Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

A szőlő trágyázása

A szőlők trágyázásának szükségességéről fontos dolgokat közöl a „Magyar Földmíves” czimű lap legutóbbi számának egyik czikke. 

Alig hinnők, írja az említett czikk, hogy legyen gazda ma még az országban, a ki ne volna szentül meggyőződve arról, hogy a szőlő is csak úgy adhat jó terméseket, ha talaja rendszeresen trágyázva lesz.

Nem az a feladata tehát a szőlősgazdának, hogy mindig több és több szőlőt telepítsen, mert igy igen nagy tőkebefektetésre, s rendkívül nagy munkaerőre van szüksége, hanem oda kell törekednie, hogy meglevő szőlőtalaját mennél jobb trágyaerőbe hozza, minél jobban megművelje, s így meglevő szőlőjében minél nagyobb terméseket érjen el. 

A szőlőterületek trágyaerejét azonban az eddig szokásos trágyázási módok segélyével – egyes kivételes esetektől eltekintve – nem hogy fokozni de fentartani sem lehet. 

Ezideig jóformán kizárólag csak istállótrágyát használtak a szőlősgazdák – ha egyáltalán trágyáztak – s ez kétségen kívül nagyon jó szőlőtrágya, bár ennek is lehet hatását a műtrágyák együttes alkalmazása által jelentékenyen fokozni. Az istállótrágyából azonban a szőlő rendesen csak akkor kapott, ha a szántóföldek betrágyázása után még maradt valamelyes mennyiség, a mi nagyon ritkán esett meg, s ezért még a jól kezelt szőlők talaja is többnyire szegény tápláló anyagokban.

De meg azután az istállótrágya kifuvarozása a hegyi szőlőkbe nagyon is nehézkes s nem egy helyen puttonynyal kell azt felhordanunk, a mit még akkor sem teszünk szivesen, ha áll rendelkezésünkre trágya. Nem is minden gazdának van trágyatermelő állatja, s pl. hegyalján, de más hegyekben is nagyon sok gazdának van szőlője, holott birtoka mérföldekre fekszik. 

A mi pedig a homoki szőlőket illeti, azok nagyon is dús trágyázást igényelnek, ellenkezőleg termőképességük nem lesz tartós. Homokon csak bőséges trágyázással lehet a szőlőt termésben tartani. Az újonnan rigolozott homokban megterem ugyan elég jól a szőlő, de csak néhány évig, azután vékonyodni kezd a venyige s apad a fürt, kevesebb lesz a must. Homokon csak annyit szüretelhetünk, a mennyinek megfelelő trágyát adtunk a talajnak. 

Miután pedig a homoki szőlők egymással összefüggő nagy területeket foglalnak le, miután a szőlők környékén levő szántóföldek is rendszerint homokosak, s így rendkívül sok istállótrágyát igényelnek, rendszerint lehetetlenség a szőlőket is bőséges istállótrágyával ellátni, hiszen a legtöbb esetben a szántóföldeknek sem jut elegendő.

Igy azután a homoki szőlők termőképessége lassan bár, de rendszerint csökken, a min a szőlősgazda úgy akar segíteni, hogy ujabb és ujabb területeket telepít be, nagyobb munkát, több terhet vállal magára a helyett, hogy hozzányulna a műtrágyákhoz s ezuton fokozná apadó termését ujabb tőke befektetése, ujabb munka és teher vállalása nélkül. 

A homoki szőlők nagy részénél tehát a gazda nem használhat istállótrágyát, mert nincs honnan vennie, kérdés tehát, hogy képes-e szőlőjének termőképességét istállótrágya nélkül kizárólag csak műtrágya segélyével fentartani?

Azon számos kisérlet alapján, melyeket részint az országos növénytermelési kisérleti állomás, részint magánosok végeztek, e kérdésre határozott igennel lehet felelni, vagyis tehát a homoki szőlők termőképességét kizárólag műtrágyákkal nemcsak fentartani, de fokozni is lehet. Hat holdonként igényelnek a homoki szőlők minden második évben 200 kg. szuperfoszfátot, 100 kg. 40 százalékos kálit és 80 kg. chilisalétromot. Hegyi szőlők, ha csak némi istállótrágyát kapnak, kálit és salétromot nem szükségelnek, hanem csupán 200 kg. szuperfoszfátot kat. holdanként.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szőlősorok Trágya szétszórása
Cikk-ajánló
Négy K. O. győzelemmel nyertek a magyar ökölvívók a horvátok ellen Négy K. O. győzelemmel nyertek a magyar ökölvívók a horvátok...
Magyarország és Horvátország legjobb ökölvívóinak harmadik...
Az amerikai Orth János Az amerikai Orth János
A Chicago Journal egyik rövid távirata nyomán az egész világot...
Móricz Zsigmond - Nemzeti koncentráció Móricz Zsigmond - Nemzeti koncentráció
Hol volt, hol nem volt, túl, túl a trianoni határokon, volt egyszer...
A Szent István napi atletikai verseny A Szent István napi atletikai verseny
A MAC hagyományos Szent István napi atletikai versenyét a háborus...
Karácsonyi szünet - Kellemes Ünnepeket!
Most 1 hónapra megállítjuk a virtuális időt, de az élet azért nem áll...
Háborus idegek
A tíz hónapja pusztító világháború nekünk itthonmaradottaknak is sok...
Móricz Zsigmond - A magyar fa sorsa Móricz Zsigmond - A magyar fa sorsa
Már a cime nagyon jól van választva, a Makkai Sándor könyvének, mert...
Háromezer dollárt kapott – hat dalért Háromezer dollárt kapott – hat dalért
Érdekes utat járt be Bécsben egy fiatal magyar zeneszerző, Nádas...
Gróf Apponyi Albert vallomásai Gróf Apponyi Albert vallomásai
Olyan mérges fiú voltam, akitől az indulat pillanatában minden...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98