Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

Kertgazdaság

A zöldségtermelés hasznos volta annyira ismeretes, hogy ezt bővebben fölösleges volna méltatni. Legnagyobb bizonyitékul szolgálnak erre vonatkozólag az itt-ott fennálló kertgazdasági üzemek, továbbá a bolgár kertészek, a kik tavaszkor nagyobb városok közelében letelepülve, az év végén fáradozásukért bőségesen jutalmazva, szép haszonnal távoznak vissza hazájukba.

A zöldségtermelésnél nem elég tudni azt, hogy egyik vagy másik zöldségféle mi módon termeltetik, hanem megfigyelésünk tárgyát kell képeznie annak is, hogy azok a helyi éghajlati viszonyokkal szemben miként viselkednek. A talaj megfelel-e igényeiknek, s egyik vagy másik trágyanem mily hatással van reájuk.

Fontos ezenkívül a vetésforgás ismerete is, mivel egy és ugyanazon talajban némely zöldséget hosszabb ideig haszonnal termelni nem lehet. Egymás után termelve a talajból folytonosan azon tápanyagokat emésztik föl, a melyek az illető zöldségfélék táplálkozására szükségesek. Van azonban igen sok zöldségnemű, a mely egymás után több évig is jól díszlik s egészen kielégítő termést ad; legnagyobb részének azonban talajváltoztatásra van szüksége.

Az éghajlati viszonyok iránt támasztott igényei a zöldségféléknek nem túl magasak. Egyes növények kivételével, mint pl. a paprika, dinnye, hagyma, stb. a melyek feltétlenül meleg éghajlatot kívánnak, hazánk bármely vidékén haszonnal termelhetők.

Úgyszintén megtermelhetők minden főtalajnemben, tehát a homok és agyagföldben egyaránt. Általánosságban azonban szükséges megjegyeznünk, hogy a zöldségtermelés czéljára szánt talaj jó termőerőben, televényben gazdag s fekvése a növények természetének megfelelő legyen.

Oly növényeket, a melyek kifejlődésükhöz sok nedvességet kívánnak, mint pl. a káposzta-félék, paradicsom, zeller stb. hasztalan igyekezünk száraztermészetű földben termelni, öntözés hiányában fáradozásunknak nem lesz kellő eredménye. Hasonlókép nem érnénk czélt nedves földben melegebb talajt kedvelő növények, mint pl. a paprika, dinnye, ugorka stb. termelésével.

A zöldségtermelésre szánt területet trágyázás és vetésforgatás tekintetében leghelyesebb három részre felosztani. Az első rész teljes trágyázásban részesítendő, a második rész fél trágyázást kap, míg a harmadik tábla trágyázatlan maradjon. A trágya mennyisége a növények igényeitől függ: a káposzta, saláta, karfiól, olaszkel és zeller friss és erős trágyázást igényelnek. Ezen zöldségfélék tehát az egészben letrágyázott első vetésforgóban művelendők.

A kalaráb, karórépa, sárgarépa, burgonya, bab, borsó, kevesebb trágyával is beérik s az elkorhadt trágyát jobban kedvelik, mint a frisset, miért is ezen növények rendesen a második forgóban termeltetnek.

Trágya hiányában, illetve a fenti növények után a harmadik forgóban még mindig elég jól megteremnek a hagymafélék, sárgarépa, bab, petrezselyem stb.

A terület megválasztására, a vetésforgások betartására és a trágyázásra tehát a zöldség termelésnél nagy súlyt kell helyezni, mivel egyik zöldségnemű a nyirkos természetű földet és a friss trágyát kedveli, míg a másik fajta a szárazabb és melegebb talajban díszlik jobban s a korhadtabb trágyát jobban meghálálja, mint a frisset. Nagyon természetes dolog, hogy a zöldségtermelés teljes sikere a fentebb elmondottak mellett a jó műveléstől függ, a mely körülmények nagyban emelhetik vagy redukálhatják a termelés jövedelmezőségének mérvét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rekeszes bolgárkerék Érkezés (Glatz Oszkár) Szorgos munka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tengeri portyázások Északon Tengeri portyázások Északon
Az első világháborúban a (felszíni) tengeri flották nem játszottak...
Orosz fogorvos leányának kalandos utja Kijevtől a budapesti letartóztatásig Orosz fogorvos leányának kalandos utja Kijevtől a budapesti...
Kijevben a német parancsnokságnál annakidején jelentkezett egy...
A bécsi cukrászdákban A bécsi cukrászdákban
Rendkívüli fájdalommal tölt el, olvasván a hírt, ogy a bécsi...
A Riviera a Renaissance-szinházban A Riviera a Renaissance-szinházban
Kétszáz meghívott pesti notabilitás előtt tartották meg a Riviéra...
 Óriási „röntgenágyukkal” küzdenek a rákbetegség ellen Óriási „röntgenágyukkal” küzdenek a rákbetegség...
Ha Röntgen Vilmos Konrád, aki negyvennégy évvel ezelőtt felfedezte a...
A II. Művész színház bezárása A II. Művész színház bezárása
A közoktatásügyi népbiztosság rendeletére a minap feloszlatták a...
Háromszor egymásután három villamos elé vetette magát egy nő a Boráros-téren Háromszor egymásután három villamos elé vetette magát egy nő a...
Szombaton éjjel 12 óra tájban a Ferenc-köruton nagy riadalmat keltett...
Ahogy a hangot „adják” és „veszik”, az adóvevő 2. Ahogy a hangot „adják” és „veszik”, az...
A mikrofónból érkező áram-ingadozásokat átalakítja elektromos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98