Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Február

Szomory Dezső: A rajongó

Szomory Dezső: A rajongó Bolzay-leány a Nemzeti Színházban. — Bródy Sándor: A medikus a Vígszinházban.

Érdekes, hogy ezzel a két szerzővel egyszerre találkozunk egy színházi szemlében. Ők is találkoznak egymással; mindketten az elbeszélésből vágnak maguknak utat a színpadra. Valamikor eleve gyanúval fogadott a kritika ilyféle vállalkozást; félt a műfajok határainak eltolódásától. Ma ez a stilusérzék annyira eltompult, hogy a határsértések mindennapiak lettek. A régi műfaji elnevezések is pedánsoknak tetszenek.

 

Ki meri ma darabját tragédiának vagy vígjátéknak nevezni? Életkép, jelenetek, történetek, képek és ilyfélék járják. Regény, novella színpadra hozatalán a kritika sem ütközik meg. A régiek azt mondják: anarkia; az ifjak: új művészet. A formák törvényei állandók, azt hiszik a kritikusok. A közönséget megfogni a színpad hatalmával, egyedüli törvénye a színpadnak, hiszik a fiatalok.

 

Én magam azon a nézeten vagyok, hogy a próbálás ezen a téren többet ér elméleteknél, a melyeknek érvényessége nem is oly kétségtelen, míg ellenben egészen bizonyos, hogy bizonyos régi formák kezdenek kimerülni. Igaz, hogy sokon impotencziájukat nevezik forradalomnak, de ha az impotenczia nagyon is sűrűn jelentkezik, akkor nemcsak az emberekben van a hiba, akkor a kor szellemének nagy változásai jelentkeznek.

 

A művészet élete két tényezőn fordul meg, az alkotó művészeken és a közönségükön: ha ez a kettő nem jár egy úton, nem akad egymásra, akkor ennek mindig a művészet vallja kárát. Itt van a tragédia példája. A görög tragédia a kórusból nőtt ki, a mely Aischylosban grandiózus, Sophoklesben szép, Euripidesben elcsenevészedik.

 

A görög konzervatív kritikusok ezen jajgathattak; igazuk is volt, nagy művészeti érték veszett kárba, de kárba kellett vesznie, hogy új értékeknek adjon helyet. Ezek az új értékek már nem a görögöknél jelentkeztek, jelentkeztek a spanyoloknál, francziáknál és Shakespeare-nél. Ki érzi ma hijját a kórusnak Shakespeare-ben?

 

Kritikusok, legyünk szerények. Ne bízzunk nagyon elméleteinkben, de bízzunk érzésünkben. Ne dicsőítsük az újat, mert új, de a régit sem, mert a hagyományokhoz ragaszkodik. Keressük az utat az eleven érzéstől a megfejtő okokhoz, ez a helyes út, melyen Lessing is járt. Ne engedjük megmerevedni gondolatainkat. Termékenyítsük meg őket érzéseinkkel, hogy frissek maradjanak és új ágakat hajtsanak.

 

Főleg legyünk hívek magunkhoz és mondjuk ki, a mit igaznak élünk át. Vannak kritikusok, a kik csak hazudni tudnak, ezek a mi mesterségünk megrontói, a pózolok, a kik maguk akarnak érdekeseknek látszani és úgy eltakarják a műalkotást, mint az élősdiek azt a szerencsétlen fát, melynek életét kiszijják. A vége az, hogy a fa nem látszik, de az élősdiek se kellenek senkinek.


Egyébiránt se Szomory, se Bródy nem forradalmárok, nem új irány hirdetői, keserves küzdelmet folytatnak saját eredetük, elbeszélő tehetségük ellen, hogy szinpadszerűvé hajlítsák. Ez a küzdelem főleg Szomory darabján látszik meg. A rajongó Bolzay-leány egy regényből hajt ki, melyet a szerző félig elbeszél, félig eleven akczióban színpadra hoz, hogy azután a dráma tulajdonképi cselekvényében folytassa.

 

Az elbeszélő és a drámaíró hajba kapnak. A drámaíró ezt mondja az elbeszélő költőnek: A te történeted, mint előzmény, oly nagy súlyú, hogy nem tudok tőle mozogni a színpadon. Az elbeszélő hízeleg: Oly érdekes a történetem, próbáld meg, hátha mégis. Végre kompromisszumot kötnek és mindketten - veszítenek. Az elbeszélés törvényei mégis csak mások, mint a drámáéi.
Az elbeszélés, melyre czélzok, egy Bolzay Sándorról szól, ki nem tudni miér

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szomori Dezső drabja a Nemzetiben Jelenet Bródy Medikus czimű darabjából
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Elindultak a magyar versenyzők Athenbe
Napsugaras gyönyörű tavaszi nap reggelén indultak utnak a magyar...
Hadirokkantak és frontharcosok világraszóló tüntetése Genfben Hadirokkantak és frontharcosok világraszóló tüntetése Genfben
Genf vasárnap a tüntetések lázában égett: a világ minden részéről...
Az Állat- és Husforgalmi Központ milliós üzletei Az Állat- és Husforgalmi Központ milliós üzletei
A héten nagy port vert fel Sigray Antal gróf állitólagos vádja Rulf...
Ötvenmilliót örökölt Bihar megye szépe Lady Rothschild, az egykori Wertheimstein Rózsika Ötvenmilliót örökölt Bihar megye szépe Lady Rothschild, az egykori...
A pesti előkelő társaságnak napok óta szenzációja az a Londonból...
A Mars bolygó a Föld közelében A Mars bolygó a Föld közelében
Mi az oka az idei hideg és esős nyárnak? – erre a kérdésre a...
Füst Milán versei Füst Milán versei
Igyekezz, ó igyekezz lélek E föld körén repülni túl! Nézz feljebb:...
Párisi apacsok garázdálkodása Párisi apacsok garázdálkodása
Borzalmas büntény tartja izgatottságban egész Francziaországot. A...
A Budapesti Torna Club dísztornája A Budapesti Torna Club dísztornája
A Budapesti Torna Club vasárnap délelőtt a Rádius filmszínházban...
Milliós kabátlopás Milliós kabátlopás
Ligeti Miklós a Ceylon-kávéház tulajdonosa, néhány nappal ezelőtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98