Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A gazdasági munkás gondjai télen

A gazdaságaikban foglalatoskodó munkás embernek a tél küszöbe előtt még több a gondja, de ha idejében gondolkozik felőle, élelmes munkásembernek, ha nem is olyan rózsás keresete, mint a nyári, van télen is. Azért most, mikor még elég messze van a jövő tél, nem árt ha szólunk erről.

Ez a téli kereset pedig állandó, családja minden tagjának egyaránt keze ügyében van.
Ez pedig nem más, mint a gazdasági háziipar, a mely rövidesen olyan lendületet vett az országban, hogy több százezerre tehetjük azoknak a számát, a kik hazánkban gazdasági háziiparral foglalkoznak. 

Több gazdasági háziiparral foglalkozó munkásembernél kérdezősködtünk, hogy átlag naponta mi a keresete?
És azt a választ adta: A rövid téli napokon világosság mellett nem igen dolgozunk. Néhány óra áll tehát csak a rövid téli napon rendelkezésre és egyre-másra megkeresnek négy hatost. De mivel a feleségem, egy fiam és egy lányom szintén hozzálátnak a dologhoz a mellett, hogy elvégezzük a dolgot a jószág körül, naponta egy forinton felül keresünk és a vesszőfonásból téli időben száz forintnál jóval több a keresetünk.

Lehetne szaporítani, ha gyertyagyujtáskor is dolgoznánk, de a mi téli munkánk inkább mulatság és mégis azt érjük el vele, hogy szükséget nem látunk, adósságot nem csinálunk, meg van a kenyerünk újig és még egy kicsit meg is takarítunk. 

A hogy ez a munkásember beszél, úgy már százezer hozzá hasonló mondhatná el a téli háziipari foglalkozás hasznos voltát. 

És mit dolgoznak a magyar gazdasági háziiparosok?
Fonnak szőlő- és gyümölcskosarakat. Baromfiszállító szalmahordó-kasokat, kenyértartó- és ruhakosarakat. Utazó-kosarakat, szakajtókat és más efféléket. Fából készítenek favillákat, ásó-, kapa- és kaszanyeleket, talicskákat, kocsi és szekérrészeket, jármokat és más efajtákat. A hol czirkot termelnek, ott seprőt fonnak belőle és az oly kapós czikk, hogy egész hajókat raknak tele csupa czirokseprőből és viszik Amerikába. 

A hol fűzfavessző, nád, káka, szalma sok van, ott természetesen a fonás jön divatba. Erdő mellett pedig, a hol a fa kéznél van, ott a fafaragást űzik. Tehát mindenütt azt a gazdasági iparágat, melynek nyers anyaga kéznél van.

És hogy szoktak rá ezeken a helyeken a háziiparra?
Hiszen eddig legfeljebb ha a rabok csináltak minálunk kosarakat. A nép azt se tudta, mi fán terem az a háziipar. 

Úgy jött ez divatba, hogy tizenkét év előtt próbaképen kilencz községbe a földmívelésügyi miniszterium tanítómestert küldött és mintegy kétszáz család ezektől megtanulta, hogy kell seprőt kötni, kasokat fonni. Az eredmény olyan kedvező volt, hogy a mit ezelőtt kicsibe csináltak, azt most nagyban folytatja a földmívelésügyi miniszterium. Tavaly már több százra menő háziipari tanítás volt az egyes falvakban és mindenüvé jutott ingyen tanítómester, hol a munkásság a maga jól felfogott érdekében összeállt, szervezkedett és a földmívelésügyi miniszteriumból tanítómestert kért. 

Ne sopánkodjunk, ne gyámoltalankodjunk.
Ha egy pár százezer ember meg tud élni télen a háziiparból, miért ne tudnánk mink is ezzel foglalkozni?

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hajdúhadházi szalmafonó tanfolyam részvevői Jászberényi szalma- és kosárfonó tanfolyam műhelyében Jászberényi szalma- és kosárfonó tanfolyam készítményei
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98