Dtum
Login with Facebookk
1908 | Június

A Magyar Athletika Szövetség bajnokságai.

Budapest, 1908. junius 21.


A MOTESz. – MASz. békeegyezmény értelmében két évi szünet után ismét egy bajnoki viadal egyesítette az összes magyar atlétákat. A bajnoki viadal, a tavaszi atlétikai élet legfontosabb eseménye, vasárnap délután zajlott le a szigeti versenypályán. A klasszikus küzdelmeket nagy közönség nézte végig, ami örvendetes jele az atlétikai népszerűségnek.


A versenyek sportszempontból magas színvonalon állítottak. Az eredmények – egy-két kivétellel – jobbak, mint voltak bármely a MASz által rendezett bajnoki viadalon, de különösen óriási javulást mutatnak a tavalyiakhoz képest, melyek tudvalevőleg nem adták hű képét a magyar atletikai fejlettségének. Távol áll tőlünk minden pártoskodás felidézése, de mint hű krónikás konstatáljuk, hogy ez elsősorban a – tavaly kizárt – MOTESz-atléták részvételének tulajdonítható.


A sprinttávok aránylag gyenge eredményekkel végződtek. Az elért időknél már ez évben jobbakat is értek el, és sprintereink e forma változása kell, hogy gondolkodóba ejtsen bennünket és felvetjük a kérdést, vajjon nem-e a sok versenyzés (egy héten esetleg két verseny is) okozta ezt.


Hogy a középtávok mily elhanyagolt ágai a magyar atlétikának azt szomoruan mutatták a 1/4 és 1/2 angolos bajnokságok. Bodor és Nagy, illetve Nagy egyedül indultak. Bodor és Nagytól nagy külömbségek választják el többi 1/4 és 1/2 angolos futókat, ami azonban szorgalmasabb munkára és épen nem a versenyektől való tartózkodásra kellene, hogy sarkalja őket.

 

A napnak legszebb versenye a magasugrás volt. Nyolczan ugrottak 171-cmt. s a győzelem uj rekordot eredményezett. Somody, a kitűnő kolozsvári bajnokugró, ki még most is fejlődik, 184 cm-t ugrott. Somody most nagyszerű formában van; javítás nélkül ugrott 181 cmt, s a 184-t egyszer javította. Második helyre a fiatal ugrógárda legtehetségesebb tagja, Halusinszky került 178 cm-rel. Halusinszky most van fejlődésben és az idén már 6 cm-t javult.

A magasugró sport nagyarányu fejlődését mutatta, amit már előbb említettünk, hogy 171-et nyolczan ugrottak. Különösen vidéki magasugróink fejlődtek nagyon.

 

Távolugrás bajnokságot Majunke nyerte. Eredménye reális, megfelel a várakozásnak. A három angolos síkfutást Lovas, az egy angolost Bodor nyerte. Mindketten méltó ellenfél nélkül futottak.


Váratlanul gyenge eredményt adott a diszkoszvetés. Hajítóink nagyon erős munkát végeznek, hogy a kört megszokják, s ez természetesen visszahatással van rájuk. Sulydobásban, amint ez előrelátható volt, Mudin Imre győzött, többi dobóink óriási távolságra maradtak mögötte. Szathmáry Kazár ellen biztosan nyerte a rudugrást 346 cm-rel. Ezt a magasságot igen könnyen ugrotta, küzdelemben többet is meg fog ugrani. Kováts a gátfutást ellenfél nélkül nyerte; atlétáink tartózkodnak az erős tréninget igénylő gátfutástól.


A rendezés jó volt, ami Stankovits Szilárd és Herczeg Ede érdeme.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Képek a MASz. bajnoki versenyéről Dr. ifj. Somody István (KEAC.), aki a Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki viadalán a magasugrásban Magyarország bajnoka lett Mudin Imre (MAC.), aki a Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki viadalán Magyarország ez idei súlydobó bajnoka lett Magyarország 1908. évi bajnokai:
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az olaj behozatali tilalmának felfüggesztéséről Az olaj behozatali tilalmának felfüggesztéséről
Az olaj, mint ismeretes, a géperővel dolgozó üzemek egyik...
Glykais Gyula nyerte Nápolyban a kardvívás Európa-bajnokságát Glykais Gyula nyerte Nápolyban a kardvívás Európa-bajnokságát
Az olimpia idejére emlékeztető telefonforgalom mutatta, hogy a magyar...
A szovjet leszoritotta a gabonaárakat A szovjet leszoritotta a gabonaárakat
Csikágóban pénteken két centtel esett a buza ára, amire kitört a...
A helsinki Olimpia távolbalátója A helsinki Olimpia távolbalátója
Jövő évben Helsinkiben rendezik meg a négyévenként szokásos...
Komoly bevételek a képes levelezőlapokból Komoly bevételek a képes levelezőlapokból
Alig van valami, a minek mostanában oly nagy divatja volna, mint a...
Pestis hírek Krakkóból
Galícziában, tehát elég közel hozzánk, Galícziában, tehát elég közel...
Karagyorgyevics Péter megkoronázása Karagyorgyevics Péter megkoronázása
Az esős időjárás hátráltatta Belgrád város díszítését. De a koronázás...
Október hatodika Aradon Október hatodika Aradon
A nemzet az idén is a szokásos kegyelettel ünnepelte október 6-án az...
Uj közös miniszterek Uj közös miniszterek
Aehrenthal Lexa Alajos gróf közös külügyminiszter elhalálozása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98