Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

Kis gazda rovat

A járványos elvetélésről

A tehenek járványos elvetélésére vonatkozólag többször merült föl már az a kérdés, vajjon vannak-e bizonyos olyan előjelek e tehénen, a melyekből következtetni lehetne arra, hogy a bekövetkezett elvetélés tényleg járványos, azaz fertőző természetű.

Egy német állatgyógyász tanár e kérdésben a következőleg nyilatkozott:
A járványos elvetélés legtöbb esetben az ébrény 5—7 hónapos korában következik be. Előjelek gyanánt észlelhetők a szeméremajkak megduzzadása, a hüvely nyálkahártyájának pirosodásával és apró, kölesszem nagyságú csomók keletkezésével. A hüvelyből mindig sárgás szinű, néha mocskos vörös, nyálkás kifolyás van. A tej elapad és a legtöbb esetben sűrű is lesz, tejfelhez hasonló, de később a tej megint meggyarapodik, sőt nem ritkán teljesen normális minőségű is lesz.

Az elvetélt tehén a legtöbb esetben jól érzi magát, de néha zavart lesz egészségi állapota; nem ritkán lesoványodik, főleg ha a nyálfolyás hosszú ideig tart a hüvelyből, a mikor rendesen egész életére terméketlen marad. Az ú. n. pokla — ébrény-burok — feltűnően vastag és nyálkás, pépes az állománya, a miért is könnyen szakad, ha huzatik, és rendesen csak 7—8 nap eltelte után távolodik el; ezután pedig sokszor heteken át nyálkás folyadék ürül ki a hüvelyből, melynek erősen fertőző hatása van és ezért terjeszti a járványos elvetélés veszedelmét.

Jó lesz, ha tenyésztő gazdáink erre tehát ügyelnek s alapos fertőtlenítéssel útját szegik a járványos nyavalya elhatalmasodásának. 


A jégverem megtöltése

Hogy a jég jól elálljon s nyáron sok el ne olvadjon belőle, a berakásnál arra kell ügyelni, hogy a jégdarabok közt hézagok ne maradjanak, mert itt a levegő később megmelegedve, gyorsan felolvasztaná a jeget. Minden hézagot ki kell tehát tölteni apróra zúzott jéggel és kőkeményre fagyott hóval.

Erős fagynál még vízzel is meg kell öntözni a jég tetejét, de ne annyira, hogy a fenekére csurogjon, mert akkor az egész jég egy tömör tömbbé fagy. Némelyek nem kedvelik ez eljárást, mert nehezíti nyáron a kiszedést és baltával kell mindig darabokat levágni róla, pedig e kis fáradsággal igen sok jeget lehet megmenteni az elolvadástól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98