Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Harc a hegemóniáért, avagy hogyan népszerüsitlenitik az evezőssportot

Uj MASz – MOTESz – harc


Nem tartozunk sem azok közé, akik elitélik, sem azok közé, akik szükségesnek tartották a drezdai kirándulást. Ha egy kis kánikulai felfujt olympiád lett is a drezdaiból, ha egy felelőtlen kiállitási sportbizottság rendezte is a versenyeket, érdemes volt résztvennünk azon.

 

Látták a németek, hogy mi nem hátrálunk meg előlük, hogy bementünk az oroszlán barlangjába is, holott a német starterekről, célbirokról és időmérőkről, egyszóval az egész zsüriről meg volt és megvan a véleményünk. De nem ijedtünk meg egy kis csete-patétól akkor sem, ha a németek három angol bajnokság mumusán tolják elibénk.

 

Kimentünk egy hétre a győzelmek után Rau és Pasemann ellen felvenni a harcot, de elvittük egyuttal többi jelesünket is, akikkel szemben a németek már nem tudnak méltó ellenfelet sikra állitani. Hogy a próba sikerült-e vagy nem azt már nálunk szép Magyarhonban mindig vitatni szokás.

 

Van egyéni nézet, hogy a győzelmek nem érnek semmit, mert a legjobb athleták nem voltak jelen. Pedig ugyszólván csak Pasemann hiányzott. Pasemannt azonban Somody kergette Brüsszelben, a többiek pedig, a számottevők mond ott voltak. Rau megverte Jankovichot, nagy vereség, elismerjük, de csak szembehelyezhetjük ezzel a sulyszámokban való óriási fölényünket?

 

Egy magyar-mémet mérkőzésen itt helyre sem számithatna német atléta. Az ugrásokban Pasemannon kívül nincs méltó ellenfelünk, a futóstafétákat kenterben nyertük. Mi nem kivántunk ennél többet. Hiszen nem most volt az ideje a nagy megmérkőzésnek, ráérünk arra Stockholmban is.

 

Elértük nyolc győzelmünkkel azt, hogy a németek velünk is számolnak ezentul s bizonyos, hogy épen ugy félnek tőlünk, mint mi tőlük. Az evezős-szövetség rekord listájába, - ha volna – bizonyára fel lenne első helyen jegyezve a vasárnapi váci regatta. Ennek jutott a szomoru cím: rowowerek regattája.

 

Tessék elképzelni a dolgot, regatta amelyen minden „versenyben” kihirdetik: indul egy hajó. S a hajó szépen végigsétál a pályán, zsebrevágja a dijat s hazamegy. A közönség először nagyot néz, azután bosszankodik, később nevet, azután már nem is nevet, mert ő is hazamegy. Igy folyt le a váci Dunán a regatta.

 

Érdekes, hogy van még egy faktor, amely még a közönségnél is rosszabbul járt és ez a jó vidéki egyesület, amely költséget nem kimélve részt vesz minden regattán (azt hitte szegény, hogy revansot kap érte), kilincsel, kunyerál pénzért, tiszteletdijért, toboroz rendezőket, versenyzőket, fellármázza a megyét és a várost, felcicomázza a regatta helyét, nem kimél költséget és fáradtságot, mikor aztán jön a regatta napja s kiábrándul merész illuzióiból.

 

Regattáján egyesek, kettősök, négyesek végeznek testübungokat s őt szidja versenyző, zsüri-tag és közönség. Tudja-e az evezős-szövetség és a pesti egyletek, hogy ez az út vezet az evezősport teljes lejáratásához és az ilyen eljárás a legalkalmasabb arra, hogy a vidéki egyletek kedvét örökre elvegyük a versenyrendezéstől, de még a versenyzéstől is.

 

A régi jó MASz-MOTESz harcz emlékei elevenednek meg előttünk, amikor a két byciklista szövetség párviadaláról olvasunk. Kontra versenyek, kontra bajnokságok, anyagi és erkölcsi erőfeszitések történnek mind a két oldalon s a két szövetség mindegyike azon töri a fejét, hogy miféle uj slágerrel főzze le a másikat.

 

Jól teszik uraim! Ez a legjobb mód arra, hogy az eltemetett kerékpársport feltámadjon halottaiból. Önök nem is egymás ellen, hanem a közönség ellen folytatnak harcot s ha elérik azt, hogy ismét beszélni fognak önökről, ugy sikerült a tervük. A közöny öl, az érdekesség éltet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98