Dtum
Login with Facebookk
1908 | Június

A Magyar Athletika Szövetség bajnokságai.

Budapest, 1908. junius 21.


A MOTESz. – MASz. békeegyezmény értelmében két évi szünet után ismét egy bajnoki viadal egyesítette az összes magyar atlétákat. A bajnoki viadal, a tavaszi atlétikai élet legfontosabb eseménye, vasárnap délután zajlott le a szigeti versenypályán. A klasszikus küzdelmeket nagy közönség nézte végig, ami örvendetes jele az atlétikai népszerűségnek.


A versenyek sportszempontból magas színvonalon állítottak. Az eredmények – egy-két kivétellel – jobbak, mint voltak bármely a MASz által rendezett bajnoki viadalon, de különösen óriási javulást mutatnak a tavalyiakhoz képest, melyek tudvalevőleg nem adták hű képét a magyar atletikai fejlettségének. Távol áll tőlünk minden pártoskodás felidézése, de mint hű krónikás konstatáljuk, hogy ez elsősorban a – tavaly kizárt – MOTESz-atléták részvételének tulajdonítható.


A sprinttávok aránylag gyenge eredményekkel végződtek. Az elért időknél már ez évben jobbakat is értek el, és sprintereink e forma változása kell, hogy gondolkodóba ejtsen bennünket és felvetjük a kérdést, vajjon nem-e a sok versenyzés (egy héten esetleg két verseny is) okozta ezt.


Hogy a középtávok mily elhanyagolt ágai a magyar atlétikának azt szomoruan mutatták a 1/4 és 1/2 angolos bajnokságok. Bodor és Nagy, illetve Nagy egyedül indultak. Bodor és Nagytól nagy külömbségek választják el többi 1/4 és 1/2 angolos futókat, ami azonban szorgalmasabb munkára és épen nem a versenyektől való tartózkodásra kellene, hogy sarkalja őket.

 

A napnak legszebb versenye a magasugrás volt. Nyolczan ugrottak 171-cmt. s a győzelem uj rekordot eredményezett. Somody, a kitűnő kolozsvári bajnokugró, ki még most is fejlődik, 184 cm-t ugrott. Somody most nagyszerű formában van; javítás nélkül ugrott 181 cmt, s a 184-t egyszer javította. Második helyre a fiatal ugrógárda legtehetségesebb tagja, Halusinszky került 178 cm-rel. Halusinszky most van fejlődésben és az idén már 6 cm-t javult.

A magasugró sport nagyarányu fejlődését mutatta, amit már előbb említettünk, hogy 171-et nyolczan ugrottak. Különösen vidéki magasugróink fejlődtek nagyon.

 

Távolugrás bajnokságot Majunke nyerte. Eredménye reális, megfelel a várakozásnak. A három angolos síkfutást Lovas, az egy angolost Bodor nyerte. Mindketten méltó ellenfél nélkül futottak.


Váratlanul gyenge eredményt adott a diszkoszvetés. Hajítóink nagyon erős munkát végeznek, hogy a kört megszokják, s ez természetesen visszahatással van rájuk. Sulydobásban, amint ez előrelátható volt, Mudin Imre győzött, többi dobóink óriási távolságra maradtak mögötte. Szathmáry Kazár ellen biztosan nyerte a rudugrást 346 cm-rel. Ezt a magasságot igen könnyen ugrotta, küzdelemben többet is meg fog ugrani. Kováts a gátfutást ellenfél nélkül nyerte; atlétáink tartózkodnak az erős tréninget igénylő gátfutástól.


A rendezés jó volt, ami Stankovits Szilárd és Herczeg Ede érdeme.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Képek a MASz. bajnoki versenyéről Dr. ifj. Somody István (KEAC.), aki a Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki viadalán a magasugrásban Magyarország bajnoka lett Mudin Imre (MAC.), aki a Magyar Atlétikai Szövetség bajnoki viadalán Magyarország ez idei súlydobó bajnoka lett Magyarország 1908. évi bajnokai:
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Amiről a falak beszélnek
Az antik görög és római szellem egyik legsajátosabb nyilvánulása volt...
A zöldség és főzeléktermés biztositása A zöldség és főzeléktermés biztositása
A közélelmezési minisztérium a fogyasztásnak zöldség- és...
Elnyelte a tenger a szigetet Elnyelte a tenger a szigetet
Enoschima, a bájos, viruló sziget, melyet a japánok közelsége miatt,...
A százmarku „Egykéz” A százmarku „Egykéz”
Minden időnek meg van a maga jellegzetessége. E jellegzetességgel...
Nincs megoldás a kvótára? Nincs megoldás a kvótára?
Az országgyülés mindkét háza megválasztotta a kvótaküldöttséget s ez...
Megkötöttük az orosz békét Megkötöttük az orosz békét
Két örvendetes esemény híre érkezett március első verőfényes...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A BVSC és a WMTK jutott a birkózó csapatbajnokság döntőjébe A BVSC és a WMTK jutott a birkózó csapatbajnokság döntőjébe
Szerencséje volt a Birkózó Szövetségnek a csapatbajnokság döntő...
Pénzintézetek a kisipar szolgálatában Pénzintézetek a kisipar szolgálatában
Manapság gyéren jut a közmunkákból, de soká nem tarthat így, nem is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98