Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Napos tájak. Tömörkénv István új könyvéről

Napos tájak. Tömörkénv István új könyvének a czíme ez. Huszonegy rövid rajz van benne, valamennyi a szegedi népéletből. Tömörkény modora és genree ismeretes minden olvasó előtt: lényege nem egyéb, mint az ethnographiai momentumok irodalmi feldolgozása.

 

Meséi, a melyek roppant egyszerűek, többnyire nem is mesék, hanem mindennapi események, alakjai, a kik mind a szegedi föld népéből valók, csakis a népéleti raja hátteréből kapják érdekességüket azzal, hogy; tipikussá válnak, a népélet egy-egy momentumának, vagy a népkarakter egy-egy vonásának tipusává.

 

Újabb dolgaiban mind túlnyomóbbá válik az ethnográphiai elem, mintha az ember és az élet már nem is érdekelné az írót, hanem csak épen a szegedi ember és a szegedi nép-élet. Ezzel valamit vesztenek közvetlen, friss, eredeti színükből, a stilus néha veszedelmesen közeledik a modorhoz, de azért érdekesek maradnak mindvégig, mert igazán benső megfigyelés és veleérzés eredményei, megérzik rajtuk, hogy a tárgykört, a formát, a hangot a szerző önmagából alakította, hogy nem tanulmány és eltökélés eredményei, hanem a dolgok természetéből, mintegy szükségszerűen fakadnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98