Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Uj állami egyedáruságok

A pénzügyminiszter egészen váratlanul és előzetes bejelentés nélkül beterjesztette a képviselőháznak a mesterséges édesitő szerek állami egyedáruságáról szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében a saccharin állami egyedáruság tárgyává tétetik. Az uj monopólium már a gyártásra is kiterjed, amely kizárólag állami engedélylyel folytatható és az eladással is csak a kincstár által megbizott cégek, az indoklás szerint a gyógyszertárak és a nagydroguisták, foglalkozhatnak.

Az uj egyedáruság célja a cukorfogyasztás megvédése a veszedelmes konkurrens ellenében és ezzel a cukoradóbevétel biztositása és fokozása. Az engedélyilleték kilogrammonként és édesitő fokonként 60 fillér, ami a saccharin igen sulyos megadóztatását jelenti. Értesülésünk szerint az uj monopólium kezelését és üzleti vezetését a pénzügyminiszter a Magyar bank és kereskedelmi rt.-ra bizta.

A pénzügyminisztériumban még egy uj egyedáruság előkészitő munkálatai vannak folyamatban, még pedig a gyufamonopóliumot illetőleg. A két kormány között erre nézve a megállapodások már régebben létrejötek és a javaslatok elkészültek, ugy hogy benyujtásuk már csak rövid idő kérdése.

A gyufamonopólium is azokon az alapelveken épül fel, mint a saccharin-egyedáruság. A kormány ugyanis a gyártást magát monopóliummá nyilvánitja, de a jogot átruházhatja magánvállalatokra. A gyufamonopólium bérbevételére tudvalévőleg az osztrák Länderbank pályázik igen komolyan.

E két uj egyedáruság mellett most az érdekeltek köréből még egy további monopólium létesitését sürgetik.
A Bánya- és kohóvállalatok országos egyesülete legutóbbi igazgatósági ülése ugyanis az aranybányászat körül mutatkozó bajokkal foglalkozva kimondotta, hogy elsősorban az aranybeváltásnak állami egyedárusággá tétele szükséges. Erre vonatkozólag az egyesület emlékiratot fog intézni a kormányhoz.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopólium
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumokról többféle értelemben beszélhetünk.


Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre.


A kereskedelemben kiváltságos piaci helyzetet teremtő kivételes jogot jelent valamilyen áru kizárólagos forgalmazására. Kivételes jog lehet egyes térségek kereskedelmének kizárólagos joga is, erre a történelemben a legismertebb I. Erzsébet királynő adománya az angol Kelet-indiai Társaság számára 1600-ban.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Általános Gyufaipari Rt. plakátja Cukorgyár udvara
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98