Dtum
Login with Facebookk
1910 | Április

Légcsavaros szán

A legujabb időben bámulatos sokféle formában és czélokra igyekeznek a technikusok a propellert kihasználni. A propellert használják kisebb helyiközlekedésü hajóknál, használják repülőgépeknél (és itt a propeller a motorral együtt főalkatrésze a repülőgépnek), alkalmazhatják a propellert kerékpároknál stb.

Legujabban igen érdekes módon alkalmazták a propellert egy szánon. A szán szerkezete megfelel a kerékpár szerkezetének, mert ugyanolyan ülőkéje, átviteles pedálja van, mint a kerékpárnak. A kerekek helyét a két szántalp foglalja el. A légcsavar közvetlen összeköttetésben áll a pedálokkal, ugy, hogy a mint a szánon ülő a lábaival nyomni kezdi a pedálokat, abban a mértékben és arányban forogni kezd a szán elején alkalmazott légcsavar.

A légcsavar forgása ép ugy hat, illetőleg ugyanazt eredményezi, a mint ezt pl. a légcsavaros csónaknál láttuk. A légcsavarok viszik előbbre a szánt, a mely ahhoz képest, a mint a pedál gyorsabban. vagy lassabban siklik tovább. A szán természetesen fel van szerelve a szokásos kormányzó készülékkel; ennek egyetlen mozdulata elégséges, hogy a szán jobbra, vagy balra kanyarodjék. Képünk ezt az érdekes talámányt hiven mutatja be s valóban nem okoz senkinek nagy nehézséget, hogy ezt az ujitást (hacsak szabadalmazva nincsen) maga is utánozza.
Légcsavarra berendezett szán.

Rendkivül érdekes talámány, a mennyiben a légcsavar igen sikerült alkalmazásával ismertet. Egy pillantást kell a szánra vetnünk és máris tisztába lehetünk a szerkezetével. A ki a szánon ül, lábaival a transmissziós pedált nyomkodja, miáltal a légcsavar mozgásba jön, és a szán előresiklik. Minél gyorsabban működik a pedál, annál gyorsabban halad a szán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98