Dtum
Login with Facebookk
1910 | Június

A budapesti nagy regatta

A budapesti nagy regatta vasárnap nagy és előkelő közönséget gyüjtött össze a Margitsziget pesti partjára. A lehelyezett versenypálya lehetővé tette, hogy az egész verseny a közönség szeme előtt játszódjék le és igy a versenyek mindvégig le is kötötték a közönség figyelmét.

 

A versenyzők is igyekezetünk legjavát adták. Legtöbb győzelmet ismét a Pannonia evezős club aratott. Öt versenyt nyert meg, köztük kettőért, a non-cox négyes és a bajnokságért a bécsiektől szép versenyt küzdve ki.

 

A non-cox négyest Éder remekül kormányozta és Kirchknopf dr. élénk és erőteljes csapásait szépen követte mindvégig kitünő együttesben csapatja. Az 500 m. távban pedig még a bécsi csapat vezetett egy egész hoszszal, mivel a Pannonok a bírói hajó felkavart hullámaiban, mely közvetlenül mellettük ment fel, nehezebben haladtattak. 1000 méternél kerültek egy vonalba és innen huznak el tőlük biztos fölénynyel.

 

Délutáni versenyük a bajnokságért bár könnyebb volt, 1500 méterig mégis küzdelembe került az elsőséget biztosítani. Az elért idő itt jobb is volt, mint a non-cox négyesben (5:23). Meglepő volt azonban a Pannonia rossz formája a junior négyesben. E klub már évek óta a junior nyolcasra fekteti a sulyt és az abból alakított négyeseivel nem végez oly gondos munkát, mint nyolcasaival. Itt a nyolcas ugyan row-over volt. De Wienben két ellenfelük is lesz ennek dacára is reméljük győzelmüket. A négyesben pedig jobb lesz, ha nem indulnak.


Kitünően szerepelt a versenyben a „Sirály” budapesti evezős egylet is a skull-számokban, ezekből hármat, a junior I. és II. oszt. skiffet s a junior doublót szép győzelmükkel megszerezve. E skullereket Barry készítette elő, gondos munkájukon meg is látszott. Jövő szereplésük elé nagy várakozásokat füzhetünk.
Képességüknek igen magas fokáról tettek tanuságot a váci evezősök, mind a kétszer bécsi ellenfeleken szerzett gyönyörü győzelmeivel. Különösen szép küzdelem volt. 1000 méternél még 2 hosszal vezettek előttük a Donauhorterek és a kitünően összeevezett váci csapat szép összmunkával és erélyes csapással lefogja őket. Hajó-hajó mellett küzd 1800 méternél, a nap legszebb végküzdelmét produkálva, végül is egy méterrel győznek kitünő idő alatt. (5:18.2).


Annál szomoru kimenetelü volt a skiff-bajnokság, melynél dr. Mészáros győzelmét vártuk, de alig fél méterrel a második helyre jutott. Pedig nem is képességeiben volt a hiba. Startszáma folytán a pesti parton evezett, nagy ívet is irt le elkormányozva magát, de gyönyörü csapásokkal az 1000 méternél már egy hosszal a vezető Nagelt ugy lefogja 1500 m.-nél, hogy a legszebb hajó-hajó mellett küzdés fejlődik ki közöttük.

 

A szigeti parton, messze tőlük Ramsauer külön végezve a Nemzeti küldöttjeivel, erős finisht vág ki s a célvonalban fél méterrel előzi meg a tulsó parton küzdőket. Ezek őt észre sem vették, mert nyugat felé a napba nézve s az erősen tükröző vizfelület lehetetlenné tett minden tájékozódást, ugy, hogy Mészáros pl. a hozzá közelebb eső Nagelt se látta. Dacára a bajnokság ilyen kimenetelének, nem tartjuk az osztrákokat jobbaknak, mint a mieink.

 

De Killer és Levitzkyben alaposan csalódtunk. Levitzky dr. legalább jól startolt, fél hajóhosszal veszi át rögtön a vezetést és vagy 800 méterig tud is evezni, de ott már teljesen veszve feladni kénytelen a reá nézve reménytelen küzdelmet, mit klubtársa már 500 méternél cselekedett meg. A párevezős versenyben Killer és Levitzky dr. a kezdő temesvári csapatot azonban megelőzték. Itt evezésük is nyugodtabb és formásabb volt.


A Pannonia senior nyolcasának row-overje zárta be a napot, csak hatan evezték végig a pályát a kettes lapát törése miatt. E csapat egy jól képzett és szépen összeevezett nyolcas volt, melyből a Szebenyi-négyes a Pannonia evezős klub vándordíjáért is evezett.
A startolás mintaszerü volt, csak a visszatérő pályabírói hajó hullámai voltak egyik másik versenyben erősebben érezhetők.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98