Dtum
Login with Facebookk
1910 | Szeptember

Malommunkások sztrájkja

A fővárosi malommunkások mult hónap 19-én éjszaka egy órakor kimondották a sztrájkot. A Gizella-malomban tört ki először a sztrájk. A sztrájkolók felszólították a gépkezelőt, hogy ő is vonuljon ki a sztrájkolókkal. A gépkezelő kijelentette, hogy ő esküt tett ember, ő addig, míg felül nem vizsgálják a gépeket és fel nem váltják, nem hagyhatja ott a munkát.

 

Reggel hat órakor a vas- és fémmunkások szakegyletéhez fordult, hogy adjon utasítást, vajjon követheti-e a sztrájkolókat, vagy a helyén kell maradnia. A vas- és fémmunkások szakszervezetének egyik bizalmiférfia kijelentette, hogy a sztrájk kizáróan a malommunkások dolga, a vas- és fémmunkába tartozó munkások továbbra is dolgoznak.

 

A gépkezelő erre kiment a Palatinus-kertbe a sztrájkolók közé és ott elmondotta a vas- és fémmunkások szervezetének határozatát és kijelentette, hogy a gépkezelők dolgozni fognak. Ebben a pillanatban két ember megtámadta, ütni kezdték, a többiek követték a példáját és egészen a Dunapartig ütötték-verték őt is, meg a kiséretében levő fütőt is.

 

Az összes malommunkások szolidaritást vállaltak a Gizella-malomsztrájkoló munkásaival, s mindnyájan a Palatinus-kertben ütöttek tanyát a családjuk tagjaival együtt. Itt a sztrájkolók asszonyai konyhát rendeztek be a szabadban. Sőt a férfiak is megfőzték az eledelüket bográcsokban. Képeink a sztrájkolókat ábrázolja a sztrájktanyán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98