Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

A Zsilynszky-testvérek tárgyalása

Az esküdtek határozatának fölolvasása után az elnök kihirdeti az ítéletet:
Ő Felsége a király nevében! A gyulai királyi törvényszék, az esküdtbíróság határozata alapján, az 1911 május 15-ike óta vizsgálati fogságban lévő Zsilinszky Gábort és Endrét fölmenti és azonnal szabadlábra helyezi.

 


Az elnök aztán kihirdette, hogy a bíróság a fölmerült 1346 korona 09 fillér bűnügyi költséget a kincstárral szemben állapította meg. A bíróság egyuttal elrendelte, hogy a bűnjeleket vádlottaknak visszaadják.

 


Az ítélet ellen az ügyész semmiségi panaszt jelentett be s indítványozta, hogy a vádlottakat az ítélet jogerőre emelkedéséig tartsák vizsgálati fogságban. Kenedi Géza dr. és Keppich Frigyes dr. védő fölszólítása után a bíróság mellőzte az ügyész indítványát és a két Zsilinszky-fiút nyomban szabadon bocsátotta.

 


Mikor az elnök a Zsilinszky-fiúk szabadon bocsátását kihirdette a két börtönőr levette puskájáról a szuronyt, jelezve, hogy most már nem őrzi a fölmentett testvéreket. A hallgatóság melegen megéljenezte a fiúkat.
A törvényszék épülete előtt nagy tömeg várta az eredményt. Igen sok uriember volt a várakozók között. Preszy csendőrfődnagy lovas és gyalogos csendőrök élén vigyázott a rendre, de beavatkozásra semmi szükség nem volt.

 

 

Épen az ítélet kihírdetése idején megjelent az utczán Áchmné gyászbaöltözve, két leánya kiséretében.
- Szembe akarok nézni az uram gyilkosaival! – mondta a csendőrtisztnek, a ki erre intézkedett, hogy a Zsilinszky-fiúk más kijáraton távozzanak a törvényszék épületéből.
Úgy is történt. A Zsilinszky-fiúk apjukkal és a védőkkel a folyosókon végig, a hol az ismerősök elhalmozták őket üdvözléssel, az épület másik oldalán eltávoztak és dr. Keppich lakására mentek.
Zsilinszky Endre és Gábor úgy nyilatkozott, hogy Békéscsabára nem térnek vissza többé: Gábor külföldre megy, hogy vegyészmérnöki tanulmányait folytassa, Endre pedig az ügyvédi vizsgálatra, mint már vizsgálati fogsága alatt is. A legközelebbi vonattal biharmegyei

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98