Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

A pekingi orosz követ meggyilkolása

Az Oroszország és Khina közötti végsőkig feszült viszonyba, mely már-már „farkas-szemet” nézéshez hasonlít, nem tudni nem szól-e bele végzetesen döntőleg annak a gyilkosságnak a híre, mely márczius 21-ikén hajnalban érkezett hozzánk Pétervárról, azt adva hírül, hogy a pekingi orosz követet meggyilkolták.

 

Az előbb érkezett táviratok szerint a khinai kormány igen barátságos és békülékeny hangú válaszjegyzéket intézett az orosz kormányhoz, a melyben biztosítja Oroszországnak azt a jogát, hogy Kobdoban konzulátust állítson föl. A jegyzék ezenkívül biztosítja az orosz alattvalóknak azt a jogot, hogy szabadon üzhessenek kereskedelmet Mongolországban és nagy falon kívül eső más vidékeken, valamint a Tienshan-hegység északi és déli vidékein és pedig mindennemű és bárhonnan származó árúkkal.

 

A mi a khinai teának Oroszországból Khinába való behozatalát illeti, a khiani kormány jegyzéke azt kijelenti, hogy ez a teakereskedelem az 1907. évben Csugucsakban az orosz konzul és a khinai taotájtól aláírt megegyezés alá tartozik, a melynek harmadik czikke azt a rendeltetést tartalmazza, hogy a tea Khinának ősi saját terméke és eladás czéljából nem szállítható Khinába vissza.

 

Ezen jegyzékből azt lehetett volna következtetni, hogy a két ország fölkavart bonyodalom elsimult. Közben azonban úgy Khina, mint Oroszország lázasan készülődött a háborúra. A nagy khinai falak mentén sürgősen csapatokat vontak össze. A hadügyminiszter mozgósítási parancsot adott ki. A khinai hadvezetőség legutóbbi ülése elhatározta, hogy minden áron megakadályozza azt, hogy európaiak Khina belügyeibe avatkozzanak.

 

Oroszország a maga részéről szintén igyekszik harczképes helyzetbe kerülni a khinai határ mentén. Hivatalosan azt mondják ugyan, hogy az orosz hadseregnek Turkesztánban való mozgósítása nincs összefüggésben a khinai kormány jegyzékével. Az orosz külügyi hivatal és a hadvezetőség között tárgyalások folynak az orosz csapatoknak a khinai határra való előretolása ügyében. Terveik nemcsak arra szoritkoznak, hogy Kuldsát megszállják, hanem megszállni akarják a mongol-orosz határon fekvő összes városokat.
A khinai kormánynak az orosz követelésekkel szemben tanusított engedékeny magatartásáa a khinai népet rendkívül fölizgatta. Mindenfelé népgyűléseket tartottak, a melyeken erélyesebb magatartást követeltek Oroszországgal szemben. Meglehet, hogy ezek az elégedetlenek a khinai kormány fönt ismertetett jegyzéke miatt való elkeseredésükben ölték meg az orosz követet, hogy így fegyveres elintézést provokáljanak.

 

Az sem lehetetlen azonban, hogy a khinai kormány gyilkoltatta meg a követet. Az orosz csapatoknak a khinai határra való szállítása nagyon nehéz. Eddig még nincs is sok katona a határon. Könnyen meglehet, hogy a kormány balgán siettetni akarta a háború kitörését, hogy könnyebben megmérkőzhessék a határon lévő kevés orosz katonával. Mert a pekingi orosz követ meggyilkolása minden valószínüség szerint a khinai-orosz háború kitörését jelenti.

 

A háború kimenetele természetesen teljesen bizonytalan, mert az a legnagyobb nemzetközi bonyodalmakat is okozhatja. A khinai határon rendkívül sok angol katona is tartózkodik. A háború kitörésekor pedig valamennyi hatalom csapatokat küld Khinába „érdekei védelmére”. Az érdekek megvédéséből pedig könnyen barátságos megegyezés származhatik a hatalmak között, a mely Khina földarabolására vezet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Feltételeink Szerbiával szemben Feltételeink Szerbiával szemben
Az osztrák és magyar diplomácziai missziók ma valamennyi európai...
Buharin börtönben Buharin börtönben
1916. áprilisában Stockholmban letartóztatták és börtönbe zárták...
Magyarország birkózói 4:3 arányban legyőzték a németeket Magyarország birkózói 4:3 arányban legyőzték a németeket
Veretlenül vezet a magyar csapat a stockholmi négy nemzet tornáján. ...
Két új országos rekord a stafétabajnokságokban Két új országos rekord a stafétabajnokságokban
Teljes szélcsendben, ideális időben bonyolították le az izgalmasnak...
A békeszerződések margójára A békeszerződések margójára
A világ közvéleménye feszült érdeklődéssel figyeli azokat a roppant...
A makói kiállítás A makói kiállítás
A nagy kiállítások helyét nálunk is a kisebb vidéki kiállítások...
Be, be a Ripkába! Be, be a Ripkába!
Alig mult el a spanyol, ujabb járvány dul fővárosunkban: a...
Egy tábori vasúti híd épitése Egy tábori vasúti híd épitése
A budapestiek talán még emlékeznek azokra a szárnyas-kerekes gallérú,...
Bismarck-intimitások Bismarck-intimitások
Busch Móricz legujabb könyvének egyik *naplólevelek* rovatában...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98