Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

„Tessa.”

Frédéric Erlanger négyfelvonásos operája. Bemutatta a m. kir. Operaház 1911 április 19-én.


Öt élő és jónevű zeneszerző viseli az Erlanger nevet: a két legismertebb azonban, noha Párisban születetett, egymásnak nem is rokona: Camille, a ki népszerű szinművekből és regényekből írta operáit (A lengyel zsidó; Aphrodité; Hannele) polgári származású, és a művészet adja kenyerét; míg Frédéric: báró, a Rothschild-ház rokona és londoni üzlettársa, de a ki megélhetne zenei tudásából is, hiszen csodagyermek volt, hetedik évében már nyilvánosan és zenekar kiséretében zongorázott: nagytehetségű és teljes tudású zeneköltő.

 

Írt német, franczia és angol szövegű dalokat, vonósnégyest, hegedűre hangversenydarabokat stb. Negyedik operája most készül a párisi Opéra-Comique: a harmadik, épen a nálunk most szinre került dalműve, Hardy nevű angol írónak „Tess of the Urbervilles” czímű elbeszéléséből, a hírneves Luigi Illica olasz szövegére készült és az volt a szerencsétlensége, hogy legelső, a nápolyi San Carlo szinházban történt előadása éjjelén (épen öt éve) a Vezuv kitört s ezért ott másnap mindegyik színház évadát hosszas, kényszerű szünet váltotta fel.

 

Így évekig tartott, míg a költői, szép darab utat tört magának a londoni Covent Garden-szinházig – a hol egy honfitársunk fényes előadásban látta, czímszerepében Emmy Destinnel, s rendkívüli nagy hatása miatt előadásra ajánlotta király operaházunknak.

 


Az új környezetben vivő darab hősnője (az eredetiben: Tess, a mi angolul „Terká”-val egyértelmű) egy elszegényedett nemescsalád leánya: az I. felvonásban ő kel föl legkorábban, hogy az udvart seperje és a házban rendet tartson, valahol falun, jó messze Londontól: még a parasztlányok május 1-jei tánczán is részt vesz szerelmesével, Angellel; de mire onnan visszatér: az az örömhír várja, hogy egy gazdag rokonuknál szükség van társalkodónőre – és az a szomorú hír, hogy a keménymunkához való lovukat egy baleset megölte. Tess szívesen élne tovább is falun, de kénytelen a jól fizetett társalkodónői állást elvállalni.

 


Itt (a II. felvonás kastély-kertjében) a szolgálószemélyzet irigysége üldözi; az úrnő felnőtt fia ugyan védelmébe veszi a szép fiatal lányt, de csak azért, hogy hála fejében Tess szerelmére igényt tarthasson. A lány azonban sem nem szereti őt, sem nem olyan romlott, hogy szerelem nélkül átengedje magát. A lelkiismeretlen „ifjú úr”, Alec erre egyszerűen erőszakot követ el a szerencsétlen leányon – a függöny gyorsan összecsapódik.


A kastélybeli élet kegyetlen durvasága után tisztes, kedves kép a III. felvonás: nagy tejgazdaságban dolgozik Tess; egy monologban elbeszéli: hogy menekült el szégyenével a kastélyból, hogyan adott életjelt egy picziny lénynek, a ki azonban hamarosan elpusztult; milyen szerencsétlennek érzi magát, s mily jól esik neki a szégyenét nem is sejtő Angel törhetetlen vonzalma. Angel meg is kéri kezét; Tess boldogító reménynyel oda is igéri, miután atyjával megigérteti, hogy ez Angellel mégérteti leányasszonyi állapotát.


Bájos a IV. felvonás szintere: az esküvőről hazaérkező ifjú párt Tess barátnői gyönyörű virágfüzérekkel várják. Mikor a fiatalok „végre egyedül” maradnak: az asszonyka túláradó boldogságában térdre omlik és könnyek közt rebeg hálát férjének, ki őt gyalázatától megváltotta. Angel irtózattal kiált: mit jelent ez!?

 

Kiderült, hogy az apa nem vallotta be a lányán ejtett foltot a vőlegényének; Tess most maga kénytelen elmondani a rajta elkövetett bűnt, a mire pedig még gondolni is borzad. Angel őt szinte imádta – most beszennyezve látja, nem bírja többé szeretni. Tess kétségbeestében vízbe öli magát.


Hatásosan írta át a tipikus angol elbeszélést dalműszöveggé Luigi Illica, a ma legjelesebb olasz szövegköltő. Érzelmes és erős drámai jelenetekben bővelkedik a darab, méltán felgyújthatta egy zeneköltő képzeletét. És meg kell vallanunk – a mesterségesen szított előítélettel, tehát jogosulatlan ítélettel szemben - : Frédérie Erlanger a szöveghez mindig illő hangulatos zenét, még pedig élvezetes, a mellett igazi művészi magaslaton álló művet nyujtott.

 

Zenéje nagyon dallamos, dallamai a fülbe és a szívbe lopóznak; a „zárt”, kikerekített áriák mellett is megőrzi a drámai folytonosságot: modern, de nem bántó összhangcsoportosításai csakúgy a kész mester nagy tudására vallanak, mint az egész zenét átható egységes, motivumos feldolgozás.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Jóvátétel, kölcsön, tartozások Jóvátétel, kölcsön, tartozások
Bethlen István gróf miniszterelnök a Népszövetség tanácsának párisi...
A hadifoglyok levelezése A hadifoglyok levelezése
Hivatalos helyről vett értesülés szerint a közönség, a mely a magyar...
A technika csodája, repülőszálloda A technika csodája, repülőszálloda
Az angol világbirodalom területei az egész földet behálózzák....
Párizs csalódva, London nyugodtan fogadta az olasz választ Párizs csalódva, London nyugodtan fogadta az olasz választ
Az olasz kormány elutasító válasza a francia közvéleményben általános...
A Devizaközpont megszünteti a külkereskedelmet A Devizaközpont megszünteti a külkereskedelmet
Koronánk gyors leromlása megzavarta a pénzügyi kormányzat csendes...
Hitler születésnapja Hitler születésnapja
Hitler a balkáni hadműveleti terület közelében lévő hadiszállásán...
A legnagyobb német internáló tábor A legnagyobb német internáló tábor
A francia Joffre (korábban a Dardanellák-támadás ellenzője) most...
A kiméletlen légiháború A kiméletlen légiháború
Az új hadviselésvalóra váltotta eddig csak a katonai irodalomban...
Tömegverekedés az Oktogonon a győri autóbusz utasai és a...
Kedden a délutáni órákban nagy botrány játszódott le az Oktogon-téri...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98