Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

Egy pár szál virág

Néhány csinos verséről ismerik e lapok olvasói is Varságh Jánost, ki most tetszetős formájú kis kötet verssel lép a nyilvánosság elé. Egyszerű, de érzékeny lélek, melyben nem dúlnak kinzó forrongások, emésztő szenvedélyek, csak gyöngéd, lágy érzések borzongatják sima felületét. Nem veti bele magát az élet árjába, inkább visszahuzódik belőle a maga építette ábrándvilágba, hogy elfeledje a sivár, összhangtalan valóság szenvedéseit.

 

Az olyan természeteknek, mint ő, a való élet egyértelmű a prózával s költészetet csak önmagukban, a maguk álmaiban találnak, a melyekbe ha behatol a valóság: szenvedést, diszharmóniát okoz.


A dolgok természeténél fogva az ilyen lélekből fakadó költészet kissé egyszinű és csekély hangterjedelmű: alig van csak szomorú hangja s az erő, a lendület csaknem hiányzik belőle.

 

A hatás attól függ, mennyire van az ember ezekhez a lágy érzésekhez hozzáhangolódva; a ki maga is ellágyulásra hajlandó lélek, sok élvezetet talál benne s megérzi igaz, őszinte voltát. A legmelegebb és legrokonszenvesebb ott, a hol a családi élet képeit rajzolja: itt is csak az idilli vonásokat látja meg, de érezzük, hogy megindulása csakugyan lelkéből fakad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98