Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Johnson győz Jeffries ellen

(1910. julius 4.)

Newada állam Reno nevü városában folyt le 25.000 néző jelenlétében, külön az e célra felépített arenában, az 1908 óta óriási izgalmak között várt boksz-match. Az érdeklődés, amit a két ökölvívó-herosz mérkőzése az egész világon, de különösen Amerikában keltett, leirhatatlan. A mérkőzés eredménye pedig, az amerikai fogalmakat meghaladó, pánikszerü szenzációt keltett.

 

Egész Amerikában kitört a négerek elleni gyülölet. Jeffries legyőzetését a fehér-faj meggyalázásának tartják. A lázas izgalom annyira terjed, hogy a fanatikus nép dühe a négerek életbiztonságát is fenyegeti. New-York város utcáin a tomboló néptömeg egy szerencsétlen négert felhuzott a lámpavasra. Amerika kisebb-nagyobb városaiban valósággal forrong a nép. Jeffries ellen is rettenetesen el vannak keseredve, mert ugy vélekednek, hogy nem a kellő készültséggel és könnyelmüen vette fel a küzdelmet, miáltal szégyent hozott az egész fehér fajra. A Johnson – Jeffries mérkőzés előkészületeiről, már hónapok óta, pontosan tájékoztattuk olvasóinkat. Most röviden, csak a nevezetes sportesemény lefolyásáról számolunk be.

 

Az amerikai szabadságünnep napján tartott match szinhelyére több száz, Amerika minden államokból indított különvonat szállította Reno-ba az érdeklődőket. Az arénába mintegy 20 – 25000 kiváltságos ember foglalt helyet, akik horribilis árakon már hónapokkal ezelőtt vásárolták jegyeiket. Elképzelhető a helyárak magassága, mikor csupán belépődijakban 275.000 dollár vagyis 1.375.000 korona folyt be. A fizetett jegyekért kiadott összegek azonban mégegyszer ily magasságra rugtak, mert a jegyekre még a match napján is óriási azsiotász. Körülbelül kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik Renoban a „nemzeti match” kimenetelének eredményét várták. S ez az eredmény óriási megdöbbenést és elégedetlenséget keltett, persze csak a fehérek között. A négerek öröm-mámora leírhatatlan mérveket öltött.


A match lefolyása a következő volt:
Előbb Johnson lépett az aréna közepén álló pódiumra. Hívei nagy ovációval fogadták. Ellentüntetésül Jeffries hivei aztán apró nemzetiszinü zászlócskákat lengetve, percekig tomboltak, mikor az „old champion” a porondra lép.
Az első round-ban Jeffries határozottan fölényben volt és mikor sikerült Johnsont erős mell-ütéssel a podiumról majdnem leteríteni, akkor a tizezrek ajkáról felhangzó „hurrah”-tól szinte megreszketett az egész aréna. Johnson azonban néhány pillanat mulva magához tér, izgatottsága is csökken és sikerült csapásokkal valósággal konsternálja Jeffriest. Csapás után csapás hull a fehér mesterre és a közönség elhülve észleli a 8-ik round-ban, hogy kedvence és büszkesége Jeffries mester veszve van. Johnson egy sikerült ütése Jeffriesnek szemét éri. Jeffries megtántorodott. Szeme véraláfutásos lett és menten ugy megdagadt, hogy nem látott. Ez biztosította a néger-bajnok fölényét. Jeffries még 7 round-on keresztül állta a néger támadásait. A 15-ik roundban azonban nem használt már sem a közönség velőtrázó biztatása, sem a tréner felfrissitési kisérletei, Jeffries és trénere a zsüri elé léptek és kijelentették, hogy egy olyan erős ellenféllel szemben mint amilyen Johnson. Jeffries nem tud tovább boxolni. Jeffries maga kijelentette, hogy le van győzve. A versenybíró erre Johnson-t a match győztesének és ökölvívó-világbajnoknak jelentette ki. A közönség a bírói ítéletet tomboló elégedetlenséggel fogadta.


Johnson ezelőtt két évvel, Sydneyben, Burns elleni mérkőzésben való győzelmével szintén világbajnoki czímet nyert. Most ezt becsülettel megvédte, ami a szakkörökben nem is keltett meglepetést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A mérkőzés Jack Johnson
Cikk-ajánló
Terjed a villamos világitás
A szarvasi villamos világitás berendezésre vonatkozó részletes...
A vonal szeszélyei A vonal szeszélyei
Bármily egyszerű és disztelen is a vonal egymagában, a formák...
A népek helyzete A népek helyzete
Ha egy tekintetet vetünk az utóbbi idők jelenségeire, bizony sajnosan...
A bőr fermentumai A bőr fermentumai
Az egyes szervek önálló anyagcseréjének kutatásánál igen nagy...
A magyar – osztrák válogatott mérkőzés A magyar – osztrák válogatott mérkőzés
Magyarország győz 3:0 (1:0) arányban Gyönyörű napsütéses idő...
Az UTE németországi football túrája Az UTE németországi football túrája
UTE-SC Brandenburg 3:1 (2:0) Magdeburgból egész éjjel tartó utazás...
Művészmagyarosítás
A régi magyar képzőművészet története igen sok esetben adós marad...
A vasárnapi munkaszünet A vasárnapi munkaszünet
Láng Lajos kereskedelmi miniszter e hó 13-ikán kiadott rendeletével a...
A dronte-madár A dronte-madár
Ez az esetlen, nagy madár a fürge és kis galambnak a rokona....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98