Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Március

Kertgazdaság

A zöldségtermelés hasznos volta annyira ismeretes, hogy ezt bővebben fölösleges volna méltatni. Legnagyobb bizonyitékul szolgálnak erre vonatkozólag az itt-ott fennálló kertgazdasági üzemek, továbbá a bolgár kertészek, a kik tavaszkor nagyobb városok közelében letelepülve, az év végén fáradozásukért bőségesen jutalmazva, szép haszonnal távoznak vissza hazájukba.

A zöldségtermelésnél nem elég tudni azt, hogy egyik vagy másik zöldségféle mi módon termeltetik, hanem megfigyelésünk tárgyát kell képeznie annak is, hogy azok a helyi éghajlati viszonyokkal szemben miként viselkednek. A talaj megfelel-e igényeiknek, s egyik vagy másik trágyanem mily hatással van reájuk.

Fontos ezenkívül a vetésforgás ismerete is, mivel egy és ugyanazon talajban némely zöldséget hosszabb ideig haszonnal termelni nem lehet. Egymás után termelve a talajból folytonosan azon tápanyagokat emésztik föl, a melyek az illető zöldségfélék táplálkozására szükségesek. Van azonban igen sok zöldségnemű, a mely egymás után több évig is jól díszlik s egészen kielégítő termést ad; legnagyobb részének azonban talajváltoztatásra van szüksége.

Az éghajlati viszonyok iránt támasztott igényei a zöldségféléknek nem túl magasak. Egyes növények kivételével, mint pl. a paprika, dinnye, hagyma, stb. a melyek feltétlenül meleg éghajlatot kívánnak, hazánk bármely vidékén haszonnal termelhetők.

Úgyszintén megtermelhetők minden főtalajnemben, tehát a homok és agyagföldben egyaránt. Általánosságban azonban szükséges megjegyeznünk, hogy a zöldségtermelés czéljára szánt talaj jó termőerőben, televényben gazdag s fekvése a növények természetének megfelelő legyen.

Oly növényeket, a melyek kifejlődésükhöz sok nedvességet kívánnak, mint pl. a káposzta-félék, paradicsom, zeller stb. hasztalan igyekezünk száraztermészetű földben termelni, öntözés hiányában fáradozásunknak nem lesz kellő eredménye. Hasonlókép nem érnénk czélt nedves földben melegebb talajt kedvelő növények, mint pl. a paprika, dinnye, ugorka stb. termelésével.

A zöldségtermelésre szánt területet trágyázás és vetésforgatás tekintetében leghelyesebb három részre felosztani. Az első rész teljes trágyázásban részesítendő, a második rész fél trágyázást kap, míg a harmadik tábla trágyázatlan maradjon. A trágya mennyisége a növények igényeitől függ: a káposzta, saláta, karfiól, olaszkel és zeller friss és erős trágyázást igényelnek. Ezen zöldségfélék tehát az egészben letrágyázott első vetésforgóban művelendők.

A kalaráb, karórépa, sárgarépa, burgonya, bab, borsó, kevesebb trágyával is beérik s az elkorhadt trágyát jobban kedvelik, mint a frisset, miért is ezen növények rendesen a második forgóban termeltetnek.

Trágya hiányában, illetve a fenti növények után a harmadik forgóban még mindig elég jól megteremnek a hagymafélék, sárgarépa, bab, petrezselyem stb.

A terület megválasztására, a vetésforgások betartására és a trágyázásra tehát a zöldség termelésnél nagy súlyt kell helyezni, mivel egyik zöldségnemű a nyirkos természetű földet és a friss trágyát kedveli, míg a másik fajta a szárazabb és melegebb talajban díszlik jobban s a korhadtabb trágyát jobban meghálálja, mint a frisset. Nagyon természetes dolog, hogy a zöldségtermelés teljes sikere a fentebb elmondottak mellett a jó műveléstől függ, a mely körülmények nagyban emelhetik vagy redukálhatják a termelés jövedelmezőségének mérvét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rekeszes bolgárkerék Érkezés (Glatz Oszkár) Szorgos munka
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bethlen István gróf a vörösök vezére Bethlen István gróf a vörösök vezére
Bethlen István miniszterelnök van olyan kitűnő sportember, hogy...
Kelen nyerte a Thomka Áron-emlékversenyt Kelen nyerte a Thomka Áron-emlékversenyt
Vasárnap délelőtt a BEAC a Lágymányoson rendezte a nagy mezei...
Érdekes nyilatkozat a szövetkezet és a kereskedelem viszonyáról Érdekes nyilatkozat a szövetkezet és a kereskedelem viszonyáról
A kereskedelem és a szövetkezetek harmonikus együttműködéséhez...
Lyka Károly hetvenéves Lyka Károly hetvenéves
Január hónapban Lyka Károly hetvenéves. Ez a kor a legtöbb embernél...
A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba A Kormányzó és kíséretet szombaton este elutazott Németországba
Bécsben, Linzben és mindenütt német földön lelkesen és a magyar...
Ékszertőzsde a Rákóczi-uton Ékszertőzsde a Rákóczi-uton
Nincstelenségem szomoru tudatában azon tépelődtem, hogy mi sorsa van...
Vitéz nagybányai Horthy István világraszóló repülőbravurja Vitéz nagybányai Horthy István világraszóló repülőbravurja
Vitéz nagybányai Horthy István nagyszerű repülőbravúrja nemcsak a...
Az első meglepetések után Az első meglepetések után
A meglepetés és rémület első hullámai után a szövetségesek...
Egy debreczeni diák távgyaloglása Egy debreczeni diák távgyaloglása
Merész és fárasztó vállalkozásba kezdett a nyáron Erdélyi Károly...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98