Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Kossuth Ferencz a válságról

Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter, a ki egészségének helyreállitása végett még Karlsbadban időzik, augusztus 27-én titkárával, dr. Pallay Sándorral a szomszédos Marienbadba utazott, a hol most VII. Edvárd angol király időzik.  Kossuth első látogatása Fairfax Cartwright bécsi angol nagykövetnek szólt, a ki előző nap őt telefonon hivta meg Edvárd király nevében reggelire. Később – néhány perczczel egy óra előtt – Kossuth és az angol nagykövet együttesen mentek a király nyaralójába, a Weimar fogadóba.


Edvárd király németül szólitotta meg Kossuthot, de a mikor Cartwright nagykövet figyelmeztette uralkodóját, hogy Kossuth folyékonyan beszél angolul, a társalgás angol nyelvre fordult át.
A társalgás egész folyamán politikáról nem esett szó. Edvárd király a legnagyobb elragadtatás és csodálat hangján nyilatkozott Ferencz József királyról. Közvetlenül a reggeli után, a mely délután két óráig tartott, Kossuth Ferencz elhagyta a Weimar-fogadót és a Grand Hotel Pupp-ba ment, a hol bevárta a karlsbadi vonat indulását. A fogadóban az első emeleten egy szalonban Kossuth Ferencz fogadta egy bécsi lap munkatársát. A beszélgetés eleinte az angol királynál való látogatás körül forgott és Kossuth nem győzte eléggé dicsérni Edvárd király szeretetreméltóságát. Azután a magyar politikára tért át a szó. Az ujságiró megkérte Kossuthot, hogy nyilatkozzék a magyar politikai helyzetről, mire Kossuth a következőket mondotta:


- A magyarországi válságnak főoka abban van, hogy noha a képviselőház többsége egy programmal rendelkezik, a mely az uralkodó által szentesített törvényeken alapul ugyan, de ez idő szerint nem valósítható meg. Tudjuk, hogy minden alkotmányos államban a parlament többségének morális joga parlamentáris kormányt alakítani és mégis mi, a függetlenségi párt, most nem lehetünk abban a helyzetben, hogy mi alakitsuk meg a kormányt. Az a második oka a krizisnek, hogy a képviselőház többsége eddig nem vehette át a kormányalakításra való megbizatást és a koalicziós minisztérium lemondása után nem alakitott kabinetet.

 

E faktorok mindegyike külön-külön elegendő sulylyal esik a latba s mind a két körülmény bőséges ok minden parlamentáris államban a válság előidézésére. A krizis, a melyet ez a két tényező támasztott, csak nagy nehézségek árán oldható meg. Ha ugyanis a korona nem akarja a többség programmját magáévá tenni és nem akarja a kormányt a parlament többségére bízni, nem tehet egyebet, csak azt, hogy feloszlatja a képviselőházat és megkisérli, hogy az új képviselőházban olyan többségre tegyen szert, a melynek nem lesznek olyan nehézségei, a minőkkel a jelenlegi többségnek kell megküzdenie.
Nem kétséges, hogy ha a képviselőház feloszlatására kerül a sor, az új választásból a függetlenségi párt még nagyobb numerikus többséggel fog kikerülni és olyan elemekkel fog visszatérni, a mely sokkal intraczigensebb a mostaninál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98