Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

A Kolozsvári új egyetemi könyvtár

Kolozsvárt az egyetem és az erdélyi múzeum egyesített könyvtárai elhelyezésére szánt új épületet 1906 júliusában kezdték építeni, ez év februáriusa elején nyitották meg és a minap, május 19-én, föl is avatták. Ez a három dátum jelzi az épület történetét.

 

Ez a könyvtár egy darab Nyugat itt, a keleti határ czentrumában, az új Magyarországnak hiteles bizonyságlevele, melyre a záradékot és a pecsétet az avatáson megjelentek élén az avatást vezető miniszter, gróf Apponyi Albert ütötte rá.

 

Itthon és a külföldön magára áll, nem épen azért, mert a legújabb vivmányok gyakorlati alkalmazásán túl a fejlett tehnika eredményeit okosan használta föl, hanem mert a mellett, hogy a könyvtár építési tudományának minden kivánságát megvalósította, fölfogásban és épületi tipusban is haladást jelent s mert berendezésében és fölszerelésében meglepetést keltő újításokat kinál.

 

Nem érdektelen megjegyezni, hogy az elfogadott terv minden változtatás nélkül került kivitelre és hogy az előirányzott költségvetés keretében még némi megtakarítással készült el. Ez bizonyára a tervezés meggondoltságát és megbizhatóságát jelenti, de jelent még mást is, megérteti, hogy az építész és a szakember együtt dolgozott benne. Mert csak így lett elérhető, hogy egyik a másik munkáját nem zavarta össze és egymást segítve kiforrott munkát adhattak.

Az olvasóteremben minden olvasónak 120 centiméter széles és 80 centiméter mély asztal áll rendelkezésére, minden asztalon irószerszám, sülyesztett tintatartó, tolltartó, olvasótámla, irómappa és az asztal bal oldalán emelkedő polczos állvány. Az asztalok lapján elmés és felette gyakorlati újítást találunk.

 

Az asztal jobb széle ki van vágva, olyanformán, mint a zongora födele. Az olvasó nem kénytelen görnyedezni az egyenes vágású asztal mellett s az eléje állított székek elhelyezésében körülbelül 60 centiméter távolságot nyernek. Ez pedig nagy építési megtakarítást jelent.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az épület külseje A kolozsvári új egyetemi könyvtár Az olvasóterem
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98