Dtum
Login with Facebookk
1909 | Március

Kis gazda rovat

Tanácsok sertéshízlalóknak

A főtt krumpli korpával keverve húst termel és csakis előhízlalásra való.

A főtt krumplit dara vagy korpával nagyon jóízűen fogyasztja el még a malacz is, de csak olyan mennyiségben, a mennyivel meg nem terheli gyomrát, mert ellenkező esetben hamar ráun, tőle megundorodik. Ennélfogva óvatosan kell eljárni az adagolásnál s irányadónak tekinteni azt az elvet, hogy ettől csak félig szabad jóllaknia s ezután egy kevés szemes tengerit kapjon az etetés befejezéséül. 

Az emésztési zavarok kikerülése czéljából nem adható jobb tanács, minthogy különösen fiatal süldőit mindenki úgy etesse, hogy etetés után se jóllakva, se éhesek ne legyenek. A gyors hízlalást ne forszírozza, főleg a hízlalás kezdetén, mert a gyomor és belek nincsenek hozzászokva a nagy mennyiséghez, minélfogva emésztési zavarok, étvágytalanság, majd sertés-pestises megbetegedések után sertésvésznek teszi ki hízóit. 

A főtt krumpli bélelnyálkásító hatását ellensulyozza a korpa, mely a bélfalakról a nyálkát letakarítja, a felszívódást elősegíti s ezzel gyorsabb emésztést, több és gyakoribb bélsárűrítést idéz elő, épen úgy, mint a sikérdúsabb barna vagy graham-kenyér.

Vigyázni kell azonban arra, hogy a korpa hamisított ne legyen, mert ha abban mindenféle gaz mag, főleg konkoly, a rozsocsuban levő anyarozs (secale cornutum) stb. is beleőröltetnek, a sertésnél nagyobb adagolás mellett bélgörcsök, sőt valóságos epileptikus görcsök is bekövetkezhetnek, bélgyulladást, hányást és hasmenést, végül székrekedést okozván, a mellyel az megvetette a sertéskolera és vész melegágyát is.

Tekintettel kell továbbá lenni a krumpli csírájára is, a mely szinte ismeretes mérgező hatásáról solanint tartalmánál fogva, miért is főzés előtt a krumpliról letisztítandó, miután ez is károsan hat a belekre, kezdetben emésztési, majd bélhurutot okozván, idegbántalmakkal kapcsolatosan. Végül óvakodni kell attól, nehogy az a víz, melyben a krumpli főtt, mosléknak fölhasználtassék, mert ez is megbetegíti a sertéseket. 

Egy éven aluli süldőknek hízlaldába fogása épen az emésztőszervek gyengeségénél fogva nagy rizikóval jár, különösen ha előzőleg egyoldalu szemes eledellel tartattak, miután tapasztalásom szerint az ilyen falkában igen sok a bélférges. Ez pedig azért veszedelmes, mert a bél nyálkahártyáját folytonosan izgatván, kaput nyit a sertéskolera baczillusainak beférkőzésére, vagyis a fertőzésre. 

Ez az oka annak, hogy a fiatal, egy éven aluli süldők hízlaldába kerülvén, átlag harminczöt-negyven százaléka sertéspestis- és sertésvészben pusztulnak el. Épen ezért az a hízlaló jár el okszerűen, a ki fiatal süldőit legelőrejárás és szabadmozgással vezeti át az előhízlaláson, mindaddig, hogy a legelés, turkálás és mozgás már terhükre válik, ellenkezőleg, szeretik a nyugalmas, állandó fekvést, a mikor aztán következhetik az igazi hízlalás kukoriczadarával. 

Az ilyen hízlalási eljárásnak szükségességét azzal is kell okadatolnom, hogy – miként már hangsulyoztam is – a legelő sertés füvet, különféle gyökereket, gilisztát és álcsákat is találván a szabadban s ezekből az emésztésre hasznos nedvek készíttetvén, nemcsak az emésztőszervek szabályos funkcziója állandósíttatik, hanem ezek folytonos erősbödésével a sertés immunizálódik is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Konda fürdés után A konda
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98