Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

A kölcsönkért kastély

Pekár Gyula tizenhárom novelláját gyűjtötte össze egy kötetben ez alatt a czím alatt. Nagyon változatos könyv tárgyban, hangban, stílusban s minden novellája az író egészen sajátos gondolkodásmódjából született meg.

 

A könnyelmű úri legény úgy szedi rá gazdag német menyasszonyát és annak apját, hogy a mézeshetek idejére kölcsönkéri a rokona kastélyát és uradalmát s a csalást azzal leplezi, hogy a birtokot színleges kártyajátékon elnyereti igazi tulajdonosával. De a fiatal asszony, a ki közben roppantul megszerette a földesuraságot, fölkapja a kártyát és igazán visszanyer mindent a valódi tulajdonostól.

 

A dalmata felgazdagodott csempész, a ki a szerelmet és viruló egészséget lop fiatal feleségeitől, a kik egymás után pusztulnak el a férjtől kapott tüdőbajban. A megcsalt férj, a ki elmegy panaszra annak a gavallérnak a feleségéhez, a ki az övét elszöktette s hamarosan összeszerelmesedhetik a férjehagyott asszonynyal.

 

Ilyenek s hasonlók a Pekár tárgyai, mindben van a mellett valami romantikus elem, a mely keresi az élére állított helyzeteket, azokat a pontokat, melyeken csak az író biztos előadása óvja meg a történet valószínűségét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98