Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Az uj adótörvények

Már régebben pozitiv formában alakult ki az a hir, melyet a Magyar Pénzügy is regisztrált: hogy t. i. az 1909. évben alkotott uj adótörvényeket, amennyiben még életbeléptetve nincsenek, a Khuen-Héderváry-kabinet visszavonja, illetve azok visszavonását a parlamentben iniciálni fogja. 

A pénzügyminiszter kijelentése szerint az általános kereseti adóról, a jövedelemadóról, a közszolgáltatások egyesitett kezeléséről és a közadók kezeléséről szóló törvények hatályon kivül való helyezése végett törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, ellenben a földadó-kataszter kiigazitásáról és a földadó százalékának megállapitásáról szóló törvényt, mely rögtön a szentesités után életbe lépett, továbbá a közadók kezeléséről szóló törvényt, mely 1910. évi január 1-én lépett életbe, továbbra is fentartja és 1911. január 1-én életbelépteti a tőkekamat- és járadékadóról, továbbá a nyilvános számadásra kötelezett vállalatok kereseti adójáról szóló törvényeket. 

Ott állunk tehát, hogy az 1909-ben alkotott nyolc adótörvény közül négyet sutba dobnak és ennek az érdekelt adózók kétségkivül örülni fognak. Tudjuk, hogy miként hajtattak keresztül ezek a törvények, melyek a koaliciónak csaknem utolsó munkáját képezték. Akkor már felbomlott az egyetértés a pártok között, a függetlenségi párt sanda szemekkel nézett az alkotmánypártra, a széthuzás megnehezitette a higgadt tárgyalást és a közvélemény kivánalmainak figyelembe vételét. 

A zavart aztán elég ügyesen felhasználták az agráriusok törekvéseik megvalósitására, — ezek minden párttal összefogtak és keresztül vitték mindazokat a javaslatokat, melyek a mezőgazdák adóterhének csökkentésére irányultak. Ellenben a kereskedők és iparosok érdekképviseletei hasztalan szólaltak fel a keresetadóról szóló törvényjavaslat nyomasztó rendelkezései ellen: alig és csak nagynehezen sikerült egy-két módositást keresztül vinni, a legtöbb sérelem azonban orvosolatlan maradt.

Jellemző e törvények megalkotásánál tapasztalt felületességre az, hogy a törvények szövege stiláris szempontból is alatta áll minden kritikának és számos határozmány annyira homályos, érthetetlen, gyakran ellentmondó, hogy Wekerle volt pénzügyminiszter csupán a házadótörvény értelmezése céljából kénytelen volt egy vaskos füzetből álló végrehajtási utasitást kidolgoztatni. 

Hogy a hatályon kivül helyezendő négy törvény helyett fog-e és mikor fog a pénzügyminiszter uj törvényjavaslatokat a Ház elé terjeszteni, azt ma még senki, maga a pénzügyminiszter sem tudja. Hir szerint Lukács László a hatályon kivül helyezendő törvények helyett oly törvényjavaslatokat fog annak idején beterjeszteni, melyek a progresszió elvét teljesen kidomboritják és általában adópolitikánkba modernebb szellemet visznek be. 

Ami a tőkekamat-és járadékadót és a nyilvános számadásra kötelezett vállalatok keresetadóját tárgyazó uj törvények fentartását és 1911. évi január 1-én való életbeléptetését illeti, ezt helyeseljük. Nincs ugyan e törvényekben minden jogos kivánság érvényre emelve, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy az előző törvényeknél sokkal jobbak. Csupán az az óhajtásunk, hogy a két törvény néhány homályos pontját a végrehajtási utasitások kellően megmagyarázzák és a valódi értelmet világosan tartalmazzák.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ódry Árpád szavaló-estélye Ódry Árpád szavaló-estélye
A versszavalás finom és nemes művészetét hosszú idő óta mindjobban...
A sinek új meseszörnye A sinek új meseszörnye
Ugy látszik, hogy a technika átért a sebesség maximális...
Német katonák pénze Német katonák pénze
Egyik berlini ujságnak jelentik a nyugati harcztérről: „Ma,...
Az U9 Az U9
Franciák találták föl, angolok tökéletesitették és most németek...
Törpeszupertől a hangverseny rádióig Törpeszupertől a hangverseny rádióig
A gyár, ahol apró csavarokból, lemezekből, drótokból és különleges...
Az MTK megrendezi az első országos kötöttfogású birkózóbajnokságot Az MTK megrendezi az első országos kötöttfogású...
A századfordulón divatos sportág volt hazánkban a birkózás. Az MTK...
Benes memoranduma a Szovjet-Unió álláspontjáról Benes memoranduma a Szovjet-Unió álláspontjáról
New Yorkból érkezett jelentés szerint Benes az elmult napokban...
A műkorcsolyázó világbajnokság A műkorcsolyázó világbajnokság
A Mult és a Jövő találkozott egymással Berlinben rendezett...
Március 15-ike és a háború
A március 15-ikéhez szoktuk, mint emléknaphoz füzni annak az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98