Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

A pekingi orosz követ meggyilkolása

Az Oroszország és Khina közötti végsőkig feszült viszonyba, mely már-már „farkas-szemet” nézéshez hasonlít, nem tudni nem szól-e bele végzetesen döntőleg annak a gyilkosságnak a híre, mely márczius 21-ikén hajnalban érkezett hozzánk Pétervárról, azt adva hírül, hogy a pekingi orosz követet meggyilkolták.

 

Az előbb érkezett táviratok szerint a khinai kormány igen barátságos és békülékeny hangú válaszjegyzéket intézett az orosz kormányhoz, a melyben biztosítja Oroszországnak azt a jogát, hogy Kobdoban konzulátust állítson föl. A jegyzék ezenkívül biztosítja az orosz alattvalóknak azt a jogot, hogy szabadon üzhessenek kereskedelmet Mongolországban és nagy falon kívül eső más vidékeken, valamint a Tienshan-hegység északi és déli vidékein és pedig mindennemű és bárhonnan származó árúkkal.

 

A mi a khinai teának Oroszországból Khinába való behozatalát illeti, a khiani kormány jegyzéke azt kijelenti, hogy ez a teakereskedelem az 1907. évben Csugucsakban az orosz konzul és a khinai taotájtól aláírt megegyezés alá tartozik, a melynek harmadik czikke azt a rendeltetést tartalmazza, hogy a tea Khinának ősi saját terméke és eladás czéljából nem szállítható Khinába vissza.

 

Ezen jegyzékből azt lehetett volna következtetni, hogy a két ország fölkavart bonyodalom elsimult. Közben azonban úgy Khina, mint Oroszország lázasan készülődött a háborúra. A nagy khinai falak mentén sürgősen csapatokat vontak össze. A hadügyminiszter mozgósítási parancsot adott ki. A khinai hadvezetőség legutóbbi ülése elhatározta, hogy minden áron megakadályozza azt, hogy európaiak Khina belügyeibe avatkozzanak.

 

Oroszország a maga részéről szintén igyekszik harczképes helyzetbe kerülni a khinai határ mentén. Hivatalosan azt mondják ugyan, hogy az orosz hadseregnek Turkesztánban való mozgósítása nincs összefüggésben a khinai kormány jegyzékével. Az orosz külügyi hivatal és a hadvezetőség között tárgyalások folynak az orosz csapatoknak a khinai határra való előretolása ügyében. Terveik nemcsak arra szoritkoznak, hogy Kuldsát megszállják, hanem megszállni akarják a mongol-orosz határon fekvő összes városokat.
A khinai kormánynak az orosz követelésekkel szemben tanusított engedékeny magatartásáa a khinai népet rendkívül fölizgatta. Mindenfelé népgyűléseket tartottak, a melyeken erélyesebb magatartást követeltek Oroszországgal szemben. Meglehet, hogy ezek az elégedetlenek a khinai kormány fönt ismertetett jegyzéke miatt való elkeseredésükben ölték meg az orosz követet, hogy így fegyveres elintézést provokáljanak.

 

Az sem lehetetlen azonban, hogy a khinai kormány gyilkoltatta meg a követet. Az orosz csapatoknak a khinai határra való szállítása nagyon nehéz. Eddig még nincs is sok katona a határon. Könnyen meglehet, hogy a kormány balgán siettetni akarta a háború kitörését, hogy könnyebben megmérkőzhessék a határon lévő kevés orosz katonával. Mert a pekingi orosz követ meggyilkolása minden valószínüség szerint a khinai-orosz háború kitörését jelenti.

 

A háború kimenetele természetesen teljesen bizonytalan, mert az a legnagyobb nemzetközi bonyodalmakat is okozhatja. A khinai határon rendkívül sok angol katona is tartózkodik. A háború kitörésekor pedig valamennyi hatalom csapatokat küld Khinába „érdekei védelmére”. Az érdekek megvédéséből pedig könnyen barátságos megegyezés származhatik a hatalmak között, a mely Khina földarabolására vezet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nem ölni akartam!
Pénteken délben félegykor az Andrássy-úti Rosemary-kávéház melletti...
Kijavított orrok Kijavított orrok
A nemes és elmés Cyrano ma már nem volna kénytelen lemondani...
Az 1916-17. évi uj mezőgazdasági szeszfőzdék és a kontingens Az 1916-17. évi uj mezőgazdasági szeszfőzdék és a kontingens
Az 1916/17. évi termelési időszakban üzembe helyezni szándékolt uj...
Magyarország útépítő politikája megalapozza az ország teljes gazdasági egységét Magyarország útépítő politikája megalapozza az ország teljes...
Évtizedek mulasztásait hozta helyre a kereskedelem- és közlekedésügyi...
Lét és nemlét között egy ingó selyemkupolán, az ejtőernyőgyakorlatok Lét és nemlét között egy ingó selyemkupolán, az...
Hanem az ujonc, aki még sohasem bízta magát ejtőernyőre, azért...
Wass Albert: Három találkozás a halállal Wass Albert: Három találkozás a halállal
Nem tudom, mások hogyan vannak vele, nekem régi ismerősöm. Ezt a...
Csaplár nyerte a marathóni bajnokságot Csaplár nyerte a marathóni bajnokságot
Vasárnap délután hűvös, szeles (az eső nem esett) időben 42 versenyző...
Apróságok Apróságok
Szombaton este egy elhagyott utcában számos kés- és tőrszúrástól...
Expanzív egyházak – elfelejtett tervek
A világháború alatt a francia és olasz riválisoktól való...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98