Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Kis gazda rovat

A szőlővessző eltartása télen

Télire a szőlővesszőt kétféleképen tehetjük el, még pedig szabadban vagy zárt helyiségben. A szabadban való eltartásnál igen egyszerűen járunk el. Lehetőleg magas fekvésű helyet választunk, a hol az eső és hólé meg nem gyülemlik, itt a vesszőket hosszuságuknak megfelelő mély árkokba azok oldalára fektetjük szorosan egymás mellé, de mindenkor csak egy sarjával, úgy hogy a befödésnél a vesszők és talaj között légüres tér, mely a penészedésre szolgáltatna okot, ne maradjon.

A vesszők egy rügye a felszinen marad és a bevermelés megtörténtével az egész vesszőtelepet murhával, mely állhat száraz szőlőlevél, szalma, száraz trágya, vesszőhulladékból s többiből befedjük legalább fél láb magasan. Így maradnak a vesszők tavaszig, míg elültetésükre kerül a sor. 

Másik módja a vessző eltartásának akkor válik szükségessé, midőn a szőlővesszőt nem saját czéljainkra vermeljük el, hanem eladásra s így a szállításra bármikor készen kell lenni.

A zárt helyiségekben, mint a pinczében és présházban a vesszőket homokba vermeljük, még pedig a helyiség szélességéhez képest két, négy, esetleg több sorban. Az első sort a falnál kezdjük meg, körül a talajra előzőleg legalább fél láb magas réteg nyirkos homokot hintünk, erre rárakjuk az első sor szőlővesszőt, melyre két ujjnyi réteg homok jön, utána újra egy vesszőréteg s így tovább oly magasan, a mint azt a helyiség engedi. Nem tanácsos azonban két méternél magasabban rakni az ily vesszőkazlakat, mert az alsó rétegek nem tarthatók kellő nedvesen. A közepén úgy rakjuk el a vesszőket két sorjával, hogy azok alsó felükkel egymásra támaszkodjanak, azaz egymás átirányában feküdjenek, hogy így az egyik sor a másiknak szolgáljon támasztékul. Az egyes fajokat léczekkel választjuk el. 


A megkopott fűrész-ráspoly ismét vágni fog és használható lesz, ha azt egy darab faszénnel megdörzsöljük, vagy nedves helyre állítva, egy ideig rozsdásodni engedjük. 


A megsárgult fehérneműn segíteni

Ha sokáig nem használják a fehérneműt, sárgás szinűvé lesz az, a min következőkép lehet segíteni: egy kiló szappant meleg vízzel péppé dörzsölünk szét, aztán 35 gramm szalmiákszeszt és 17 gramm terpentinolajat keverünk hozzá. Az így készült péppel kenjük be a ruhát szappanozás helyett s azután úgy mossuk ki, mint rendesen szokás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Fűrészelés Harcsafűrész
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98