Dtum
Login with Facebookk
1912 | Június

A gyümölcsfák nyári metszése

Már a czím láttára is önként fölmerül a kérdés, vajjon szükséges-e a gyümölcsfákat ennyit doktorolni s a szokott tavaszi metszésen kivül nyáron is rajtuk kell-e tartani az ollót? Sőt tovább menve, azt is kérdezhetjük, hogy vajjon szükséges-e egyáltalában a fákat megmetszeni? Hisz a természetben oly bölcsen és tökéletesen van megalkotva minden, vajjon jobb lesz-e, tökéletesebb lesz-e, ha a gyarló ember beleavatkozik a természet nagy munkájába.

Igenis, a metszésre még az esetben is szükség van, ha a természetet, a teljesen magára hagyott fát, utánozzuk. Avagy nem végzik-e el a metszést ezen a különféle állati ellenségek, melyek annak friss hajtásait lerágják?

A gyümölcsfa metszésének két czélja van: 1. a fáknak szép szabályos alakot adni és 2. a fák termő erejét fokozni.

Ha a gyümölcsfákat, szőlőt egyáltalán nem metszenénk, ugy azokon rendszerint az előző évi hajtások végén lévő rügyek hajtanának ki, a többi rügy pedig elhal, a hajtás alul csupasz marad. Mig a megfelelően visszametszett ágon az összes rügyek kihajtanak.

Látjuk már ebből is, hogy a metszésre szükség van, daczára annak, hogy a fák egy bizonyos fokig szabályozzák önmagukat s általában nem nevelnek a szükségesnél sokkal több hajtást, de ezeknek a helyzete nem mindenkor czélszerű, szép és tetszetős, sőt tapasztalati tény, hogy egyes gyümölcsfajok hajlandók az elsürüsödésre, tehát be kell azoknak életébe avatkoznunk.

Habár a fák alakítása, a korona metszése a téli és tavaszi munkák sorába tartozik, mégis, ennek mintegy kiegészítésképen, szükség van a nyári metszésre is s ez a nyári metszés a törpe és az alakfánál szinte elkerülhetetlen.

A nyári metszés tehát szintén állhat a faalakítás szolgálatában s ennek legegyszerübb módja a hajtások visszacsípésén áll. Ha azt látjuk, hogy az egyik hajtás a másik rovására túlerősen fejlődik, azt visszacsípjük, s így az ágat fejlődésében egy rövid időre megakasztjuk, míg ezalatt a gyengébb hajtásban intenzivebb lesz a nedvkeringés és a táplálék fölvétel s igy az lassankint meg is erősödik.

A nyári metszés nagy jelentősége mégis abban nyilvánul, hogy általa a termés eredményét javíthatjuk, fokozhatjuk. Ha ugyanis a jövő évi termőgallyakat megkurtítjuk, úgy a nedvkeringést visszaszorítjuk, a minek a következménye a gyümölcsrügyek tökéletesebb kifejlődése és az idő viszontagságai elleni nagyobb ellenálló képessége lesz.

A nyári metszés általában két részre oszlik, u. m. a juniusi és augusztusi metszésre. A juniusi metszés a zöld hajtások visszacsípéséből áll, s inkább a faalakítás czéljait szolgálja, épen ezért figyelemmel kell lenni a meghagyott legfelső rügy állására. Ezt minden gyümölcsnemnél alkalmazhatjuk, de túlzásba menni ennél nem szabad.

Az augusztusi metszés a hónap elején végzendő s főleg a csotmagu gyümölcsöknél bír nagy jelentőséggel, mert ezeknek a következő évi termőrügyei az ez évi hajtásokban fejlődik s így azoknak megkurtítása a már mondott oknál fogva nagy haszonnal jár. De ettől eltekintve a csontárokat azért czélszerű a nedvkeringés idejében metszeni, mert ha ezeket a nedvkeringés megindulta előtt erősen visszametszük, úgy könnyen mézgafolyást idézhetünk elő. A diófát csakis a legintenzivebb nedvkeringés idejében metszhetjük meg, de legjobb nem is metszeni.

A nyári metszést a legjobban meghálálják: a kajszin és az őszi baraczk, a cseresznye, meggy és az egres.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Katonatisztek szerencsétlensége Katonatisztek szerencsétlensége
Két bátor német katonatiszt életével lakolt azért a vállalkozásáért,...
Márffy Ödön
A művészeti expresszionizmus útjai, céljai még ma sem látszanak...
Kánikulában Kánikulában
Mindenki tapasztalta már önmagán, hogy a meleg lustít. Nyári hőségben...
Moratóriumok Európában Moratóriumok Európában
Szerbiában három havi moratóriumot hirdettek ki. Franciaországban...
Németországban az utóbbi napokban negyven bank bukott meg Németországban az utóbbi napokban negyven bank bukott meg
A berlini utca képe nem árulja el még azokat a bajokat, amelyek a...
Csillagvizsgáló Csillagvizsgáló
New-York színházi köreit óriási izgalomban tartja Edouard Bourdet...
A marokkói veszedelem A marokkói veszedelem
Marokkóban tejes a felfordulás. Azt jelentik a táviratok, hogy Fezben...
Véres zavargásokat rendezett a feloszlatott vasgárda Véres zavargásokat rendezett a feloszlatott vasgárda
A kormánynak arra a rendeletére, amely a szélső jobboldali vasgárdát...
A szerelem nagykereskedője  A szerelem nagykereskedője
A rabszolgások és rabszolgakereskedés modern formái domborodnak ki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98