Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1910 | Április

A földmivelésügyi miniszter intézkedései

Gróf Serényi Béla fölmivelésügyi miniszter közelebb kijelentette, hogy tekintettel úgy a belső, mint a külföldi, közelebbről az osztrák piaczi viszonyokra s arra, hogy a természetes föltételek nálunk sokkal nagyobb arányú mezőgazdasági termelést tesznek lehetővé, általában legsürgősebb föladatának a termelés fokozását tekinti és ebben az irányban teszi meg sürgősen a már lehetséges kormányzati és adminisztrativ intézkedéseket; később pedig, mihelyt az országgyűlés összejön, a szükséges törvényhozási előterjesztéseket. 

Így máris intézkedett aziránt, hogy sertéstenyésztésünk, mely a kisebb vagyonú falusi földmivelő népnek fontos jövedelemforrása volt, egyrészt a világpiaczi kedvező konjunkturák kihasználása érdekében, másrészt, mert e tenyésztési águnkat a sertésvész erősen megkárosította, az állam hathatós támogatásával újra föllendíttessék.

Az állami támogatás módját egyelőre abban állapította meg, hogy a községi köztenyésztési czélokra a kir. gazdasági felügyelőségek által közvetített sertéskanok tetemes (30 százalék) árkedvezménynyel osztassanak és hogy a megcsappant állományú szegényebb községek a kantartás költségeiben az állam által segíttessenek.

Az állattenyésztés gyorsabb fejlesztésével kapcsolatosan szükséges törvényhozási előterjesztések között van a közlegelők alapos rendezésére és feljavítására vonatkozó intézkedés, melynek gyakorlati czélja az, hogy a szóban levő elhanyagolt területeken jövedelmező termelés induljon meg és hogy állat-állományunk a legelőkön megfelelő táplálékot és hústermelésünk a világpiaczi viszonyok által most nagyon megokolt fejlesztő eszközt nyerjen.

A földmivelésügyi kormány sürgős teendőinek második csoportja a birtokpolitika terére esik. A miniszter álláspontja az, hogy minden birtok-kategóriának, úgy a nagy-, mint a közép és kisbirtokosnak is megvan a maga saját gazdasági és szocziális hivatása.

Szükséges azonban, hogy e birtokok elhelyezkedése és megoszlása a nemzet gazdasági és szocziális viszonyainak és szükségeinek megfeleljen, mert ez a nemzet egyetemes anyagi haladásának és szocziális békéjének alapja. A mennyiben e tekintetben úgy a közgazdasági politikusoknak, mint a gazdaközönségnek már kijegeczesedett véleménye szerint pótlandó hiányok és orvosolni való bajok vannak, a miniszter mindezeken megfelelő telepítési és parczellázási intézkedésekkel kiván segíteni és mihelyt a parlamenti viszonyok lehetségessé teszik, a szükséges törvényhozási előterjesztést megtenni.

A földmivelésügyi miniszter e sürgős munkák hathatós végrehajtása, illetve előkészítése által a legközelebbi időt eléggé elfoglaltnak látja és további munkaprogrammja iránt való intézkedéseit, illetve nyilatkozatait későbbre tartja fönn.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Serényi miniszter fogadja a királyt Gróf Serényi Béla
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Szilágyi ismét megjavította a 10 km-es futás magyar rekordját Szilágyi ismét megjavította a 10 km-es futás magyar rekordját
A BSzKRT atlétikai versenyének az adott különös jelentőséget, hogy...
Az ünnep árnyéka Az ünnep árnyéka
Az író a közlelkesedés láttán hajlamos lesz arra, hogy kihúzza...
Vázsonyit, Rassayt és a szocialistákat is megbeszélésre hívta össze a miniszterelnök Vázsonyit, Rassayt és a szocialistákat is megbeszélésre hívta össze a...
A nemzetgyülés összeülésével ma ujra megindul a politikai élet. A...
Aggasztó fordulatok a Balkánon Aggasztó fordulatok a Balkánon
Az albánok lázadása következtében aggasztó fordulat állott be a...
A meghatalmazott román mimiszterelnök nyilatkozata a magyar probléma megoldásáról A meghatalmazott román mimiszterelnök nyilatkozata a magyar probléma...
Kivonulásunk után a rendet mintegy tizezer főből álló...
Molnár Antal Debussyről Molnár Antal Debussyről
Filozofálni is csak úgy lehet, ha az embernek alapmeggyőződései...
Bayreuthban felejtettek két kis pesti ballerinát Bayreuthban felejtettek két kis pesti ballerinát
Ma, hétfőn összeül az Operaház vésztörvényszéke, hogy ítéletet...
Az osztrák kormány bukása Az osztrák kormány bukása
Politikai körökben – nagyon valószinünek tartják, hogy...
Mount Everest-film Mount Everest-film
Az expediciós film céljánál és eredeténél fogva nem törekedhet kerek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98