Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Az uj adótörvények

Már régebben pozitiv formában alakult ki az a hir, melyet a Magyar Pénzügy is regisztrált: hogy t. i. az 1909. évben alkotott uj adótörvényeket, amennyiben még életbeléptetve nincsenek, a Khuen-Héderváry-kabinet visszavonja, illetve azok visszavonását a parlamentben iniciálni fogja. 

A pénzügyminiszter kijelentése szerint az általános kereseti adóról, a jövedelemadóról, a közszolgáltatások egyesitett kezeléséről és a közadók kezeléséről szóló törvények hatályon kivül való helyezése végett törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, ellenben a földadó-kataszter kiigazitásáról és a földadó százalékának megállapitásáról szóló törvényt, mely rögtön a szentesités után életbe lépett, továbbá a közadók kezeléséről szóló törvényt, mely 1910. évi január 1-én lépett életbe, továbbra is fentartja és 1911. január 1-én életbelépteti a tőkekamat- és járadékadóról, továbbá a nyilvános számadásra kötelezett vállalatok kereseti adójáról szóló törvényeket. 

Ott állunk tehát, hogy az 1909-ben alkotott nyolc adótörvény közül négyet sutba dobnak és ennek az érdekelt adózók kétségkivül örülni fognak. Tudjuk, hogy miként hajtattak keresztül ezek a törvények, melyek a koaliciónak csaknem utolsó munkáját képezték. Akkor már felbomlott az egyetértés a pártok között, a függetlenségi párt sanda szemekkel nézett az alkotmánypártra, a széthuzás megnehezitette a higgadt tárgyalást és a közvélemény kivánalmainak figyelembe vételét. 

A zavart aztán elég ügyesen felhasználták az agráriusok törekvéseik megvalósitására, — ezek minden párttal összefogtak és keresztül vitték mindazokat a javaslatokat, melyek a mezőgazdák adóterhének csökkentésére irányultak. Ellenben a kereskedők és iparosok érdekképviseletei hasztalan szólaltak fel a keresetadóról szóló törvényjavaslat nyomasztó rendelkezései ellen: alig és csak nagynehezen sikerült egy-két módositást keresztül vinni, a legtöbb sérelem azonban orvosolatlan maradt.

Jellemző e törvények megalkotásánál tapasztalt felületességre az, hogy a törvények szövege stiláris szempontból is alatta áll minden kritikának és számos határozmány annyira homályos, érthetetlen, gyakran ellentmondó, hogy Wekerle volt pénzügyminiszter csupán a házadótörvény értelmezése céljából kénytelen volt egy vaskos füzetből álló végrehajtási utasitást kidolgoztatni. 

Hogy a hatályon kivül helyezendő négy törvény helyett fog-e és mikor fog a pénzügyminiszter uj törvényjavaslatokat a Ház elé terjeszteni, azt ma még senki, maga a pénzügyminiszter sem tudja. Hir szerint Lukács László a hatályon kivül helyezendő törvények helyett oly törvényjavaslatokat fog annak idején beterjeszteni, melyek a progresszió elvét teljesen kidomboritják és általában adópolitikánkba modernebb szellemet visznek be. 

Ami a tőkekamat-és járadékadót és a nyilvános számadásra kötelezett vállalatok keresetadóját tárgyazó uj törvények fentartását és 1911. évi január 1-én való életbeléptetését illeti, ezt helyeseljük. Nincs ugyan e törvényekben minden jogos kivánság érvényre emelve, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy az előző törvényeknél sokkal jobbak. Csupán az az óhajtásunk, hogy a két törvény néhány homályos pontját a végrehajtási utasitások kellően megmagyarázzák és a valódi értelmet világosan tartalmazzák.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jegyzetek az evezősversenyről Jegyzetek az evezősversenyről
Ismét egy evezősverseny, amelyről sajnos kevés jót lehet elmondani....
Zenekart pótló hangszer Zenekart pótló hangszer
Zenekart pótló hangszer Párisban egy Migusi nevű művész olyan...
A párisi olympiai versenyek résztvevői és részletes programmja A párisi olympiai versenyek résztvevői és részletes programmja
A nagy versenyek tegnap vették kezdetüket és szakadatlan sorban 22-ig...
A villamos nem változott 50 év alatt semmit A villamos nem változott 50 év alatt semmit
Szép kispolgári lakás. Hajlítottlábú asztal nagy fotók, régi...
Gandhi vége! Gandhi vége!
Bombayi jelentés szerint Gandhi elhatározta, hogy minden politikai...
Ujabb botrány Szerbiában Ujabb botrány Szerbiában
A belgrádi udvar mindig táplált egy csomó pletykát. Sokszor nem is...
Nagy győzelmet arattak az olasz atléták Nagy győzelmet arattak az olasz atléták
Az olasz-magyar válogatott atlétikai viadalon szombaton az olaszok...
Ferencváros – Admira 6:1 (2:0) Ferencváros – Admira 6:1 (2:0)
A gyönyörű napsütéses időben sűrű sorokban özönlik a közönség az...
Szent István szobra Szent István szobra
Május huszonnegyedikén, ugyanazon a napon, a melyen Magyarország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98