Dtum
Login with Facebookk
1908 | Június

A Magyar Athletika Szövetség bajnokságai.

Budapest, 1908. junius 21.


A MOTESz. – MASz. békeegyezmény értelmében két évi szünet után ismét egy bajnoki viadal egyesítette az összes magyar atlétákat. A bajnoki viadal, a tavaszi atlétikai élet legfontosabb eseménye, vasárnap délután zajlott le a szigeti versenypályán. A klasszikus küzdelmeket nagy közönség nézte végig, ami örvendetes jele az atlétikai népszerűségnek.


A versenyek sportszempontból magas színvonalon állítottak. Az eredmények – egy-két kivétellel – jobbak, mint voltak bármely a MASz által rendezett bajnoki viadalon, de különösen óriási javulást mutatnak a tavalyiakhoz képest, melyek tudvalevőleg nem adták hű képét a magyar atletikai fejlettségének. Távol áll tőlünk minden pártoskodás felidézése, de mint hű krónikás konstatáljuk, hogy ez elsősorban a – tavaly kizárt – MOTESz-atléták részvételének tulajdonítható.


A sprinttávok aránylag gyenge eredményekkel végződtek. Az elért időknél már ez évben jobbakat is értek el, és sprintereink e forma változása kell, hogy gondolkodóba ejtsen bennünket és felvetjük a kérdést, vajjon nem-e a sok versenyzés (egy héten esetleg két verseny is) okozta ezt.


Hogy a középtávok mily elhanyagolt ágai a magyar atlétikának azt szomoruan mutatták a 1/4 és 1/2 angolos bajnokságok. Bodor és Nagy, illetve Nagy egyedül indultak. Bodor és Nagytól nagy külömbségek választják el többi 1/4 és 1/2 angolos futókat, ami azonban szorgalmasabb munkára és épen nem a versenyektől való tartózkodásra kellene, hogy sarkalja őket.

 

A napnak legszebb versenye a magasugrás volt. Nyolczan ugrottak 171-cmt. s a győzelem uj rekordot eredményezett. Somody, a kitűnő kolozsvári bajnokugró, ki még most is fejlődik, 184 cm-t ugrott. Somody most nagyszerű formában van; javítás nélkül ugrott 181 cmt, s a 184-t egyszer javította. Második helyre a fiatal ugrógárda legtehetségesebb tagja, Halusinszky került 178 cm-rel. Halusinszky most van fejlődésben és az idén már 6 cm-t javult.

A magasugró sport nagyarányu fejlődését mutatta, amit már előbb említettünk, hogy 171-et nyolczan ugrottak. Különösen vidéki magasugróink fejlődtek nagyon.

 

Távolugrás bajnokságot Majunke nyerte. Eredménye reális, megfelel a várakozásnak. A három angolos síkfutást Lovas, az egy angolost Bodor nyerte. Mindketten méltó ellenfél nélkül futottak.


Váratlanul gyenge eredményt adott a diszkoszvetés. Hajítóink nagyon erős munkát végeznek, hogy a kört megszokják, s ez természetesen visszahatással van rájuk. Sulydobásban, amint ez előrelátható volt, Mudin Imre győzött, többi dobóink óriási távolságra maradtak mögötte. Szathmáry Kazár ellen biztosan nyerte a rudugrást 346 cm-rel. Ezt a magasságot igen könnyen ugrotta, küzdelemben többet is meg fog ugrani. Kováts a gátfutást ellenfél nélkül nyerte; atlétáink tartózkodnak az erős tréninget igénylő gátfutástól.


A rendezés jó volt, ami Stankovits Szilárd és Herczeg Ede érdeme.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Képek a MASz. bajnoki versenyéről Dr. ifj. Somody István (KEAC.), aki a Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki viadalán a magasugrásban Magyarország bajnoka lett Mudin Imre (MAC.), aki a Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki viadalán Magyarország ez idei súlydobó bajnoka lett Magyarország 1908. évi bajnokai:
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasárnap is hat magyar győzelem volt a bécsi regattán Vasárnap is hat magyar győzelem volt a bécsi regattán
A bécsi nagy regatta második napjáról szóló beszámolónkat pótlással...
Franczia költők anthologiájából Franczia költők anthologiájából
Alkony van, itt a pillanat/Tornáczomról nézem merengve/A munka végét...
A MAFC téli versenye A MAFC téli versenye
A MAFC jól sikerült téli versenyeire örvendetes jelensége a szegediek...
Lehet-e katolikus püspök országgyűlési képviselő? Lehet-e katolikus püspök országgyűlési képviselő?
A képviselőház a napokban délután tárgyalta Csernoch János csanádi...
Nem válóok, ha a férj nem engedi olvasni a feleségét éjszaka Nem válóok, ha a férj nem engedi olvasni a feleségét éjszaka
Egy kereskedő ellen felesége nőtartás iránti pert indított. Mint a...
A vidék szenzációs előretörése a 15 km-es futóbajnokságban A vidék szenzációs előretörése a 15 km-es futóbajnokságban
A BBTE Széna-téri pályáján ragyogó napsütésben futották le vasárnap...
Hogyan pótolható a vitamin? Hogyan pótolható a vitamin?
A finom fehér lisztek és a kenyér ellen évtizedekig küzdött a...
Egy fiatal tisztviselőnő titokzatos öngyilkossága a Gellérthegyen
A sikoltás és a puffanás zaja a sziklák felől hallatszott. A rendőr...
A függetlenségi párt uj programmja A függetlenségi párt uj programmja
Csendben kevesek tudtával készítették elő ezt a mozgalmat, csak gróf...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98