Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

A miniszterelnök a királynál


Gróf Khue-Héderváry Károly miniszterelnököt szeptember 18-án közel másfél óráig tartó kihallgatáson fogadta a király. A mikor zavaros és bizonytalan a politikai helyzet, rendszerint nagy figyelem és feszült érdeklődés kiséri az ilyen királyi kihallgatást. De ezuttal még senki sem vár döntő jelentőségű fordulatot a politikai helyzetben s így gróf Héderváry mai megjelenését a Felség előtt higgadt objektivitással birálják el, még az ellenzéki körökben is.

 

A miniszterelnök már rég nem volt a királynál, ez a körülmény tette természetszerű szükséggé, hogy miután Ő Felsége ischli nyaralásából visszaérkezett, gróf Héderváry nála jelentkezzék s jelentést tegyen a politikai helyzetről és az ország állapotáról. Ez történt a mai napon s a bécsi jelentések arról szólna, hogy a kormányelnök nemcsak a mai helyzetről, hanem a jövő eshetőségekről is informálta a királyt.

 

 

A félhivatalosok megírják azt is, hogy Ő Felsége igen kegyesen fogadta a miniszterelnök jelentését, a mi enynyit jelent, hogy mindenben hozzájárult a miniszterelnök felfogásához és változatlan bizalommal viseltetik a kormány politikája iránt.

 

A miniszterelnök jelentése kétségkivül kiterjeszkedett a parlamentben folyó obstrukczió jellemzésére és az ország közhangulatának ismertetésére, a mely nagy mértékben megnyilatkozik az obstrukczió ellen. Vázolta továbbá a miniszterelnök azokat a módozatokat, amelyek alkalmazásától az obstrukczió letörését remélheti. Számba vett minden eshetőséget, még az obstrukczió összeomlását is benső erők és külső támogatás hijján. De minden módozattal és várható lehetőséggel szemben a kormányelnök továbbra is az eddig taktika helyességét: a várakozás álláspontját tartja fönn. S a király a mai kihallgatáson mindenben helyeselte a miniszterelnök konczepczióját.

 

A „Budapesti Hirlap” értesülése szerint még legalább egy hónap fog eltelni, mig bármilyen változás állna elő a kormány és a többség magatartásában az obstukczióval szemben – akár az egyik, akár a másik, vagy a többi eshetőség irányában. Olykép vagyunk értesülve, hogy a miniszterelnöknek teljesen szabad keze van akkor is olykép cselekedni, a mint a leghelyesebbnek gondolja, s olyan rendszabályokhoz nyulni, avagy akcziókat kezdeni, a minőket szükségeseknek és a legjobban czélravezetőnek tart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98