Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

A trónörökös a királynál

Ferencz Ferdinánd királyi herczeg október 1-én kihallgatáson volt a királynál. E kihallgatáshoz a „Neue Frei Presse” a következő megjegyzést fűzi: Ferencz Ferdinánd királyi herczeg falusi tartózkodásából visszatért Bécsbe, hol a király kihallgatáson fogadta. Ferencz József királynak, mint bizonyos tények bizonyitják, az utóbbi években az volt a szokása, hogy mielőtt olyan ügyekben, melyek a jövőre kiható fontossággal birtak és nem csupán a mindennapi kormányügyekkel állanak összefüggésben, döntene, meghallgatja a véleményét annak a királyi herczegnek, ki neki a trónon utóda lesz.

 

A király rendkívül mozgalmas kormányzásának ideje alatt ritkán állt fontosabb döntés előtt, mint a mely döntés előtt most az egész monarkia áll. Igen nagyjelentőségű fordulópont felé értünk. A király minden törekvése arra irányul, hogy a koaliczió pártjait újból összehozza és Magyarországon egészen új helyzetet teremtsen. A király régi viszonyát Magyarországhoz, mely által az ország annyira megerősödött és fölvirágzott, nem lehet egykönnyen helyreállítani.

 

A régi politikán, mely csak azon dolgozott, hogy a magyar nemzeti államot kiépitse, repedés támadt és az új helyzet a válság maga. Holnap fogadja a király a többség vezérét és senki sem tudja most határozottan megmondani, hogy a korona a holnapi kihallgatáson hogyan fog dönteni Kossuth Ferencznek a tervéről, de bizonyos, hogy az esetben, ha a király a formális többség javaslatait visszautasitja, a helyzetnek ki kell élesednie. Ez lehetett az oka annak, hogy a királynak az volt az óhaja, hogy mielőtt dönt meghallgassa a trónörökös véleményét.


Ferncz Ferdinánd a függetlenségi párthoz való viszonyáról hitelesen soha nyilvánosan nem nyilatkozott, mindazáltal széles körben el van terjedve az a nézet, hogy a trónörökös azt a kormányt, melyet a függetlenségi párt soraiból alakítanának és a melynek élén Kossuth állana mint miniszterelnök, a monarkia érdekeivel nem tartaná összeegyeztethetőnek. Ama hirek szerint, a melyek a trónörökös nézeteiről a magyar államférfiak körében elterjedtek, a trónörökös állítólag ismételten utalt arra, hogy ez engedmények már csak azért is aggodalmat keltők, mert senki sem állhat jót azért, hogy nem fog-e egészen rövid időn belül egy új többség, egy új párt, vagy az ellenzéknek egy új vezére új engedményeket kérni.

 

A trónörökös a nézeteiről elterjedt hirek szerint, elveti az engedmények politikáját, melyet végtelen csavarnak tart. A trónörökös a hadseregre vonatkozólag mindenkor ellenzője volt a nemzeti engedményeknek és e véleménye által Wekerle és Andrássy tervével ellentétbe jutott. Úgy látszik továbbá, hogy a trónörökös soha sem tudott eléggé megbarátkozni a függetlenségi párt terveivel, mert attól tart, hogy a szétválasztási politika növekvő hatalmával annak az elvei a gyakorlati életben is előtörhetnének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Farkas Zoltán - Az Ernst-múzeum kiállítása
Czóbel Béla a mai magyar festészet élén haladóknak egyik...
A békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethet A békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethet
Az amerikai kormány terjedelmes jegyzékben válaszolt a...
Pénzintézeteink és a betegség és baleset esetére való biztosítás Pénzintézeteink és a betegség és baleset esetére való...
Az épen most megjelent 1907. évi XIX. törvényczikk, mely az ipari és...
Magyarország – Horvátország teniszmérkőzés Magyarország – Horvátország teniszmérkőzés
Először is a Tenisz Szövetséget kell megdicsérnünk, hogy az idén...
József főherczeg és a szakaszvezető József főherczeg és a szakaszvezető
Galiliában a ? harczok idejében történt, hogy Józef főherczeg...
Az örök gyufa Az örök gyufa
A mióta a gyufára, erre a legáltalánosabb tömegczikkre is rávetették...
A kishaszonbérletek meghosszabbítása A kishaszonbérletek meghosszabbítása
A hivatalos lap közli a mezőgazdasági kishaszonbérletekről és a...
Botrányba fulladt a vízkereszti jéghoki mérkőzés Botrányba fulladt a vízkereszti jéghoki mérkőzés
EKE – BKE 1:1 (0:0,1:1. 0:0) Hétfőn délben játszotta a BKE...
Az eső és a villamosság Az eső és a villamosság
Régóta foglalkoztatja tudós és laikus elméket az a terv, hogy miként...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98