Dtum
Login with Facebookk
1910 | Június

Merénylet Bosznia kormányzója ellen

A bosnyák alkotmányosság első napját, a tartománygyülés megnyitásának napját vér szennyezte be: Sarajevóban egy fanatikus szerb fiatalember junius 15-én délelőtt, a mikor Varesanin tábornok a tartománygyülésből visszajövet a konak felé tartott, többször egymásután a tábornokra lőtt, azután öngyilkossá lett.


A tartománygyülés délelőtti megnyitása után báró Varesanin tábornok Heller őrnagy szárnysegéde társaságában hajtatott vissza a konakba. A tábornok fogatja a városházát – a hol a tartománygyülést tartották – elhagyva, befordult az ugynevezett „Császár-híd”-ra.


A „Császár-hid”-on, mely a tartománygyülésből a konakba vezet, nagy tömeg várta a tábornok kocsiját. A mikor a tábornok kocsija a hidra érkezett, egy magas, nyulánk, barna fiatalember magasra emelt jobbkarral keresztül törte magát a tömegen, az első sorokig tolakodott és innen ötször egymásután a tábornokra lőtt. A golyók nem találtak, mert a tábornok szerencséjére a rossz idő miatt csukott kocsira ült és a golyók a kocsi oldalába furódtak.


Mikor a lövések eldördültek, Varesanin tábornok fölugrott a kocsiban és dörgő hangon, ordította:
- Micsoda piszok nép ez?
Heller őrnagy szárnysegéd halálsápadt arczczal és a két karját az arcza elé tartva, ugrott ki a fogatból. A tartományi főnök a kocsiban maradt állva és rekedt, rikácsoló kiáltással fordult egy káplár felé, a ki a kocsihoz rohant:
- Sie, Korporal!
A riadt tekintetű, remegő térdü katona szalutálni próbált, de borzasztó zavarában nem tudott. Varesanin kiugrott a szárnysegéd után a fogatból és rákiálott:
- Rögtön fogja el azt az embert!


Ebben a pillanatban már előrontottak a csendőrök s dulakodva lefogták a merénylőt. Ennek azonban sikerült a jobb karját kiszabadítani, amire a hatodik golyót a szájába röpítette. A golyó teljesen összeroncsolta az arczát, a merénylő azonnal szörnyet halt. A holttest késő délutánig ott feküdt a hidon, zsandárok vették körül s nagy tömeg tolongott, hogy a merénylet szinhelyét közelről megnézze.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98