Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

A Déli vasut szanálása

A Déli vaspálya-társaság szanálásának régóta vajudó ügye – ha a jelek nem csalnak – legközelebb nagy lépéssel fog előrehaladni. A sok akadály között, amelyek a kérdés megoldását eddig elodázták, egyike a legnagyobbaknak az volt, hogy az osztrák kormány mereven visszautasitotta azt a föltevést, hogy a Déli vasut államositásának esetén, ami pedig kétségkivül csak rövid idő kérdése, a beruházott összegekből akármit is visszatéritsen.

Ettől a merev állásponttól a mostani osztrák kormány megbizható értesülésünk szerint hajlandó annyiban eltérni, hogy a vasut vonalainak az állam részéről történendő beváltása esetén a produktiv beruházások egy méltányos részét megtéritse.

Természetesen azt, hogy az inveszticióknak az állam részéről való elvállalása milyen mérvü legyen, még külön tárgyalások során kell majd megállapitani. Az osztrák kormánynak ez az engedékenysége megnyugtató nemcsak a részvényesekre, hanem a kötvények tulajdonosaira nézve is, mert hiszen a kormány eme készségében mintegy jelzálogi biztositékot kapnak arra nézve, hogy a ki nem sorsolt papirok a beruházások törlesztéséből juthatnak beváltási fedezethez. 

Az osztrák kormány engedékenységének – legalább részben – az az oka, hogy a Déli vaspálya-társaság által fölveendő kölcsön már égetően sürgős, állami biztositékok nélkül már csak az esetleg hamarosan bekövetkezhető államositásra való tekintettel az pedig nem finanszirozható. Minthogy a kormány egyenes garanciát vállalni semmi körülmények között sem hajlandó, a kérdés rendezésének a most emlitett módját választják. 

A francia elsőbbségek birtokosainak gondnoka, Grosz dr., egy a napokban közzé tett jelentésében hangsulyozza, hogy a Déli vasut ügyeiben kedvező fordulat állt be annál is inkább, mert Lacombe és a vele szövetséges bizalmi férfiak sem állnak már mereven a követelések, illetőleg a tagadás álláspontján, amelyet még néhány hónappal ezelőtt elfoglaltak. 

A szanálásnak egyik fontos föltétele az olasz annuitás rendezése.
Ebben az irányban is voltak mostanában megbeszélések, amelyekből legélesebben egy olasz-osztrák Treuhand-társaság alapitásának az eszméje domborodott ki. Ez az olasz annuitás alapján saját kötvényeket adna ki a Déli vasut 3%-os elsőbbségi kötvényeinek a visszavásárlására. Persze ebbe beleszólása lesz az olasz pénzügyminiszternek is, aki azonban a konverziónál elérhető előnyökért szivesen meg fogja könnyiteni a dolog elintézését. Szóval a Déli vasut szanálását előreláthatólag néhány hónap alatt végre fogják hajtani.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Annuitás
Szabóné Fricska Anna

Hitelfelvétel esetén az annuitás a hosszabb lejáratú kölcsönnek rendszeresen fizetendő törlesztési részletét jelenti. Ilyenkor minden törlesztőrészlet megegyezik, így a hitelfelvevő minden törlesztési időpontban azonos összegű részletet fizet.

Az annuitás szót használják a járadékszámításban is. Ekkor egy adott időponttól kezdődően, adott számú éven keresztül esedékes állandó összegű járadékot jelent.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hamisított belépőjegyek Hamisított belépőjegyek
Egy labdarugó verseny alkalmával, melyet Londonban tartottak, nem...
Meghalt Tisza Kálmán Meghalt Tisza Kálmán
Tisza Kálmán, kit 1860 óta szakadatlanul közéletünk élén láttunk, ki...
Az uj Vöröskereszt-sorsjegyek kibocsátása Az uj Vöröskereszt-sorsjegyek kibocsátása
Az 1917. évi XII. tc. tudvalevőleg felhatalmazta a pénzügyminisztert,...
Anglia erősen közeledik a francia állásponthoz Anglia erősen közeledik a francia állásponthoz
Az angol közvélemény külső hatásokra a cselekményre nem reagál olyan...
Gróf Apponyi Albert és a nemzetiségek Gróf Apponyi Albert és a nemzetiségek
Mióta gróf Apponyi Albert a közoktatásügy élére állott, éber...
Magyarország – USA pingpongverseny 12:4 Magyarország – USA pingpongverseny 12:4
Hatalmas érdeklődés kísérte az amerikai asztaliteniszezők budapesti...
Csillagászat az utolsó század alatt Csillagászat az utolsó század alatt
Kopernik óta igazi forradalmat senki sem támasztott a...
A budapesti Köpenik A budapesti Köpenik
A minap sokat írtak az ujságok egy Ollé Ferenc nevű katona különös...
A kereskedelmi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi útépítés ügyében A kereskedelmi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi útépítés...
A kereskedelemügyi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98