Dtum
Login with Facebookk
1910 | Március

Roosevelt európai köruton

Az Egyesült-Államok volt elnöke, Roosevelt Tivadar, tudvalevőleg európai körutra indult. Hires afrikai vadászatáról visszatérve, Olaszországba ment, a hol tisztelegni óhajtott a pápánál, a fogadás azonban formai okok miatt (a mennyiben arról volt szó, hogy a Rómában levő methodista (amerikai) hitközséget nem látogatja meg, ezt azonban Roosevelt meg nem igérhette) elmaradt.

 

A politikai hatóságok természetesen annál szivesebben fogadták Rooseveltet, a ki távozott Rómából s körutjában ellátogatott Münchenbe, a hol Waldburg-Wolegg herczeg Württembergben levő wolfeggi kastélyába meghivta Roosevelt volt elnököt. A wolfeggi kastélyban nagyon érdekes történeti és művészeti gyűjtemények vannak, így a többi között ott van Amerika keresztelőlevele, ez a hires térkép, a mely 1500-ban készült s a melyen először fordul elő az Amerika elnevezés.

 

Németroszágból Roosevelt Bécsbe, onnan pedig Budapestre utazik. Roosevelt budapesti látogatása mindenesetre igen jelentőségteljes lehet az Amerikában élő honfitársaink érdekében, mert alkalmat fog szolgáltatni arra, hogy a jenkik bizonyos előitéleteit a magyarokról eloszlassa és odaát Amerikában a „Hungary” névnek méltó tiszteletet szerezzen. Roosevelt, mint ismeretes, a mostani utazását arra használja fel, hogy az európai politikai és társadalmi viszonyokról közvetlen benyomásokat szerezzen. Roosevelt a látottak és tapasztaltakról könyvet szándékozik majd irni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98