Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

Szép Ernő Énekes könyve

Szép Ernő Énekes könyve. „Mint magányos lovast az este, elér a bánat engemet, - gyermeksírás jön fel szívemből, könnyűim csöpp csengői csengenek” – ezekkel a sorokkal kezdi Szép Ernő kicsiny énekes könyvét s ezzel a verseiben minduntalan visszatérő motívummal minden magyarázatnál jobban jellemzi önmagát. Azoknak a ritka lelkeknek egyike, a kik teljesen áthozták magukkal a férfikorukat: a gyermek ábrándozását, érzékenységét, síró kedvét, azt az önösséget, melylyel egész világa központjává teszi magát a gyermek s mindent, a mi körülveszi magára vonatkoztat, megszemélyesít, a maga hangulatával tölt el.

 

Minden verse mögött mintha bámuló, könynyes gyermekszemek fénylenének: a költő fájdalmasan csodálkozik önmagán, a világon, az életen, nem birja megérteni jelentéseit, nem tud beletörődni, minden fájdalmat okoz neki.

 

A saját életét mint valami idegen, rárakodott dolgot nézi, a melynek a lénye mélyében rejtező gyermekhez semmi köze s a mely újra meg újra megdöbbenti, „Életemet szeretem és beczézem, mert tétlen, bánatos, mert hasztalan, s a hogy tükrébe néz a nő, ugy nézem a képzelődés tükrében magam.” mondja tovább.

 

Ez a másik gyökere költészetének: folytonos képzelődés, a mely nagy fontosságot tulajdonít az élet minden apró-cseprő dolgának, egy gyermekkori emléknek, egy szeme előtt ellebbenő képnek, egy álmatlan fetrengésnek az ágyban, egy pillanatnyi vágyakozásnak. Neki csak belső eseményei vannak, csak önmaga felé van fordulva a szeme s a önmaga kis világa körül forog számára minden.

 

Ebből a kettős, egymással összefonódó gyökérből nagyon szép és kedves költői virágokat növeszt, a melyek finomak, hamvasak, libbenők, - az ember alig mer hozzájuk nyúlni. Költészetének egyetlen húrra hangolt szűkkörűségéből folyik modorossága: versei egyenkint olvasna jobban, erősebben hatnak, mint bokrétában együtt.

 

A kifejezés e sem egészen biztos mindig: van néhány verse, a melyet elejt egy rossszúl megválasztott, a hangulatból kizökkenő szó. Máskor – sokkal többször – a kifejezésnek ez a lazasága a hatás eszközévé lesz: hangulatot kelt, közvetlenné teszi szavát. Szép Ernő nem bő erű költő s úgylátszik, gondosan válogatja verseit, vagy nyolcz évi egész termése egy alig nyolcvan lapnyi kis füzet.

 

De ebben a kis füzetkében a mai magyar líra legkedvesebb, leghangzatosabb és legtisztábban termékeinek egyikét kell látnunk. Nem volt játékom czímű verse pedig a legszebb, legteljesebb hatású és leginkább megkapó zengésű versek egyike, a melyeket újabb időben olvashatunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Női atléták Női atléták
A tizenkilenczedik század sok csodálatos jelensége között nevezetes...
Gyilkos merénylet Ausztriában: megölték a galicziai helytartót Gyilkos merénylet Ausztriában: megölték a galicziai helytartót
Nagy feltünést és megdöbbenést keltett véres merénylet történt...
A torinói vereség után A torinói vereség után
Csak kevesen voltak az országban, akik abban reménykedtek, hogy...
Lépcső-utcza Lépcső-utcza
Brüsszelben van egy érdekes utcza, a melyre a brüsszeliek mindig fel...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A szüret előtt jelentkező óriási hordókereslet kielégitésére a...
Donogán nyerte a MASz versenyén a diszkoszdobást Donogán nyerte a MASz versenyén a diszkoszdobást
A Magyar Atlétikai Szövetség vasárnap délután a BBTE Széll...
Az esőcseppek keletkezése Az esőcseppek keletkezése
Az esőcseppek keletkezése a szabad légkörben megoldatlan kérdés. A...
Ausztria – Magyarország 3:0 (2:0) Ausztria – Magyarország 3:0 (2:0)
Vereségről beszámolni mindig keserű. az utolsó esztendők sok...
Ítéletet hoztak az oly kegyetlenül megölt kucséber ügyében Ítéletet hoztak az oly kegyetlenül megölt kucséber ügyében
Az egri esküdtszék előtt az őszszel tárgyalták a Kohlmann-család...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98