Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1910 | Január

A soproni új színház

Sopron városa régi kulturális hagyományainak hódolt, mikor egy évvel ezelőtt elhatározta, hogy régi színházát átalakíttatja. Az átalakítás elkészült s oly gyökeresen ment végbe, hogy tulajdonképen egész új színháznak tekinthető. A réginek csak a külső falaiból tartottak meg annyit, a mennyit lehetett, s az új színházat most karácsonyra nyitották meg.


Sopron színházi élete a legrégibbek egyike az országban. A vagyonos és művelt német polgárságban, a Bécscsel s egyéb nyugati országokkal való érintkezés, a virágzó gazdasági élet, a művelődést meggyökereztető iskolák már a XVIII-ik század közepén fölébresztették a színházi törekvéseket.

 

1769-ben már állandó színházat létesítettek. Természetesen német színház volt, az akkori német szinpad műsorával, a bécsi szinház hatása alatt. De az elsők egyike volt az országban, — csak Pozsonynak volt előbb szinháza. A régi soproni színház 1834-ben leégett s 1841-ben építettek helyébe újat, azt, a melynek helyébe a mai került.

 

Ez a színház is a német színészet számára épült, de már 1846-ban magya rszínészek is játszottak benne s ettől fogva a németek mellett mind gyakrabban hallatszott magyar szó a soproni színpadon, hogy aztán a legújabb időkben kiszorítsa a németet. Az új színházban már - így határozta a város tanácsa — állandó német színtársulatnak nem lesz helye.

 

S ezt jelképezi a színház külsejével is: magyar stílusban építette fel tervezője, Medgyaszay Benkó István, a ki nemrég a veszprémi színházzal is fényes bizonyságát adta rátermettségének s a ki a színházépítő technika terén érdekes és jelentékeny újításokat is megvalósított.A magyar stilusban épített soproni új szinház külseje szinte feltűnően egyszerű.

 

Sima vakolat az egész felület, de a főpárkány igen gazdagon van díszítve alumínium eresz-csatornákkal és magyar ornamentikájú barna zománczos cserepekkel. A sima falfelületeit diszitik még a könnyed és díszes körvonalú erkélyek, az egészen újszerű vasbeton ablakok és a főhomlokzaton levő nagy szines sgrafffitto-kép.

 

A kép, melyet Storno Ferencz soproni festőművész tervezett, a szóló és képzőművészetet, különösen pedig a vígjátékot és tragédiát jellemzi modern teknikában. Az épület mindegyik részén már kívülről látható, mi a rendeltetése. Az előcsarnok és a lépcsők része a legalacsonyabb, már magasabban emelkedik ki a nézőtér görbült teteje, s mely mögött még magasabbra nyúlik a szinpad teteje.

 

A nézőtér egészen eltér a megszokott sablonos aranyozott díszítésektől és nyugodt egyszerűségével hat. Minden egyes páholy könyöklője külön kis ivvel kanyarodik, úgy, hogy kényelmesen ülhet mögöttük a néző. A mennyezet minden festmény és szobrászmunka nélkül, egyszerű gipszszel van vakolva és a szellőző nyilások gazdag magyaros ornamentikával vannak kiképezve.

 

Ezeket körül fonja az üvegfüzérekből összeállított villamos mennyezetvilágitás, melynek számos villamos lámpája pazar fényt áraszt a nézőtérre. A világitásnak ez az ügyes elrendezése nemcsak a fényhatást emeli, hanem a könnyűség hatását is kelti, mert nincs benne sötét ércztömeg, a mi az egészet nehézkessé tenné és foltokat okozna a megvilágításban. Ezenkívül minden egyes páholyban is van egy-egy villamos körte.


A nézőtér szinte az eddigi sablonos bordó szín helyett rozsdabarna, mely felfelé mindinkább világosodik, míg végre a mennyezet úgyszólván egészen fehér. A jó látást illetőleg igen sikerülten van az új színház nézőtere építve. Még a legkedvezőtlenebb helyekről is igen jól lehet látni. Az akusztika, Medgyaszay rendszere szerint, a kettős tetőfelület által, mely mintegy a hegedű szekrényének felel meg, bámulatosan lágy és a leghalkabb hangokat is hallhatóvá teszi még a legtávolabb helyeken is.


Az alsó színpad sülyesztői alatt van a központi gőzfűtés helyisége, a honnan az egész színház egyszerre fűthető és szellőztethető. Öltözőkkel is bőven el van látva a színház, még a vendégművészekről sem feledkeztek meg, a kiknek külön öltözők állanak rendelkezésükre. Az öltöző-szobák elég tágasak s mindegyikben van vízvezeték. Az Öltözői részben van a gondnok kétszobás lakása, az igazgatói iroda, a nappali pénztár, a szabó, kellékes szobája, a könyvtár és egyéb raktárak.


Megfelelő számú kijárókról is gondoskodott a tervező. Külön kijárók vannak minden helyről kétoldalt ki a szabadba. Igen ügyesen nyert megoldást a zenekar elhelyezése is. A mélyitett zenekarból két oldalon teljesen különálló egyenes folyosón juthatnak ki a zenészek. Az új szinházban 900 embernek van helye. Építése körülbelül 250,000 koronába került.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A MAC. V.-ik nemzetközi lawn-tenis versenye. A MAC. V.-ik nemzetközi lawn-tenis versenye.
Merész kezdés után, a fejlődés fokozatain átmenve érkezett el a...
Uj kabinet Uj kabinet
Uj kabinet Kérdés, hogy uj korszak-e? Jelent-e változást az, hogy...
A repülés újabb szenzációi A repülés újabb szenzációi
Csodás találmánynyal lepte meg a zseniális Bleriot a világot. Hosszu...
Beperelték Albrecht főherceg feleségét Beperelték Albrecht főherceg feleségét
Siposs Károly építész perelte be Albrecht főherceg feleségét, akinek...
Német vereségek Afrikában Német vereségek Afrikában
Kamerun 1914 szeptemberében (Togo eleste után) került az antant...
Húsvéti poggyász Húsvéti poggyász
Mindenekelőtt: nehezen fér el a hálóba! Sok jóindulat és borravaló...
Magyarország – Németország 1:1 Magyarország – Németország 1:1
Félhárom előtt öt perccel lépett pályára meggypiros, magyar címeres...
Rodin gondolatai a művészetről Rodin gondolatai a művészetről
A Franklin-Társulat kiadásában egy szerfelett érdekes könyv jelent...
 Holnap ratifikálnak Holnap ratifikálnak
Odalenn Szerbiában Draskovics volt belügyminiszternek meg kellett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98