Dtum
Login with Facebookk
1910 | Április

Tetszhalottak életrekeltése

Az orvosi tudománynak igen fontos fejezetét képezi annak az ismerete, hogy mikép lehetséges a tetszhalottakat felismerni, illetőleg a tetszhalottakat életre ébreszteni, mielőtt a bomlási folyamat a szervezetben komolyan megindult volna.

Természetesen az orvosi segitségnek sikere csak ugy lehet, ha a beavatkozás lehetőleg még idejekorán, tehát nem elkésve történik, vagyis nem oly időben, a mikor már sem jóakarat, sem tudomány nem segithetnek. Az elektromos áramot, mint ismeretes, már sokféle formában próbálták ki a tetszhalottak életrekeltésére, de a kisérletek rendszerint, a melyeket dr. Batelli folytatott Genfben, nem jártak a remélt eredménynyel.

Batelli ugyanis magas feszültségü váltakozó áramot használt, de ezzel nem hogy eredményt ért volna el, hanem ellenkezőleg: a magas feszültségü váltakozó áram egyenesen veszedelmesnek bizonyult. Leduc és Rouxeau orvostanárok Nantesben megszakitott egyenárammal folytattak ugyanilyen irányu kisérleteket, a melyeket azután dr. Robinovics L. G. orvosnő tett külön tanulmány tárgyává és ismételt kisérletezések folytán arra a tapasztalatra jutott, hogy a megszakított egyenáram alkalmazása bizonyos esetekben, a mikor például elektromos áram, kloroform vagy éterrel való elaltatás következtében beállott halálszerű állapot orvoslásáról van szó, sikerrel alkalmazható.

Dr. Robinovics a kisérletezéseket akkép folytatta, hogy a pácziens fejét mentesitette az áram behatásának izgatásai alól és az első ritmikus áramlökésekre igen csekély áramfeszültséget használt, a melyet csak fokozatosan erősbit. Dr. Robinovics több esetben folytatott kisérleteket előbb ugynevezett kisérleti állatokkal, majd pedig, a mikor ezek a kisérletek megnyugtató eredménynyel jártak, embereken próbálta ki a megszakitott egyenáramot. Ennek a kisérletnek azonban igazi értéke csak ugy volna, ha nemcsak meghatározott, hanem bármely bajokból származó tetszhalott-állapoton segitene.

Annyi tény, hogy a villamos áram alkalmazása lesz a legalkalmasabb arra, hogy a tetszhalottakat életre lehessen kelteni. Dr. Robinovics nemsokára külön füzetben fogja tapasztalatait, valamint az általa használt kisérleti módszert részletesen megirni. Egyelőre be kell várni a megfelelő kisérleti számadatokat, hogy azokból statisztikát állitva egybe, következtetést lehessen vonni a kisérlet gyakorlati értékére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ünneplő Róma Az ünneplő Róma
Az olasz egység ezidei ünneplésének egyik legjelentősebb dátuma...
Zokogva és rimánkodva vall a csendőrök előtt a vecsési postarablás elfogott tettese Zokogva és rimánkodva vall a csendőrök előtt a vecsési postarablás...
Vasárnap reggel ünneplőbe öltözött emberek sokasága tolong a...
Nem adnak újabb búzakiviteli engedélyt? Nem adnak újabb búzakiviteli engedélyt?
Több mint két hét mulott el a Magyar Nemzeti Bank export-import...
Megépítjük a dalmát vasutat Megépítjük a dalmát vasutat
Június 22-én két ülést is tartott az országgyűlés, a melyen a...
Apróságok Apróságok
Az SS birodalmi vezetője, mint a német rendőrség főnöke közli: ...
Amerika nagyipara 25%-kal leszállitotta a munkabéreket és iparcikkeikkel készülnek elárasztani a világot Amerika nagyipara 25%-kal leszállitotta a munkabéreket és...
Amerika, amely buza-áradatával elöntötte a világot, most a...
Meggyilkolták a görög királyt Meggyilkolták a görög királyt
Megdöbbentő gyilkosság történt a mult héten. Egy elvetemedett...
A világ egyetlen sóhegye
Palesztínában, a Holt-tenger partján, amelynek vize hatszor sósabb a...
Sajtószabadság- kis szépséghibával Sajtószabadság- kis szépséghibával
Tudvalevő, hogy a színházigazgatók bojkott alá helyezték Egyed Zoltán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98