Dtum
Login with Facebookk
1909 | Október

A Magyar Athletikai Club nemzetközi atletikai versenye.

Budapest, 1909. október 3-4.


Elsőrangu sportélvezetet nyujott a MAC. által mult vasárnap és hétfőn rendezett verseny. A szorongásig megtelt tribünök valóban utmutatói annak a nagyfoku érdeklődésnek, melyet a társadalom a testnevelés ügye iránt tanusít. A világhírü atléták szereplése méltán ráterelte a közönség figyelmét és a feszült várakozás minden tekintetben kielégítést nyert.


Étékes, tanulságokban gazdag és mindenképen jó eredmények jellemzik a MAC. versenyét, melynek megrendezése igen nagy anyagi áldozatokat is igényelt. A külsőségek a közönségnek osztatlan tetszését vivták ki, - mint ez a MAC. viadalmainál már szokásos is. A belső tartalomhoz, a nyujott sporthoz azonban sok szó fér. Erre leplezetlenül és tárgyilagosan rámutatni a mi feladatunk.


Varázslatos, mondhatni büvös hírnév előzte meg R. Walker, a délafrikai csodafutó világbajnok szereplését. S habár Walker korántsem tudja mostanában csodás tehetségét olyan mértékben érvényesíteni, mely őt korábban világraszóló dicsőséghez juttatta, azért mégis felette áll sprintereink klasszisának. Első napon, a 100 yardos síkfutásban biztosan kb. fél yarddal győzött kitünő sprinterünk Simon (MAC.) ellen. A czélbíró azonban Simont helyezte elsőnek.


A közönségnek több száz főre tehető azon része, mely a czélvonallal szemben helyezkedett el, nagy méltatlankodással fogadta az ok nélkül megmásított eredmény kihirdetését, amelybe azonban maga a szenvedő fél – Walker – csakis egy angol sportman fegyelmezett magatartását jellemző hidegvérüséggel, beletörődött.


Az illetékes szakkörökben élénk megbeszélés tárgyát képezte a czélbíró tévedése, melyet a MAC. vezetősége azzal igyekezett megerősítetni, hogy a verseny finishéről készült fényképeket mutatott be a sajtó képviselőnek, melyek állítólag Simon győzelmét tüntették fel.

V. Duncker, a másik délafrikai, ugyancsak központja volt az érdeklődésnek. Fenomenális stilusa óriási fölényt biztosít neki a gátakon. A második napi gátfutás handicap-ben a MOTESz. által meghonosított ujítással találkoztunk. A BTC. titkára, Plachy Jenő által kezdeményezett gátfelállítás, a „gátkirály” Duncker tetszését is kivívta.


B. Weinstein távolugrása, nálunk egyelőre tulszárnyalhatatlan. Ugrásai biztosak. Irama és lendülete tökéletes. A mi versenyzőink sokat tanulhattak tőle.


H. Braun óriási futó tehetség. Az a fölény, amelylyel a második napi 1000 méteres handicap-et világrekord alatt megnyerte, bámulatra ragadta az ujongó közönséget. Braun olyan futó fenomén, amelynek egyhamar nem akad párja a kontinensen.


A cseh A. Drovák az 1 angol mfd-es síkfutás győztese lett. Drovák már ismételten szerepelt nálunk és habár ezuttal Bodornak e távra felállított rekordján alul futott, ismét tanuságot tett klasszisáról. A második cseh atléta Kiovszky szerepléséről jót nem mondhatunk.


Kóczán (BTC.) ismét óriási eredményt ért el a svédgerelyvetésben. S habár nem érte el a BTC. versenyén felállított 58 m. 80 cm.-es világrekordját 58 m.59 cm.-es dobása is világrekordot képez. Kóczánt nagy óváczióval ünnepelte az illusztris közönség.


A legnagyobb óvácziónak azonban mégis második napon lett osztályosa Walker, aki a 100 yardos meghívási handicapben 1-1 méter előnyt adva Simonnak és Rácznak – fájós térdkalácscsal – ráczáfolt az első napi czélbírói ítéletre és pompás (magán – de szakértői időmérések szerint 10 mp.) idő alatt legyőzte Ráczot, aki viszont Simon-t utasított biztosan a harmadik helyre. Walker a közönség szünni nem akaró tüntető óvácziója közben biczegett be kabinjába. Térdkalácsgyulladása miatt nagy érdeklődésre számot tartó „Nemzetek közötti staféta verseny” elmaradt.

 

A második napon dülőre került „Pentatlon” gyönge eredmények lánczolata volt. Egy klasszikus pentatlonban, klasszikusan képzett atlétáknak kell síkra szállni, amit ez esetben csak a Mudin testvérekről mondhatunk. A hellén diszkoszvetés stilusát hibásan értelmezték a versenyzők. Daczára az elért országos rekordnak, hangsulyozzuk, hogy a dobó csak a bal lábbal léphet ki a négyszögből, a jobbnak a négyszögben kell maradnia addig míg a diszkosz földet ér.


A birkozás inkább paródia volt, mint verseny. És nem jó szolgálatot tesznek a rendező testületek az atletika legideálisabb nemének, ha ilyenféle és a néző közönség derültségére méltán rászolgáló matcheket rendeznek.


Mudin István az összetett atlétikai versenyek hőse ezuttal is megérdemelt győzelmet aratott.


A rendezés – a külsőségeket tekintve – fényes és a MAC.-tól megszokott jó volt.
Dr. Gerenday György és a sportkörök osztatlan örömére hosszas betegségből felépült Muzsa Gyula orsz. képviselő közismert tapintattal és szeretetreméltósággal ténykedtek. Lázár József és dr. Nemes Dezső nagy szakértelemmel bonyolították le a két napos versenyt.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98