Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Szeptember

A földmívesek tudakozó irodája

A gazdasággal foglalkozó embernek őszszel és télen sokkal több ideje van arra, hogy a saját ügyei után nézzen. Mint mondani szokták, nyáron a szántóvető ember meghalni se ér rá a dolgától, így őszre, télre maradnak azok a dolgok, a melyekkel kilincselés, utazgatás, hivatalokba való időtöltés jár.

De mennyivel kedvezőbb helyzetben van a gazda, vagy munkás most, mint nem is régen.
Hiszen ha tisztában van azokkal az intézményekkel, a melyeket javára állítottak fel, akkor már tudnia kell arról, hogy van a fővárosban egy országos iroda, a melynek az a hivatása, hogy a gazdáknak és munkásoknak ingyen, ügyesbajos dolgaikban tanácsot adjon. Ez az iroda a földmívesek tudakozó irodája, mely a földmívelésügyi miniszterium (Budapest V. országház-tér) a palota II. emeletén a 86. szám alatt van. 

Eddig, ha az atyánkfia felutazott a fővárosba, órák, sőt napok hosszat is ődöngött a nagyváros utczáin, a rohanó emberek között idegenül, senkitől meg nem hallgatva, a maga dolgával elfoglalt emberek gorombaságait, vagy értetlen magyarázatait tűrve, szenvedve. És különféle hivatalokban, a véletlen és nagyobbrészt a dologhoz nem értő, avatatlan emberek tanácsa szerint kellett igazodniok: így nem csoda, ha a dolga végezetlenül, eredménytelenül jártak el. Legtöbbször napokig sikertelenül fáradoztak azon, hogy vajjon a kérésük, panaszuk mely illetékes hatósághoz tartozik, avagy tárgyalás alatt lévő ügyük mibenlétéről ki adhat felvilágosítást. 

S a nélkül, hogy ügyük állásáról tájékozódhattak volna, kénytelenek voltak hazautazni.
Sokszor ráadásul még a hiszékeny falusi emberek kizsákmányolásával üzérkedő ügynök kezébe is kerültek, a kinek hiábavaló munkájáért jól meg is fizettek s elment a kedvök attól, hogy szeretett fővárosunkat hamarosan viszontlátni siessenek. 

A földmívelésügyi miniszter tehát az egyszerű falusi nép érdekeit megóvandó, állíttatta föl „Földmívesek Tudakozó Irodáját”, hogy mindazok, a kik a földmívelésügyi miniszteriummal kapcsolatosan más miniszteriumba tartozó ügyekben szeretnének felvilágosítást kapni, szakszerű tanácsokat, kimerítő válaszokat kaphassanak. 

Azt hiszszük, hogy a ki e sorokat elolvasta és elég élelmes minden okos dolgot a maga javára fölhasználni, az, ha a fővárosban és pedig a földmívelésügyi miniszteriumban ügye van, nem keríti nyakába a csikos tarisznyát, nem vált vasúti jegyet s nem indul el Hübele Balázs módjára, hanem először levélben fordul a tudakozó irodához, vagy ha épen ugyis felmenője van, személyesen köszönt be az országos tudakozó irodába. Itt aztán ingyen eligazítják, tájékoztatják, a dolgához segítik. Nem kell ácsorogni és időt tölteni. 

Tízezer okos ember már így cselekedett.
Az iroda vagy levélben, vagy a ki személyesen fordult hozzá, élőszóval adott útbaigazítást. Persze az iroda nem közvetítő hivatal, melyek a gazdaságra tartoznak, a földmívelésügyi miniszteriumba felkerülő panaszuk, beadványuk állásáról. Mindezt elvégzi ingyen. Azért népszerű az iroda, a hova egyszerű levéllel is lehet fordulni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A gróf Lónyay-pár A gróf Lónyay-pár
Gróf Lónyay Elemér és neje, Stefánia belga királyi herczegnő...
Szüreti mulatság Szüreti mulatság
A szokatlanul hüvös nyár kissé későre tolta az ősz legkedvesebb...
Az adótörvények életbeléptetésének elhalasztása Az adótörvények életbeléptetésének elhalasztása
Teleszky János pénzügyminiszter február 24-én törvényjavaslatot...
Barátságos mérkőzések Barátságos mérkőzések
FTC – KAC 2:0 (1:0) – Üllői-ut – Bíró: Gerő Ferenc...
A mai lövegek hatása A mai lövegek hatása
Az utóbbi években vivott háborúk elegendő anyagot adnak arra, hogy...
Bajok a fémek és gyapjuk körül Bajok a fémek és gyapjuk körül
Az utóbbi időben különösen két központ működése ellen hangzott el sok...
A marokkói kavarodás A marokkói kavarodás
A marokkói szultán trónja körül még tart a zavar. Franczia forrásból...
A magyarokkal szövetkezett kormánypárt győzött, a román községi választásokon A magyarokkal szövetkezett kormánypárt győzött, a román községi...
A pénteki községtanácsi választások végleges eredménye országon...
A Magyarországi Munkáspárt zászlóbontása – rendőri beavatkozással A Magyarországi Munkáspárt zászlóbontása – rendőri...
A Magyarországi Munkáspárt vasárnap délelőtt Mátyásföldön a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98