Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

Az osztrák választás


Az általános választói jog behozatala óta Ausztria népei most járultak másodízben az urnák elé, hogy törvényhozókat válaszszanak.
A győzedelmes párt a német liberálisok párja.

 

Hosszú időn át ez párt uralkodott Ausztriában, mint annak idején a szabadelvűpárt Magyarországon. De a hatalom hosszú megőrlődött, elkorhadt, korrumpálódott és végre Lueger roppant agitátori tehetségének támadásai alatt összeroskadt, megbukott. Leszorítva és összetörve csak néhány év előtt kezdett ismét megelevenedni és erőre kapni.

 

 

A múlt országgyűlésnek a keresztényszocziálisták és a szocziáldemokraták után nagyságra harmadik pártja volt. Most olyan nagy erővel tört előre, hogy a parlament legnépesebb pártja lehet, ha a pótválasztásokon is mellette marad a szerencse.
Ennek a pártnak nagy hagyományai vannak, Magyarország irányában a legbarátságosabb az összes osztrák pártok között. Legalább régentén ilyen volt. Ha ehhez a hagyományához most is hűségesen bizonyul, akkor örülnünk kell diadalának.

 

 

Mindenesetre szívesebben látjuk kezében a hatalmat, mint a Lueger hadánál. De ezért a jövő képe még homályos, mert egységes többsége a harmincznál több különféle pártból és töredékből álló osztrák parlamentnek most se lesz és az osztrák kormánynak alkalomról-alkalomra a legkülönbözőbb elvű csoportokból kell összetoboroznia a maga seregét. Keserves mesterség lesz, de ez már azoknak a baja, a kiknek kötelességük lesz, hogy megcsinálják!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98