Dtum
Login with Facebookk
1910 | November

Divatos frizura és fejdísz

A téli divat főbb vonalaiban exotikus jelleget hord magán, amit a hölgyek fejdíszére, frizurájára vezethetjük vissza. Kissé szokatlannak és merésznek tünik némelyik fel, de figyelemmel nézve azt találjuk, hogy a női szépségnek méltó keretet ad, a fejforma, az arcz előnyeit kiemeli.

 

A kalapok és frizurák, valamint a most divatba lépő fejdíszek eredeti modelljei művészkezek stilszerü tervei szerint készülnek s ezek azután világszerte ezer és ezer változatban találtak utánzásra. Természetesen nem minden utánzat lesz művészi, szép, hisz az előállításhoz egyéni ízlés és szakértelem kell. Így a divathölgyek megjelenése némelykor csak üres szenzácziót kelt, máskor pedig elismerésre talál a szemlélőben. A korral azonban az ízlés is egyre fejlettebb lesz, a divat tényezői mind több eszközzel járulnak a női szépség büvköréhez.


Ez alkalommal a divatvilághoz tartozó két képet mutatunk be. Mindkettő Párisból származó, művészi alkotás. Egyik képünk mesterien fésült szőke fej. A fejforma görögösre emlékeztető, a fürtök azonban, ezek a költők által annyiszor megénekelt hullámos fürtöcskék, a késői ampirkorból származnak. Ehhez a hódító frizurához szőkéknek van joguk, kiknek a tervező müvész rafinált ízléssel szánta.

 

A barna szépségekről sem feledkeznek meg a mint ezt a másik kép bizonyítja. A kissé erősebb vonásu arcz kreolszerű jelleget kap az antik fejdísz által, ami aranyzsinorokból font bordürből áll és dus aranyrojttal végződik. Az aranyfonalat a homlokra szorítja a sötét hajat, érdekes és előnyös keretet adva az arcznak, a fej hátsó részén görögös kontyot képez a hosszu haj. A füleket teljesen elrejti a rojtdísz. Az ily jelmezre emlékeztető fejdísz ma már elfogadott divatujdonság, báli és estélyi öltözékek kiegészítő része a franczia metropolisban. És tagadhatatlan, hogy ez a divat, a mily merész, oly érdekes is, ezért valószinüleg sokáig fentartja uralmát.

 

Az ízléssel kiválasztott fejdísz egyéni jelleget kölcsönöz az egész öltözetnek, a frizura pedig éppen a leghatásosabb keretet képezi. Erre az ujításra, esztétikai szempontból szükség is volt. Eddig azt láttuk, ha egy frizurát a divat kijelölt, azt kötelességszerüen mindenki elfogadta; így régebben a magas, hegyes kontyot, mint a közelmultban a szertelenségig fokozódott, széles oldalhajat.

 

Természetesen épp oly előnyös volt a hegyes konty a kerek, telt arczu hölgyeknek, mint a mily hátrányos a hosszas arczélüeknek és viszont a széles oldalhullámok bájos keretet adtak ez utóbbinak, de elrutitották az amugy is telt, széles arczot. A divat vezényszavára szoros varkocsba fonták a hamvas és aranyszőke hajat, mely laza göndörségben hódító és máskor könnyedén tüzték fel, fru-fruba sütötték a sötét hajat, melynek szépsége fényében rejlik és csakis egyszerüen, simán fésülve érvényesül.

 

A mai divat szabad teret nyit az izlésnek és az ügyességnek, nem sablonos frizurát ír elő, de az arcz vonásaihoz, a haj szinéhez alkalmazkodik. Minden hölgy előnyös keretet választhat arczának. A fejdísz pótolja a hajat, ha az sem eléggé dus és emeli az öltözet színhatását, a báltermek amugy is festői képébe változatosságot nyujt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Alkalmi frizura, rövid választékkal Antik stílusú fejdísz aranyfonatokból
Cikk-ajánló
Külföldi nők özönlése Budapestre Külföldi nők özönlése Budapestre
A mult héten nagy vita és sok kavarodás volt akörül, beengedik-e...
Rátkai Márton autója vasárnap elgázolt egy napszámost Rátkai Márton autója vasárnap elgázolt egy napszámost
Vasárnap délben a Fő-utca 30. számu ház előtt egy ember Rátkai Márton...
Magyar nemzeti közmivelődés Magyar nemzeti közmivelődés
Balogh Bertalan ily czímű könyvében sok figyelemreméltó eszmét mond...
 Vontató automobil Vontató automobil
Amerikában újabban olyan vontató automobilok kerültek forgalomba,...
Soroksár – Ferencváros 4:4 (3:3) Soroksár – Ferencváros 4:4 (3:3)
A Ferencváros megint új összeállítású csapattal kísérletezett a...
A III. kerület vízipólócsapata győzött Boroszlóban A III. kerület vízipólócsapata győzött Boroszlóban
A németországi túrára indult III. kerületi TVE kitűnő vízipólócsapata...
Vívóakadémia Marosvásárhelyt Vívóakadémia Marosvásárhelyt
A modern vívóművészet mindjobban terjed Erdélyben is. Egyik legrégibb...
Heltai Jenő - Mozi Heltai Jenő - Mozi
Vászon. Homály. Rikoltó hirdetések. Muzsika. Híradó. A film pereg. ...
Újpest – Somogy 7:2 (1:1) Újpest – Somogy 7:2 (1:1)
A bajnokcsapat hívei azzal mentek ki a Stadionba, hogy gólarányjavító...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98