Dtum
Login with Facebookk
1901 | Április

A petroleum kartell

A petroleum kartell létrejötte óta az uj finomitóknak egész sora részben keletkezett, részben tervben van véve. A jedlicei és drösningi finomitók már müködnek, a kralupi és koloni pedig rövidesen szintén föl épülnek. Előbbinek épitkezését legközelebb megkezdik, a kolini részére pedig a szükséges tőke állitólag már biztositva van. Utóbbit részvénytársaság alapitja, amelynél főleg cseh kereskedők vannak érdekelve, a kralupi finomitó ellenben petroleum nagykereskedők alapitása. Ezeken kívül az utóbbi időben Galicziában legalább egy tucat kisebb finomitó létesült.

 

Ezek az uj vállalatok az uj kartell tárgyalások alkalmával – tehát április végével, amikor a mai kartell lejár – kontingenst fognak maguknak követelni és ez olyan nehézségeket fog okozni, amelyek előreláthatólag a kartell föloszlására fognak vezetni. A tekintélyesebb finomitók hír szerint elengedhetetlen föltétel gyanánt követelni fogják, hogy a trieszti finomitó, amely eddig a kartellen kívül állt, csatlakozzék a kartellhez.

 

Több kartell utal arra, hogy telepük sokkal nagyobb üzemre van berendezve, mint amilyent kontingensük megenged, a jövőben még ezt a már most is ki nem elégitő kontingenst se lehetne a kartelltagok részére fönntartani. Azonfölül a tapasztalat azt mutatja, hogy az ujabb finomitók éppen a kartell folytán keletkeznek és kontingenst kérnek, a kartell megujitása esetére tehát a finomitók még csak szaporodnának és lehetetlen minimumra szoritanák a kontingenst. Annyi bizonyos, hogy az uj kartell tárgyalások alkalmával óriási nehézségekkel kell majd megküzdeni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98