Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

A török birodalom nagy tusája

Nincs még vége a balkáni nagy háborunak, mert noha átmeneti fegyverszünetről volt szó, a mely esetlen bevezetését képezheti a béketárgyalásoknak, a legutóbbi két-három nap alatt nemcsak a Balkánon hadakozó ellenfelek békére való kilátásai csökkentek meg erősen, hanem beborult az európai békének is.

 

Szerbia még nem igazolta magát a prizrendi eset miatt, sőt e perczben még azt sem tudjuk pontosan: hogyan, miként és mi történt Prizrendben: Folyik a hirlapi csatározás Szerbia tengerparti foglalkozásai miatt, államférfiak nyilatkozatai, üzik, kergetik egymást a világsajtóban, ezalatt pedig egyre valószinübbé válik a nagy európai világháboru minden esélye.

 

Titkolózás folyik erre is, arra is, czáfolgatják azokat a híreket, amelyek egyes nagyhatalmak katonai mozgalmait árulják el, a vége pedig az, hogy mindenki tud valamit, látott, hallott egyetsmást, szinte biztosra vesszük, hogy épp akkor fognak eldördülni az ágyuk akár az orosz, akár a szerb határon, vagy tudja Isten : merre és hol, a mikor a legnyugodtabban olvassuk valamelyik lapban a háborúról, a rettenetes európai mérkőzésről szóló czáfolatokat.

 

Lenn a Balkánon továbbra is folyik a lázas harczi munka, sőt úgy rémlik, hogy a valóban véres tusa, az igazán nagy csaták napja még hátra van. Ha lehet hinni a török hiradásoknak, - és ezuttal az európai béke a török birodalom elhatározó győzelmeit tenné kivánatossá – akkor a törökök még csak ezután szállják meg nagyszámu katonasággal a harczteret, hogy a nagy hévvel támadott és a dolgok természetes rendje szerint anyagilag (ugy ember, mint pénzbeli anyagban) megfogyatkozó szövetségeseket egy erős ellentámadással visszaverjék.

 

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy ezuttal a harcztérről semmiféle megbizható hir nem érkezett, sőt hinnünk kell, hogy nagyon sok czéltudatosan hamisított híresztelés látott napvilágot a sajtóban ugy az egyik, mint a másik oldalon hadakozó fél részéről. Annyi bizonyos, hogy a szerbek monasztiri győzelmükről oly sokat és oly nevetséges tulzással hazudoztak, hogy még egy-két ilyen győzelem és nem marad török harczos élve vagy épen a Balkánon.

 

Igy pl. a szerbek állítólag tizenhétezer török harczost öltek meg, harminczezret sebesítettek, tizenötezret elfogtak, egész hadtesteket megszalasztottak, vaggonszámra zsákmányoltak hadiszereket, ellenben maguk a szerbek alig vesztettek kétezer embert. Nos, hát, ilyen képtelenségeket csakugyan elhihetnek az emberek Belgrádban, de sehol egyebütt a világon, a hol tudják, hogy mi a háboru és minők annak eszközei. Ez a balkáni háboru pedig, a mivel a jelek mutatják, sokféle változattal és sokáig fog tartani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Polikuska Polikuska
Premier mozikban nem játszották, kültelki és mellékutcai kis mozikban...
Híres magyar orvosok 2. rész Híres magyar orvosok 2. rész
A tudományos gyermekgyógyászat megalapítója magyar származású volt: a...
Vázsonyi Vilmos a katonai javaslatokról Vázsonyi Vilmos a katonai javaslatokról
Vázsonyi Vilmos: A kormánynak csak a neve felelős; a magyar...
A horvát izgatás a képviselőházban A horvát izgatás a képviselőházban
A horvát ellenzék izgató politikájának mérges gyümölcse került...
A Norris-tó világcsodája A Norris-tó világcsodája
Fogy a szén! A szakemberek ijedt kiáltása ismételten végigszántott a...
A hadikölcsönök árfolyama a budapesti tőzsdén A hadikölcsönök árfolyama a budapesti tőzsdén
Az árfolyam javulása mögött, mint annyiszor, különböző hírek és...
Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása érdekében Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása...
A nemzeti munkaterv célkitűzései között szerepel az elszegényedett...
Ciano és Sztojadinovics tanácskozása Ciano és Sztojadinovics tanácskozása
Az óhitű karácsonyi ünnepek ellenére Ciano gróf külügyminiszter...
Kivándorlás titkos utakon Kivándorlás titkos utakon
A kivándorlás Zólyommegyében a mult évben beállott csökkenés után az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98