Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

Az üldözöttek Eldorádója - Zsidóország Dél-Amerikában

Egy kicsit tán komikusan is hangzik az, hogy van olyan föld, a melyiken zsidó csikós üli meg szőrin a lovat, héber legény markolja az eke szarvát, izraelita kisbérei teremtettézi csára-hajszra az igásökröt.
Öt-hat esztendeje, a mikor a nagy muszka forradalom dúlt, világszerte ismertették a czári birodalom borzalmait.

 

Magyar lapok külön is sokat írtak egy-egy orosz menekült elbeszélése nyomán s nem egyszer hosszú csapatok vonultak-vánszorogtak Budapesten át. Ezeknek a soroknak irója végigjárta akkor a revolúczió néhány fészkét s Oroszországból részletesen beszámolt arról, hogy milyen elnyomatás senyveszti az orosz alattvalókat, köztük leginkább a zsidókat.

 

Most arról próbálok igénytelen képet fösteni, hogy a hazájukból kiüldözött szerencsétlenek, a vagyonuktól megfosztott modern Ahasverusok hol találtak pihenőre, hogyan élnek exotikus tájakon, messzi idegenben, a hol a mult, a rablógyilkosságok végtelen sora csak mint valami kísérteties álom merül föl a lelkükben.....


Jórészt egy magyar embernek köszönhetik a zsidók az újkori Eldorádót. S a mikor a tengerentúli meseországot emlegetjük, hangsúlyozni kell, hogy ezt nem egyoldalú felekezeti nézőpontok varázsolták az üldözöttek számára, hanem általános filantrópiai érzések. Nagy emberbarátok terve volt az, hogy bizonyos országokból - a melyekben még sok középkori barbár szokás dívik - a rettentő szegénység, a kínzó elnyomás alól kivonjanak ártatlanokat, a kik szabad ország szabad levegőjében, termékeny prairieken egészséges, műveit és szabad emberekké lesznek.

 

Dr. Sonnenfeld Zsigmond honfitársunk báró Hirsch Móriczczal, a milliárdos emberbaráttal együtt szervezte meg Párisban a zsidó gyarmatosító társaságot, a melynek igazgatóságában német, franczia, angol zsidó czelebritások foglalnak helyet.


Mit akart a Jewish Colonisation Association? A zsidókat visszavezetni a földhöz, a melyből Oroszországban talpalatnyit sem vásárolhatnak. Exisztencziát teremteni olyanoknak, a kik nélkülözik a polgári jogokat és vallási elfogultság miatt szakadatlan kínszenvedés az életük, mint a muszkáknál és Romániában, vagy tűrhetetlen nyomorúság sorvasztja őket, mint Galicziában.


A társaság ezért földeket szerez Brazilia, Argentina, az Egyesült-Államok, Kanada és Palesztina területén, a zsidók ősi lakóhelyén is. Az ifjakat neveltetik, az idősebbeket támogatják, felnőtteknek és családapáknak nagyobb összegeket adnak, hogy rendesen művelhessék a földjeiket, házat építhessenek.

 

Húsz esztendős lejáratra kamattalan törlesztéses kölcsönt is adnak. De magában Galicziában vagy Oroszországban is pénzintézetek alapitásával olyan hitelt nyujtanak újabban a kisiparosnak, a minőt sehol másutt nem szerezhet.


Különösen nagyszabású a gyarmatosítás Dél-Amerikában, a hol a föld csudásan termékeny és kövér, bár a legolcsóbbak közé tartozik ma világszerte. Az oda telepített zsidók a földön kívül háromezer dollárt kapnak. A mult évben így körülbelül 670.000 dollárt, vagyis 3.350.000 koronát osztottak ki, - nem számítva a földek értékét. A zsíros föld mindig lehetőséget nyújt rá, hogy tisztesen megélhessenek és pontosan törleszthessenek.


Az elképzelhetetlen nyomorban sínylődő zsidókra, a kik ezelőtt alamizsnából éltek, frappáns hatással volt ez az akczió s megváltoztatta egész erkölcsi világukat, felfogásukat. Önkéntelenül is gyorsan ráczáfoltak ellenségeikre, a kik azt hirdették, hogy ipari munkára alkalmatlanok, a földmívelést pedig sose tanulják meg. A világgá kergetett, beteg népség beigazolta, hogy normális viszonyok közt elsőrangu iparos, példás „paraszt” is tud lenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gyerekek lóháton mennek az iskolába A boronálás
Cikk-ajánló
Erélyesen követelte Brüsszelből telefonon egy nő a Hungária szállóban talált drágaköveket Erélyesen követelte Brüsszelből telefonon egy nő a Hungária szállóban...
A takarítónő átadta a szálloda igazgatóságának a borítékot, amelyet...
Válságos helyzetbe jutott a MacDonald-kormány Válságos helyzetbe jutott a MacDonald-kormány
MacDonald miniszterelnök vasárnap választóihoz üzenetet intézett,...
Zombory Ödön törött bordával is győzött a birkózóbajnokságban Zombory Ödön törött bordával is győzött a...
Az amsterdami olimpián remekül szerepelt birkózógárdáink újabb...
Ötvenmillió egy fényképért Ötvenmillió egy fényképért
Vilmos volt német császár – mint ismeretes - emlékiratainak...
Fiúk az apjuknál -  elbeszélés. – Írta Ady Endre. Fiúk az apjuknál - elbeszélés. – Írta Ady Endre.
Az utczák az ember születése előtt kezdődtek, de nem éri végüket az...
A japáni törpe fácskák A japáni törpe fácskák
A kertészet, a mező- és erdőgazdaság már ősidők óta jó táplálással...
Apróságok Apróságok
Végre egy hír, amely elé nem kell odaírni, hogy az Agance Havas, a...
Ódry Árpád Ódry Árpád
Nemcsak egy színésztől, a szóló művészet kitűnő alkotójáról, költői...
Német athléták Amerikában Német athléták Amerikában
A német birodalomban tudva levőleg nagy anyagi erő állt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98