Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Világesemények Londonban


Két nevezetes eseménynek volt szinhelye az angol fő- és világváros. Az egyik szorosan véve politikai, míg a másik a társadalmi mozgalmak körébe tartozik. A politikai eseménynek központjában ott áll ma is, mint ünnepelt fériu: Asquith miniszterelnök, az angol liberális párt törhetlen vezére, a ki 1911 augusztus havában végleg megtörte az angol konzervativ felsőház tartalmát.Arról volt tudvalevőleg szó, hogy az angol felsőháznak azt a jogát, hogy egyszerü tiltakozással bármely alsóházi törvényjavaslat törvényerőre emelkedését megakadályozhatja, végleg megszüntessék.

 

 

Érthető dolog, hogy a lordok háza ehhez a hagyományos joghoz, mely az egyéni törvényhozók hatalmát szinte félelmetessé növelte, erősen ragaszkodott. A miniszterelnök tisztán látta a makacsságból származható veszedelmeket, de semmiképp sem volt hajlandó a visszavonásra. A liberálizmus jegyében beterjesztett javaslatát megszavaztatta az angol alsóházban. Miután pedig a lordon házában a közhangulat inkább a javaslat ellen volt, Asquith királyi felhatalmazás alapján kijelentette, hogy lordok házának vonakodása esetében a király ötszáz uj liberális főrendet fog kinevezni. Ez a fenyegetőzés hatott. De meg egyébként is: a lordok kezdték belátni, hogy modern liberális áramlatnak nem lehet ujtát állani sikerrel, többen tehát a kik ellenezték a javaslatot, megszavazták azzal az indokolással, hogy az országot nem lehet megrázkódtatásoknak kitenni. Ekképp egyszerre vége lett a lordok háza hagyományos hatalmának.

 

 

A másik esemény: a dokmunkások sztrájkjából keletkezett óriási bérmozgalom, a mely csakhamar egy félmilliónál több sztrájkolót állitott harczvonalba. A mozgalom rövidesen oly hirtelen arányokat öltött, hogy London közel állott az inséghez, mert nem akadt munkás, a ki kirakodjon és a rengeteg importált romlandó élelmiszer ott pusztult a hajókon. Lapunk zártakor a sztrájk még tart, sőt már kezd elfajulni, elannyira, hogy katonaságot mozgósitottak. Itt-ott már véres összeütközések is voltak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Herbert Henry Asquith Lordok háza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98