Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

Kis gazda rovat

Padlózás a tehén-istállókban

Jól kiégetett kemény téglaburkolat előnyösebb a betonpadlózatnál, mert ez utóbbit nem minden falusi kőmives tudja hibátlanul elkészíteni. A tégla legyen élével felállítva s a közei czement-habarcscsal kiöntve úgy, hogy e közök felül mintegy 1 czm mélyen nyitva maradjanak t. i. ezzel az eljárással a tehenek elcsuszását gátoljuk meg.

A vizelet levezetésére szolgáló trágyalécsatorna legjobban betontömésből készítendő némi kis eséssel, hogy a hugy a trágyalékutba levezethető legyen; ezért is e csatorna fokozatosan mélyebb lesz s hogy a kellő mélység s alakot megtudja csinálni a kőmíves, deszkából készült forma szerint kell a betont elkészíteni, erre már ügyesebb mesterember kell.

Fapadlók tehénistállóban még ott is, hol olcsó a fa, nem felelnek meg, mert az ürülék a repedésekbe beszivárog, a fa likacsaiba behat s ott korhadván el a fát is elrohasztja s ezzel az istálló levegőjét teszi bűzössé, mit a tej tisztaságának érdekében mindenáron meg kell gátolni.

Hol az alom kevés és a fa olcsó, mégis alkalmazzák, mert puhább fekhelyet nyújt az állatoknak s melegebb, mint a téglaburkolat: ily esetben tisztántartással, gyakori lemosással és desinficziáló szerek alkalmazásával s azzal segítünk a bajon, hogy a mint kifejték egy tehén tejét, azonnal vigyék ki az istállóból. 



A gyümölcsfák tisztítása és nyesése, minden 3-4 évben teljesítendő, mely alkalommal a száraz, elhalt ágak, valamint a túlsűrűen állókból annyi távolítandó el, hogy levegő és napfény behatolhasson a koronába. Ellenben a főágak és a törzs tisztítása, illetve lekaparása, valamint a netaláni bekenés eltávolítása évenként végezendők.

Fiatal gyümölcsfák mindaddig évenként nyesendők, míg a koronájuk a megfelelő alakot meg nem kapta, a mi rendszerint a kiültetés utáni 4, vagy 5-ik évben éretik el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98