Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

A külügyminiszter távozása

A bécsi „Zeit” czímű ujság egyik közelebbi számában a külügyminiszter lemondásával foglalkozik, a következőket irván:
A „Zeit” már egyszer rámutatott arra, hogy a független magyar sajtó a legélesebben elitéli Aehrenthal nem tiszta és kétértelmű politikáját. Most az expozé után ennek a sajtónak a hangja még szigorúbb és elítélőbb lett.

 

Több, mint harmincz budapesti napilap közül csak négy, természetesen félhivatalos lap, helyesli Aehrenthalnak a politikáját, míg ellenben a lapok túlnyomó része azt a legélesebben támadja és így érthető, hogy a ballplatzi sajtóiroda, mely különben mindig első sorban szokta regisztrálni a magyar lapok véleményét, miért mondott le ezuttal teljesen arról, hogy a magyar sajtóhangokkal foglalkozzék. Minél élesebbé válik Aehrenthal politikájának a megitélése, annál határozottabb alakot öltenek a magyar lapokban az Aehrenthal lemondásáról szóló hirek. A legutolsó órákban egy német lap, mely a delegáczió köreivel kétségtelenül benső összeköttetésben áll, megerősiti az Aehrenthal lemondásáról szóló híreket azzal, hogy Aehrenthal februárban, vagy márcziusban, a delegáczió ülésszaka után fog lemondani és lemondását el is fogják fogadni.

 

Ha vizsgáljuk a forrást, melyből ezt a hírt merítették, meg kell állapítanunk, hogy a hír komoly, mert annak eredetét nem másra, mint magára a miniszterelnökre kell visszavezetni. Gróf Aehrenthal magyar delegátusokkal folytatott beszélgetés közben nem csinált titkot abból, hogy már nem sokáig marad hivatalában és erre személyi és tárgyi okokat hozott fel. A miniszter egészségi állapota nem épen kielégítő, bárha ép az utóbbi hónapokban kissé javult. Ezenfelül Aehrenthal és a közös kormány többi tagjai közt nincs meg a szükséges harmónia és bárha épen ennek a témának a megbeszélésénél érthető módon nagyon tartózkodó volt, mindazonáltal kitünt a nyilatkozataiból, hogy nem ért teljesen egyet Auffenberg politikájával és hogy ez egyik oka annak, hogy megérlelődött az az elhatározás, hogy állását elhagyja.

 

Ebből az alkalomból felemlítendő, hogy egy budapesti lap ezzel ellentétben azt jelentette, hogy Auffenberg a magyar delegáczióban tartott expozéját, mielőtt elmondotta, bemutatta mind a külügyminiszternek, mind a magyar miniszterelnöknek, a kik ahhoz nagyon szivélyesen hozzájárultak.


Hogy ki lesz Aehrenthalnak az utóda, arra nézve még nincsenek biztos hirek. Többnyire Berchtold grófot, továbbá Mensdrof grófot és Széchen grófot emlegetik, de arról is sokat beszélnek parlamenti körökben, hogy a külügyminiszteri állást esetleg outsiderrel fogják betölteni. Összefoglalva mindezt, a mit Budapesten erről a kérdésről beszélnek és irnak, a végeredmény az, hogy Aehrenthal állása megingott, már csak rövid ideig maradhat hivatalában és utóda csak magyar származású diplomata lehet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott karkötője egy előkelő nyári vendéglőben Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott...
Vasárnap délelőtt magas, előkelő külsejű, fehérhajú úr jelent meg...
Huszonhat lázadó Huszonhat lázadó
A proletárdiktatura áttörését követő napon, mint ismeretes, egy...
A franczia írók  tisztelgése Jókai előtt A franczia írók tisztelgése Jókai előtt
Jókai párisi időzése alatt nyilvánúlt tisztelet egyik legszebb...
Mi okozza a közellátást? Mi okozza a közellátást?
Régi tapasztalat, hogy a huzamos és tartós közeli munka, mint az...
Ruud 52 méteres ugrással győzött az olimpiai sáncon Ruud 52 méteres ugrással győzött az olimpiai sáncon
A kis olimpiai sáncot vasárnap nagyszámú nézőközönség előtt heves...
Monarchia: a bomlasztó politika ideális célpontja Monarchia: a bomlasztó politika ideális célpontja
Az ellenséges hátország bomlasztásával az antant is próbálkozott. Az...
Öt ember helyett két ujj Öt ember helyett két ujj
A gép feltalálása az akkori idők gazdasági tudósai szerint az...
Apróságok Apróságok
A festőművészet terén ujabban felütötte fejét az ugynevezett kubista...
Mérgek élvezete Mérgek élvezete
Míg a legtöbb mívelt államban dicséretre méltó küzdelem folyik a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98