Dtum
Login with Facebookk
1912 | Június

A gyümölcsfák nyári metszése

Már a czím láttára is önként fölmerül a kérdés, vajjon szükséges-e a gyümölcsfákat ennyit doktorolni s a szokott tavaszi metszésen kivül nyáron is rajtuk kell-e tartani az ollót? Sőt tovább menve, azt is kérdezhetjük, hogy vajjon szükséges-e egyáltalában a fákat megmetszeni? Hisz a természetben oly bölcsen és tökéletesen van megalkotva minden, vajjon jobb lesz-e, tökéletesebb lesz-e, ha a gyarló ember beleavatkozik a természet nagy munkájába.

Igenis, a metszésre még az esetben is szükség van, ha a természetet, a teljesen magára hagyott fát, utánozzuk. Avagy nem végzik-e el a metszést ezen a különféle állati ellenségek, melyek annak friss hajtásait lerágják?

A gyümölcsfa metszésének két czélja van: 1. a fáknak szép szabályos alakot adni és 2. a fák termő erejét fokozni.

Ha a gyümölcsfákat, szőlőt egyáltalán nem metszenénk, ugy azokon rendszerint az előző évi hajtások végén lévő rügyek hajtanának ki, a többi rügy pedig elhal, a hajtás alul csupasz marad. Mig a megfelelően visszametszett ágon az összes rügyek kihajtanak.

Látjuk már ebből is, hogy a metszésre szükség van, daczára annak, hogy a fák egy bizonyos fokig szabályozzák önmagukat s általában nem nevelnek a szükségesnél sokkal több hajtást, de ezeknek a helyzete nem mindenkor czélszerű, szép és tetszetős, sőt tapasztalati tény, hogy egyes gyümölcsfajok hajlandók az elsürüsödésre, tehát be kell azoknak életébe avatkoznunk.

Habár a fák alakítása, a korona metszése a téli és tavaszi munkák sorába tartozik, mégis, ennek mintegy kiegészítésképen, szükség van a nyári metszésre is s ez a nyári metszés a törpe és az alakfánál szinte elkerülhetetlen.

A nyári metszés tehát szintén állhat a faalakítás szolgálatában s ennek legegyszerübb módja a hajtások visszacsípésén áll. Ha azt látjuk, hogy az egyik hajtás a másik rovására túlerősen fejlődik, azt visszacsípjük, s így az ágat fejlődésében egy rövid időre megakasztjuk, míg ezalatt a gyengébb hajtásban intenzivebb lesz a nedvkeringés és a táplálék fölvétel s igy az lassankint meg is erősödik.

A nyári metszés nagy jelentősége mégis abban nyilvánul, hogy általa a termés eredményét javíthatjuk, fokozhatjuk. Ha ugyanis a jövő évi termőgallyakat megkurtítjuk, úgy a nedvkeringést visszaszorítjuk, a minek a következménye a gyümölcsrügyek tökéletesebb kifejlődése és az idő viszontagságai elleni nagyobb ellenálló képessége lesz.

A nyári metszés általában két részre oszlik, u. m. a juniusi és augusztusi metszésre. A juniusi metszés a zöld hajtások visszacsípéséből áll, s inkább a faalakítás czéljait szolgálja, épen ezért figyelemmel kell lenni a meghagyott legfelső rügy állására. Ezt minden gyümölcsnemnél alkalmazhatjuk, de túlzásba menni ennél nem szabad.

Az augusztusi metszés a hónap elején végzendő s főleg a csotmagu gyümölcsöknél bír nagy jelentőséggel, mert ezeknek a következő évi termőrügyei az ez évi hajtásokban fejlődik s így azoknak megkurtítása a már mondott oknál fogva nagy haszonnal jár. De ettől eltekintve a csontárokat azért czélszerű a nedvkeringés idejében metszeni, mert ha ezeket a nedvkeringés megindulta előtt erősen visszametszük, úgy könnyen mézgafolyást idézhetünk elő. A diófát csakis a legintenzivebb nedvkeringés idejében metszhetjük meg, de legjobb nem is metszeni.

A nyári metszést a legjobban meghálálják: a kajszin és az őszi baraczk, a cseresznye, meggy és az egres.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Mikszáth Kálmánné visszaemlékezései Mikszáth Kálmánné visszaemlékezései
Ennek a könyvnek az olvasása közben az embernek az az érzése van,...
Mi lesz veled, áruház? Mi lesz veled, áruház?
A háborús anyag- és árugazdálkodás kihatásait talán legjobban az...
Nyolc verekedő megtámadott és agyba-főbe vert a Liszt Ferenc téren egy fiatalembert és a hugát Nyolc verekedő megtámadott és agyba-főbe vert a Liszt Ferenc téren...
Vasárnap 3 óra tájban a Liszt Ferenc téren haladt Varga László...
Kedves Olvasók! Kedves Olvasók!
Sokáig állt a portál képzeletbeli óramutatója 1944 októberénél, a mai...
Borkongresszus és kiállítás Szegeden Borkongresszus és kiállítás Szegeden
A homoki szőlősgazdák szegedi kongresszusára nagy tömegben...
Muzsikuscigányok terjesztették a kiütéses tifuszt Muzsikuscigányok terjesztették a kiütéses tifuszt
Székesfehérvárról írják: Az elmult hó végén Varga István gazdálkodó...
A fejérmegyei gazdasági alkalmazottak kollektiv szerződése A fejérmegyei gazdasági alkalmazottak kollektiv szerződése
A fejérmegyei gazdák és mezőgazdasági alkalmazottak között a...
Budapesti nemzetközi sakkverseny Budapesti nemzetközi sakkverseny
Vasárnap délután kezdődött meg a pesti Vigadó kistermébe a budapesti...
Atletika – Németország hadibajnokságai Atletika – Németország hadibajnokságai
A német hadibajnokságok mult vasárnap kerültek eldöntésre Lipcsében,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98