Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A MAC nemzetközi versenyről: Zsigmondy letörése

A várvavárt nemzetközi mérkőzés, a versenybe beékelt budapest-berlini városok közti tusával egyetemben gyászos eredménynyel végződött. Egy röpke mondat s e mondatban mennyi fájdalom: - Kikaptunk az egész vonalon.

 

A sasorru Widmann és az örökké mosolygó Brandis becsomagolták Budapest székesfőváros bajnokságának első és második diját, aztán hazautaztak szép Berlinjükbe, hogy a grunewaldi kies pályán döntsék el, ki legyen Budapest székesfőváros 1911. évi lawn-tennisz bajnoka. Hát nem gyászos ez?

 

Ugyancsak németek, a Little-Brandis pár nyerte Budapest székesfőváros páros bajnokságát s nekünk, magyaroknak, azaz – pardon – gyászmagyaroknak, csak a Budapest-Berlin közti mérkőzésben elért győzelmünk maradt meg, amelynek értékét erősen rontja az a körülmény, hogy ebben is éppen három single-matchet vesztettünk a berlini kiküldöttekkel szemben.


A nemzetközi mérkőzésnek ez a sivár eredménye Zsigmondy Jenő bajnok teljes letörésére vezethető vissza. Lehetséges, hogy a bajnokverseny izgalmai ártottak meg bajnokunknak, lehetséges, hogy más, előttünk ismeretlen egészségi vagy más okok csökkentették képességeit, mindenesetre leszögezhetjük azonban azt a tényt, hogy Zsigmondy évek óta nem játszott ilyen bizonytalanul s ami ezzel karöltve jár – kedvetlenül. Semmi sem sikerült neki.

 

Félelmetes servicejeinek a fele double foulttá alakult, forhanddrivejei és valóban szép backhanddrivejei vagy outra vagy a hálóba mentek s ágyúszerű smessei bizony gyakran csütörtököt mondottak. Ehhez járul a bizonytalanság által előidézett izgalom, idegesség és lelki depresszió, ami egybevéve bajnokunk abszolut letörését eredményezte.


Ezen kijelentésünk megerősitésére szolgál Zsigmondynak Brandistól szenvedett veresége. Koncedáljuk, hogy Brandis meglehetőség szépen játszik, de aki a két játékos stilusát beható vizsgálat tárgyává teszi, az aligha tagadhatja le azt a száraz tényt, hogy Zsigmondy legalább 6:3 6:4 arányban tudná legyőzni a fiatal berlinit. S ime, a versenyen 4:6, 6:1 8:6 arányban kikapott tőle. Hát reális ez?

 

No de hagyjunk fel a siránkozással, ami elmult, azon már amugy sem lehet változtatni s legfeljebb arról lehet szó, hogy a mostani verseny tanulságai alapján irjuk ki a jövő évi nagy versenyeket. Nem akarunk e helyen tanácsokat osztogatni, nem kritizáljuk az illetékes fórumok működését, de kötelességünknek tartjuk kijelenteni, hogy az ideihez hasonló terminusok a versenyek mindenkori csődjét fogják eredményezni.


Több izben szóvá tettük, hogy a bajnoki versenyt tulkorán rendezték. A játékosok nagyrésze tréning nélkül, avagy kevés felkészültséggel játszott a versenyen s igy valóban nem lehet csodálni, ha a fáradságot igénylő verseny folyamán kidültek. A bajnoki versenyt követő nemzetközi versenyen tehát egy meglehetősen fáradt, agyongyötört, elsanyargatott magyar gárda állott ki, amely nem birt ellentálni a friss berlini támadásnak.


Jövőben tehát vagy későbben kell kezdeni a bajnokságot, hogy a játékosok a versenyzéshez szükséges „állóképesség”-et megszerezzék, vagy pedig hosszabb szünetet kell tartani az egyes versenyek között, hogy a játékosok kipihenhessék a fáradalmakat és uj erővel, uj lelkesedéssel vegyék fel a további küzdelmet

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Decugis M. francia teniszjátékos, Budapest székesfőváros lawn-tennis bajnoka 1908-ban A hölgyek játéka a MAC. nemzetközi lawn-tennis versenyen
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98