Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

A pontos adófizetők kitüntetése Japánban

A világon sehol sem fizetik valami nagyon szivesen az adót.
Hogy ez így van, bizonyítja az a valóban érdekes intézkedés, a melyet, mint egy tokiói távirat jelenti, most tett Kobe japán város hatósága, hogy polgárait ne csak az adó pontos befizetésére vegye rá, hanem arra is, hogy szivesen fizessenek. 

Az emberek ugyanis a fölmenő nap országában sem tolakodnak olyan nagyon az adópénztárak körül, sőt mindenki csak akkor fizet, a mikor már körmére égett és olyankor is iparkodik minél kisebb részlettörlesztéssel szabadulni a végrehajtás rémétől. Japánországban azért feltűnően sok adóhivatalnokot kell tartani, a mivel az állam szintén károsodik.

Az elmés ötlet, a melyel most Kobe városa a bajokon segíteni akar, a pontosság jutalmazásán alapul és pedig a következő képen: Minden polgár, a ki adóját az esedékesség napján pontosan befizeti, kap egy olyan nyugtát, a mely egyszersmind sorsjegy a pontos adófizető állami sorsjátékában való részvételére.

Ennek a sorsjátéknak számos nyereménye van és pedig ötven koronától körülbelül százötven koronáig. Mivel pedig az adót egyszer valamikor mégis csak meg kell fizetni, a sorsjátékban mindenki részt akar venni, hiszen szép pénzt nyerhet egy krajczár külön kiadás nélkül.

A furfangos kobei városatyák azonban nemcsak az emberek nyerészkedési vágyára számítanak, hanem a hiuságára is. Az olyan polgár ugyanis, a ki bebizonyítja, hogy egy bizonyos számu esztendőn keresztül mindig pontosan fizette az adóját, a városi hatóságtól egy szép porczellánérmét kap, a melyet odaerősít a háza kapujára, erről aztán mindenki láthatja, hogy abban a házban kötelességtudó ember lakik, a ki pontosan fizeti adóját és nem utolsó polgára az államnak. Ennek az intézkedésnek már eddig is nagy sikere volt; be akarják hozni más városokban is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98