszürke. Európa keleti vidékein tenyésztik s ezért keleti tyúknak is nevezik. A kakas két, a tyúk pedig másfél kilónál soha nem lesz súlyosabb.

A kakas bóbitája rendkívül dús, kétoldalt el van választva, hátul pedig szépen visszaesik. A nagy, hosszú visszahajló bóbita a szemet takarja. A tyúk bóbitája nagy, kifejlett, felálló, kerek. Ha visszahajlik, hibás. Csőrük rövid, könnyed hajlású. Csőrhöz nőtt tarajuk nagyon kicsiny, felálló hústömb.

Arczuk vörös, pofa szakálluk sűrű, tömött, állebernyéjük kicsike, alig látható, fülkagylójuk fehér és szintén kicsiny. Szemük nagy, veresesbarna. Nyakuk középhosszúságú, visszahajlott. A kakas nyakát szép sűrű, hosszú nyaktoll borítja. Testük rövid, nyomott, de nem nehézkes. Hátuk rövid, széles, a farknál emelkedő, mellük pedig mély, előrehajló. Szárnyuk hosszú, farkuk széles, dús tollazatú. Lábuk rövid, dús tollazattal takarva, mely a kékes vagy hússzínű lábszárat is teljesen elfödi.

Ennek a kis tyúkfajtának legfőbb ékessége a dús tollazat, de épen ez teszi azután alkalmatlanná a tenyésztésre ezeket a tyúkokat minden nedves vidéken, mivel a tollak állandó nyirkossága szemgyúladást és köszvényt idéz elő.

De azért sem tenyésztik, mert a mellett, hogy mint gazdasági tyúk egyáltalában hasznavehetetlen, nagyon kényes állat. Szabadban nem szabad őket tartani s még a kifutóban is óvni kell őket az esőtől, nedvességtől. A művelt országok közül egyedül csak Angliában tenyésztik s itt is csak mint dísztyúkot tartják. 


A hordók kezelése

A borok kezelésében járatlanokkal gyakran megesik, hogy pálinkás hordókat akarnak felhasználni bor eltartására. Ez helytelen dolog, mert a pálinkás hordót, bármilyen jó állapotban van is, minden további nélkül nem használhatjuk boros hordóul, mivel a bor könnyen felveszi a pálinkaízt s így majdnem hasznavehetetlenné válna.

A pálinkáshordót mindenekelőtt meg kell vizsgálni, hogy belseje nincs-e fagygyúval bekenve? A pálinkáshordót belül ugyanis néha fagygyúzni szokták, hogy a pálinka a fából sárga festékanyagokat ne vonhasson ki. Ha a hordó fagygyús, akkor ezt belőle kikaparjuk, azután a hordó fenekét visszateszszük s forró marólugoldattal (1 kg. marólug 20 liter vízre) többször kimossuk; így a fa lyukacsaiban levő fagygyú is elszappanosodik, mi által azt könnyen eltávolíthatjuk.

A hordót azután forró vízzel többször kimossuk, végül kigőzöljük. Ha a hordó belül nem volt fagygyús, akkor a vízzel való mosás után elegendő azt addig gőzölni, míg a kiáramló gőz már többé nem pálinkaszagú. Az így megtisztított hordót mindjárt nem használhatjuk bor eltartására, hanem először mustot erjesztünk benne, vagy a zajos erjedésen átesett újbort öntjük bele.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Berni tenyészbika Simmenthali tenyészbika A kádár a hordó peremét a vonókéssel lekéseli
Cikk-ajánló
Öt ember helyett két ujj Öt ember helyett két ujj
A gép feltalálása az akkori idők gazdasági tudósai szerint az...
A hadihajók árboczai A hadihajók árboczai
A hadihajók mai alakja, berendezési és épitési módja már olyan, hogy...
Óriási dinamitrobbanás Newyorkban Óriási dinamitrobbanás Newyorkban
A mult napokban borzasztó robbanás történt a Hudson folyón horgonyzó...
Közelkelet: India védőbástyája Közelkelet: India védőbástyája
A mostani hónapokat Anglia a jelek szerint arra akarja felhasználni,...
A new-yorki rendőrség titkai A new-yorki rendőrség titkai
A new-yorki rendőrségnek mindig voltak és vannak titkai, de a...
Internáltak hazatérése Oroszországból Internáltak hazatérése Oroszországból
Még 1914-ben, közvetlenül a háboru kitörése után, Oroszország és...
Az olympiász után Az olympiász után
Valami egészen mást vártunk az olympiász után. Elkeseredett szavakat,...
1933 1933
Elboruló érzelmekkel tekint az európai emberiség az év elé, amely e...
Versek - Szabolcska Mihály - Ady Endre Versek - Szabolcska Mihály - Ady Endre
Én kis kicsi fáim, Csak növekedjetek ti, Csak lombosodjatok. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98